Ovenálie 2019: Sviatok ovčiarstva

Na 11. ročník Ovenálií pricestovali 9. júna do Východnej tisícky návštevníkov. Podujatia sa zúčastnil aj podpredseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Miroslav Štefček. 
 
 
Táto lokalita je symbolom živej tradície ovčiarstva a salašníctva. Dokonca už Matej Bel spomínal v 18. storočí Východnú ako obec založenú na ovčiarstve, odkiaľ sa syr predával nielen v Liptovskom svätom Mikuláši, ale dokonca aj v Banskej Bystrici.
 
Dnes sa len v oblasti Východnej pasie okolo 900 oviec, baranov, jahniat a jarok. Celkovo sa na Slovensku chová približne 330-tisíc oviec, pričom začiatkom tohto roka to bolo 351tisíc kusov.
 
 
„Stále nám, žiaľ, klesajú počty zvierat, vlani medziročne o 4,5%. Znižujú sa najmä z ekonomických dôvodov. Máme nedostatok ľudí, vysoké finančné náklady, nepraje nám počasie. Len v tejto lokalite počas mája pršalo 24 dní. Nemohli sme vyjsť do poľa. Tak nedorobíme kvalitné krmoviny, čím potom nevieme využiť dobrý potenciál našich zvierat“, uviedol predseda Zväzu chovateľov oviec a kôz na Slovensku Igor Nemčok.
 
 
Zväz (zväz je členom Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory) pripravuje podklady rezortnému ministerstvu, ktoré budú súvisieť s prípravou Strategického rámca k Spoločnej poľnohospodárskej politike po roku 2020. Bez výraznej podpory by totiž v novom programovom období na chovateľov oviec a kôz čakalo obzvlášť náročné obdobie.
 
 
Práve podujatie Ovenálie sa už 11 rokov snaží viac upriamiť pozornosť na oblasť chovov oviec a kôz a výrobu mliečnych výrobkov. Stále väčší záujem spotebiteľov o toto podujatie potvrdzujú aj čísla návštevnosti. Kým v prvom ročníku sa vo Východnej zišlo okolo 4-tisíc ľudí, posledné roky do Východnej za prezentáciou ovčiarskych tradícií cestuje cca. 10-tisíc návštevníkov.
 
 
Podujatie svojou účasťou podporila aj podpredsedníčka vlády SR a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná. Vo svojom príhovore sa poďakovala všetkým ľuďom, ktorí uchovávajú tieto tradície, výrobu syrov, bryndze a rovnako riešia odbyt vlny a mäsa.
 
 
„Sú to tí ľudia, ktorí sa svojou prácou a oduševnením starajú nielen o to, aby sme mali zdravé čerstvé  mliečne výroby každý deň na stole, ale aj o to, aby sme mali našu krajinu krásnu a udržiavanú. Liptov, Horehronie sú tými oblasťami, kde máme veľmi veľa pasienkov, ktoré sú častokrát kvalitnejšie ako iné pasienky napr. v Alpách. Tým má naša bryndza vysokú kvalitu a veľký podiel probiotík“, dodala ministerka pôdohospodárstva G. Matečná.
 
 
Súčasťou podujatie sú uiž každoročne rôzne súťaže a výstavy zvierat.
 
 
Ani tento rok tak nechýbala súťaž v ťahaní syrových nití či súťaž o najkrajšiu syrovú tortu, do ktorej sa mohli svojim hlasovaním zapojiť aj samotní návštevníci Ovenálií.
 
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce