Pracovná skupina pre chov hospodárskych zvierat, 28. marec 2019

Zhrnutie správy zo zasadnutia:
 
Predsedá Hans-Peter Schons (DE)
Nové chovateľské techniky
 
Prizvaní zástupcovia DG SANTE informovali o komplikovanej diskusii ohľadom nových chovateľských techník, do ktorých sa stále častejšie angažujú mimovládne neziskové organizácie, ktoré síce nemajú žiadne kompetencie, ale značný vplyv na verejnú mienku a pozornosť Európskeho parlamentu. Ten odporúča, aby prakticky všetky techniky boli zaradené medzi GMO (geneticky modifikované organizmy), čo je nezmyselné  a samotné debaty neprinášajú žiadny posun. Ten sa očakáva až od novej Komisie.
 
Copa a Cogeca nepodporujú vylučovanie rôznych techník, poukazujú na problémy pri registrácii nových techník, nepružnosť EÚ, nákladný proces a na nutnosť reakcie na nové výzvy v podobe klimatických zmien. Bohužiaľ, situáciu značne komplikujú neziskové organizácie, ktoré odmietajú konštruktívnu diskusiu.
 
Brexit a jeho dôsledky pre odvetvie chovu hospodárskych zvierat
 
Akonáhle sa UK stane treťou krajinou voči EÚ, bude musieť byť vzájomný vývoz a dovoz zvierat evidovaný v systéme. Otázne je, aká bude forma certifikátu požadovaného pri vývoze/dovoze zvierat a aj to, ako bude transport prebiehať prakticky, keďže 80% tranzitných bodov je v okolí Eurotunelu (FR, BE), ďalej v NL a DK, špeciálna situácia sa týka IE.
 
Prieskum rámca pravidiel pre štátnu podporu v poľnohospodárstve, lesníctve a vo vidieckych oblastiach na obdobie 2021 – 2017
 
Sekretariát informoval o prieskume pokynov Komisie, v rámci ktorého zverejnila cestovnú mapu k verejným pripomienkam (do 27. 2.). Komisia navrhuje navýšenie individuálneho limitu zo súčasných 15 000 na 25 000.
 
Zootechnická legislatíva
 
Až na prípadné prechodné obdobie sa na UK od jeho vystúpenia z EÚ prestanú vzťahovať právne predpisy v oblasti nariadenia (EÚ) 2016/1012 o zootechnických a genealogických podmienkach na plemenitbu čistokrvných plemenných zvierat, hybridných plemenných ošípaných a ich zárodočných produktov a na obchodovanie s nimi a ich vstup do Únie. DG SANTE pripravuje zriadenie zvláštnej pracovnej skupiny na prerokovanie tejto problematiky.
 
Preprava zvierat
 
Sekretariát informoval o rezolúcii Parlamentu zo 14. februára  2019, v ktorej europoslanci vyzývajú na zaistenie lepšej opatery o prepravované zvieratá, napr. zavedenie moderných technológií, geolokácie a na veľký tlak neziskových organizácií sa hovorí aj o požiadavke vytvorenia špeciálneho výboru pre sledovanie transportu zvierat mimo EÚ.
 
Zákon o zdraví zvierat – delegované a vykonávacie akty
 
Európska komisia je poverená na prijatie vykonávacích aktov a prenesených právomocí nariadením č. 2016/429 o nákazách zvierat, ktoré vstúpi do platnosti 21. apríla 2021. Akty sa budú týkať všeobecných pravidiel, hlásenia nákaz a podávania správ, povedomia o nákazách, pripravenosti a tlmení, registrácie, schvaľovania, vysledovateľnosti a premiestňovania, vstupu do EÚ a vývozu.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce