Črtá sa nový svetový líder vo výrobe cukru

Index cien potravín FAO sa v marci zastabilizoval. Opäť dosiahol v priemere 167 bodov, pohybuje sa tak v najvyšších hodnotách od augusta minulého roka. Medziročne však index klesol o 3,6 %. Zvyšujúce sa ceny mlieka a mäsa kompenzovali nižšie ceny obilnín, olejov a cukru. 
 
 
Index cien obilnín FAO dosiahol v marci v priemere 164,8 bodu, čo predstavuje o 2,2 % (3,7 bodu) viac ako hodnota z marca 2018. Z hlavných obilnín najvýraznejšie poklesli ceny pšenice. Oslabenie cien spôsobili znásobené exportné dodávky a miernejší dopyt. Pre dostatočné exportné dodávky a očakávané plodiny z Argentíny klesli aj ceny kukurice. Ceny ryže sa mierne posilnili.
 
Index cien rastlinných olejov FAO zaznamenal v marci v priemere 127,6 bodu, čo je o 5,9 bodu (4,4 %) menej ako v predchádzajúcom mesiaci. Oslabili najmä ceny sójových, palmových a repkových olejov. Medzinárodné ceny palmového oleja klesli v marci po troch po sebe idúcich mesiacoch rastu. Ceny repkového oleja klesli dokonca na jeho jedenásťmesačné minimum.
 
Index cien mäsa FAO dosiahol v marci nepatrný nárast oproti februáru. Jeho aktuálna hodnota je 162,5 bodu. Pokračuje teda mierny trend volatility cien. Cenové ponuky na mäso z ošípaných, hovädzieho dobytka a hydiny zaznamenali mierne posilnenie pre nárast dopytu po dovoze najmä z Číny. Naopak, v dôsledku veľkej dostupnosti vývozov z Oceánie ceny ovčieho mäsa tretí mesiac po sebe klesajú.
 
Index cien mlieka a mliečnych výrobkov FAO dosiahol v marci v priemere 204,3 bodu, čo predstavuje nárast o 11,9 bodu (6,2 percenta) oproti predošlému mesiacu. Ide zároveň aj o tretí mesiac nárastu. V marci vzrástli medzinárodné ceny masla, plnotučného sušeného mlieka (WMP) a syra v dôsledku zvýšeného dopytu po dovoze. Naopak ceny odstredeného sušeného mlieka (SMP) klesli po tom, ako sme vo februári zaznamenali ich výrazné zvýšenie.
 
Index cien cukru FAO zaznamenal v marci v priemere 180,4 bodu, čo je o 3,8 bodu (2,1 %) menej ako vo februári. Pokles vo veľkej miere odrážal väčšie úrody v hlavných výrobných oblastiach, než sa pôvodne predpokladalo. Očakáva sa, že India prevezme po Brazílii prvenstvo vo výrobe cukru na svete. Najnovšie odhady produkcie poukazujú na 8 % nárast v priebehu od októbra 2018 do januára 2019 v porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúceho obdobia.
 
Index cien potravín FAO (FAO Food Price Index; FAO je skratka pre Food and Agriculture Organization, v preklade Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo) je mierkou mesačných zmien medzinárodných cien základných potravinárskych komodít.
 
Počet bodov 100 predstavuje priemerná cena komodít z rokov 2002 - 2004.

 

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce