Predchádzajme vzniku požiarov na poliach

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora vyzýva všetkých ľudí, ktorí sa zdržiavajú na poliach a v blízkosti žatevných prác, aby boli ostražití. V posledných dňoch sme boli svedkami masívnych požiarov, ktoré ohrozovali ľudí, zvieratá a spôsobili vysoké škody na úrode obilnín.
 
 
Žiadame preto obyvateľov, aby nemanipulovali s otvoreným ohňom na otvorených priestranstvách. V praxi sa neraz potvrdilo, že obilie je prudko horľavý materiál, ktorý dokáže v sekunde vzbĺknuť. Najčastejšími príčinami takýchto požiarov sú pohodené cigaretové ohorky, kusy priehľadného skla, ale aj iskry od železníc či technické poruchy strojov na poliach. „Naši poľnohospodári si uvedomujú takéto riziká, preto pri poľných prácach venujú ochrane zvýšenú pozornosť. Ich povinnosťou je mať pri žatve na poli aj cisternu s vodou či traktor s pluhom alebo diskovačom pre včasné zachytenie a uhasenie prípadného požiaru,“ hovorí člen Predstavenstva SPPK Oliver Šiatkovský.
 
Aj napriek tomu apelujeme aj na poľnohospodárov, aby boli pri kosení a ďalších prácach na poliach obozretní.
 
Rovnako žiadame aj ďalších ľudí, aby nevyhadzovali z vlakov a áut žiadne predmety, pretože aj jedna nevinná fľaša môže byť zdrojom požiaru.
 
Poľnohospodári si želajú, aby tohtoročná žatva pokračovala plynule, bez akýchkoľvek problémov a aj v období sucha a zvýšeného rizika vzniku požiarov mohli pokosiť celú svoju úrodu, ktorú v posledných dňoch žatvy nezničí požiar.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce