Pracovná skupina pre liehoviny, 14. marec 2019

Zhrnutie správy zo zasadnutia:
 
Aktuálna situácia legislatívy o označovaní nápojov so zníženým obsahom alkoholu
 
Sekretariát informoval o svojej korešpondencii s Komisiou (DG AGRI) o označovaní nápojov so zníženým obsahom alkoholu ako „destilované nealkoholické nápoje” alebo „liehoviny” (angl. spirit). Podľa nariadenia (ES) č. 110/2008 sú liehoviny alkoholické nápoje, ktoré vznikli destiláciou prírodne skvasených surovín, preto je používanie termínu „liehoviny” pre čiastočne alebo celkom dealkoholizované nápoje  v rozpore s nariadením.
 
Ďalej sa diskutovalo o otázke pridávania cukru a znižovania obsahu alkoholu a následným  dopadom na kvalitu výsledného produktu. Ide hlavne o propagáciu v podstate nových výrobkov použitím pôvodných názvov, značiek.
 
Postoje členských štátov sú rozdielne, čo sa týka dealkoholizácie destilátov, niektoré trvajú na zachovaní tradičných postupov a odmietajú, aby sa nápoj so zníženým obsahom alkoholu mohol označiť napr. whisky alebo rum. Iné štáty sa inováciám nebránia. Takisto samotní výrobcovia volia rozličný prístup -  niektorí nové výrobky zahŕňajú pod vlastnú značku, iní volia úplne nové značky, lebo legislatívny proces úpravy definície označovania inovatívnych výrobkov by trval 4 – 5 rokov. 
 
Označovanie alkoholických nápojov, prezentácia memoranda
 
Dňa 12. marca 2019 predložilo 7 asociácií  výrobcov liehovín, vína, cideru a piva komisárovi pre zdravie a bezpečnosť potravín Vytenisovi Andriukaitisovi tzv. Samoregulačný návrh európskych odvetví alkoholických nápojov o poskytovaní informácií o výživových hodnotách a prísadách. Je to dobrovoľný záväzok, že do konca roka 2022 spotrebiteľom sprístupnia informácie o výživových hodnotách a zložkách liehovín predávaných v EÚ. Tento dokument nie je právne záväzný a nevytvára žiadne záväzky ani do budúcnosti. Celý text memoranda je súčasťou prílohy zápisu v českom jazyku.
 
V diskusii sa rokovalo predovšetkým o možnosti uvádzať zoznam zložiek online a základnú zložku výrobku na etikete. Podľa AT navrhované riešenie v memorande nie je vhodné pre malých výrobcov, ktorých je napr. v AT drvivá väčšina. Ďalšia debata sa týkala uvádzania kalórií v alkoholických nápojoch na zadnej etikete, čo je v súčasnosti povinné iba v UK.
 
O tejto téme sa bude diskutovať aj na budúcom rokovaní skupiny.
 
Zemepisné označenie – aktuálny stav vykonávania
 
Zoznam názvov výrobkov, u ktorých bolo požiadané o ochranu (GIs) alebo sú už zaregistrované, je k dispozícii na stránke Komisie. V HR, AT a FR schválenie nimi požadovaných GIs už prebehlo.
 
Rôzne
 
Stav týkajúci sa brexitu: britská vláda zverejnila obchodný plán pre prípad tvrdého brexitu, ktorý znepokojuje hlavne írskych výrobcov alkoholických nápojov. Konkrétne tarify a clá na alkoholické nápoje ešte nie sú známe.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce