Pracovná skupina pre kvalitu a podporu poľnohospodárstva, 27. marec 2019

Zhrnutie správy zo zasadnutia:
 
Pracovná skupina pre zaistenie kvality v poľnohospodárstve:
 
Sekretariát informoval o hlasovaniach o správach k SPP vo výbore AGRI, analyzoval kompromisné pozmeňovacie návrhy (niekoľko sa týka aj kvality) a aktuálne finalizuje svoju pozíciu, ktorú odporučí europoslancom na hlasovanie.
 
Sekretariát zopakoval základné informácie o vykonávacom nariadení Komisie (EÚ) 2018/775 z mája 2018, ktorým sa stanovujú pravidlá pre použitie  čl. 26 odst. 3 nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) č. 1169/2011 o poskytovaní informácií o potravinách spotrebiteľom (pravidlá pre uvádzanie zeme pôvodu alebo miesta proveniencie primárnej zložky potraviny). Nariadenie bude platné od 1. apríla 2020, do národných právnych predpisov musí byť zahrnuté do 31. marca 2020.
 
Súčasný stav: V IT a ES už existuje národná legislatíva upravujúca pravidlá označovania  zeme pôvodu, otázkou sú označovania nutričných hodnôt, ktoré nie sú harmonizované vo všetkých členských štátoch.
 
Giulio Benvenuti prezentoval používanie systému certifikácie ako spôsobu zaistenia určitých charakteristík alebo vlastností výrobkov na rôznych stupňoch potravinového reťazca. Problémom je, že náklady na plnenia certifikácií sú na strane poľnohospodárov. U obchodníkov od roku 2000 stále častejšie dominujú požiadavky bezpečnosti potravín, ekologickej a sociálnej zodpovednosti, pričom väčšina požiadaviek výrazne prevyšuje európske výrobné štandardy, napr. Label rouge, agri confiance (FR), Red traktor (UK), QS (DE).
 
Európska komisia publikovala všeobecné zásady osvedčených postupov k dobrovoľným systémom certifikácie už v roku 2010.
 
Sekretariát informoval o návrhu nariadenia Komisie COM(2018) 365 z 27. júla 2018, ktorý má zaviesť právny rámec pre účinnú účasť EÚ v Lisabonskej dohode o označeniach pôvodu a zemepisných označeniach Svetovej organizácie duševného vlastníctva (WIPO), keď sa EÚ stane zmluvnou stranou Ženevského aktu. Po pristúpení k Lisabonskej dohode bude možné podávať žiadosti o medzinárodný zápis zemepisných označení, ktoré sú chránené a zapísané v Únii.
 
Výbor Európskeho parlamentu pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľa odsúhlasil dňa 22. januára 2019 pravidlá pre lepšiu ochranu spotrebiteľa pred nekalými praktikami a tzv. dvojitou kvalitou potravín. O smernici o dvojakej kvalite aktuálne rokujú ministri členských štátov v Rade.
 
Sekretariát informoval, že v prípade tzv. tvrdého brexitu budú všetky súčasné európske zemepisné označenia v UK zachované, naopak to platiť nebude. Malo by však platiť prechodné dvojročné obdobie, počas ktorého by mali byť garantované súčasné pravidlá.
 
Sekretariát informoval o iniciatíve DG AGRI vyhodnotiť efektivitu fungovania skupín pre občiansky dialóg (CDG), pre Copa a Cogeca je podstatné, aby aj po vyhodnotení bola zachovaná súčasná forma rokovaní.
 
Sekretariát informoval o projekte Smartchain – Smart Solutions in Short Food Supply  Chains, ktorého cieľom je nájsť inteligentné riešenie v podobe krátkeho dodávateľského potravinového reťazca. Copa a Cogeca majú v projekte komunikačnú rolu, podrobnosti na stránke projektu https://www.smartchain-h2020.eu.
 
Pracovná skupina pre podporu v poľnohospodárstve:
 
V roku 2018 bolo podľa oficiálnych štatistík CHAFEA podaných 146 žiadostí na jednoduché programy propagácie a 36 žiadostí na kombinované programy. Úspešnosť podávaných žiadostí dosiahla 53,8%, členovia skupiny kritizovali zložitosť podmienok.
 
Diskusia: DK a IT nevidia veľký rozdiel medzi jednoduchými a kombinovanými programami, navyše sú kombinované natoľko komplikované, že pre malé a stredné podniky (v IT takmer 80% podnikov) sú prakticky nerealizovateľné.
 
Najčastejšie otázky spojené s  podávaním žiadostí  o propagačné projekty sú na stránke https://ec.europa.eu/chafea/agri/faq.html.
 
Programy na propagáciu poľnohospodársko-potravinárskych výrobkov sa budú v roku 2019 zameriavať predovšetkým na trhy mimo EÚ, kde je vyšší potenciál rastu (t.j. na Kanadu, Japonsko, Južnú Kóreu, Mexiko a USA). Celkovo je vyčlenených 191,6 miliónov eur.
 
K všeobecnej diskusii o svetových trhoch bol prezentovaný aktuálny zoznam najväčších vývozcov z EÚ a dovozcov do EÚ (USA, Kanada, Brazília, Japonsko, Čína), nové dohody o obchode (Japonsko, Kanada, Južná Kórea), prípravy  o budúcom obchode (Ukrajina, Moldavsko) a ukončenie rokovaní (Singapur, Vietnam, Mexiko). Po eurovoľbách sa bude pokračovať v rokovaniach so skupinou Mercosur, Austráliou, Novým Zélandom, Chile, Indonéziou a Tuniskom.
 
Komentáre k pracovnému programu pre rok 2020 majú byť Komisii zaslané do 25. apríla 2019.
 
V dňoch 8. – 11. mája 2019 sa bude konať misia na vysokej úrovni do Japonska (nie do Číny), viac info na stránkach Komisie. Za Copa a Cogeca je navrhnutých celkom 12 účastníkov, zoznam prijatých ešte nebol zverejnený.
 
Ďalšie misie by sa mali uskutočniť v júli do Mexika a Kolumbie, na jeseň do Indie a južnej Afriky, EÚ sa zúčastní na ekonomických veľtrhoch v Dubaji, Tokiu a Guadalajare.
 
Sekretariát informoval o priebežnej správe o informačných a propagačných opatreniach na podporu poľnohospodárskych výrobkov na vnútornom trhu a v tretích krajinách, ktorú zverejnila Komisia na konci minulého roka. Copa a Cogeca boli do hodnotiaceho procesu zapojené, sekretariát správu hodnotí pozitívne.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce