Koordinačný výbor Cogeca (CCC), 15. máj 2019

Zhrnutie správy zo zasadnutia Koordinačného výboru Cogeca (CCC):
 
Informácie o udalostiach týkajúcich sa poľnohospodárskych družstiev a organizácií výrobcov
 
V dňoch 17. a 18. júna 2019 sa bude vo Varšave konať konferencia s názvom Rola družstiev v posilnení ekonomického a sociálneho života poľnohospodárov. Konferencie sa zúčastnia aj zástupcovia poľského ministerstva, prezident Cogeca, prezident CEJA aj zástupcovia DG AGRI, participanti budú mať priestor na diskusiu, ktorá bude prirodzene zameraná na rolu družstiev a organizácie výrobcov.
 
Informácie o prieskume Monitor poľnohospodárskych družstiev v EÚ
 
Európska komisia zahájila dva prieskumy zamerané na poľnohospodárske družstvá. Sekretariát dotazníky rozoslal svojim členom, odpovede zatiaľ neobdržal od všetkých.  Problémom sa javí najmä to, že väčšina družstiev je zameraná na širokú škálu výroby a nielen na výrobu jednej komodity, a zároveň aj skutočnosť, že družstvá nerady zdieľajú informácie, ktoré môžu byť citlivé.
 
Informácie o aktivitách Copa a Cogeca ohľadom klimatických zmien
 
Sekretariát informoval o dotazníku, ktorý rozoslal členom a expertom pracovnej skupiny pre životné prostredie a cieľom ktorého je pripraviť pozíciu Copa a Cogeca ku klimatickej zmene. Ak majú členovia CCC záujem participovať tiež, môžu o dotazník požiadať na adrese [email protected]
 
Návrhom pozície Copa a Cogeca sa bude zaoberať pracovná skupina pre životné prostredie  na zasadnutí v júni a jej schválením prezídiá Copa a Cogeca v septembri. Z CZ sa zatiaľ zapojila iba Asociace soukromého zemědělství, z SK zatiaľ nikto.
 
Prezentácia Marine Nossereauovej (Coop de France) o poslednom vývoji riadenia družstiev vo FR
 
Nossereauová informovala o systéme riadenia družstiev vo FR od začiatku zmien v júli  2017.  Celkovo prebehlo 14 seminárov v 2 oblastiach, modernizáciu družstiev a posilnenie transparentnosti odobril aj prezident E. Macron. Bol vytvorený návrh legislatívy „EGAlim” s cieľom zaistiť rovnováhu v obchodnom reťazci, schválený bol v apríli 2019 a jeho implementácia by sa mala začať na jeseň 2019. Družstvá by mali pomáhať chrániť slabších aktérov v potravinovom dodávateľskom reťazci a informácie poskytované novým členom družstiev by mali byť posilnené a zjednodušené. Takisto by mali byť upravené aj pravidlá certifikácie poskytovaných informácií.
 
Prezentácia Bruna Alvaresa (politický poradca z DG CONNECT) o digitálnych inováciách a databáze Blockchains
 
Blockchain je definovaná ako univerzálna databáza ku každej časti reťazca a pre každého aktéra v reťazci, teda sa s ňou nedá manipulovať bez toho, aby sa to odrazilo v kópii každého, kto má k databáze prístup. Blockchain by mala byť náhradou systémov ohrozených korupciou. Databáza sa testuje v 2% európskych spoločností, Komisia  investovala už okolo 80 mil. EUR, v roku 2020 by malo byť alokovaných okolo 300 mil. EUR. Komisia spustila aj Observatórium a Fórum pre európske „blockchains”. Najviac pozornosti sa zatiaľ venuje oblasti potravinovej bezpečnosti, transparentnosti a označovania. Ďalšou kľúčovou oblasťou je zaistenie prístupu na nové trhy, monitoring trhu a logistika.
 
Informácie o harmonizácii požiadaviek na cirkuláciu dopravy pre mobilné zariadenia
 
Niektoré požiadavky už boli harmonizované, niektoré ešte nie. Copa a Cogeca svoju pozíciu ešte len spracovávajú, preto sekretariát žiada svoje členské organizácie o zaslanie podnetov. (Napr. neprimeraný nárast finančných nákladov poľnohospodárov  spojených s povinnosťou harmonizácie požiadaviek platných pre pneumatiky na traktore, keďže v uvedenom prípade by bolo treba traktor naložiť na iný traktor a tak odviesť na kontrolu.)
 
Informácie o v poradí druhom Fóre EÚ – Japonsko
 
Fórum sa bude konať 16. – 17. mája 2019, diskusia bude zameraná najmä na otázku dosledovateľnosti.
 
Informácie o stratégiách obhajoby a cielenej komunikácii poľnohospodárskych družstiev
 
Keďže často dochádza k nepochopeniu základných princípov fungovania družstiev, tie potrebujú legislatívu a reguláciu, aby boli  aj naďalej schopné prispievať k plneniu európskych cieľov, ku ktorým patrí najmä podpora rastu a tvorba nových pracovných pozícií. Cieľom novej pripravovanej komunikácie Copa a Cogeca je osloviť nových europoslancov, významné osobnosti a spektrum ďalších zúčastnených strán, preto bude v nasledujúcich 12 mesiacoch pokračovať v komunikačných kampaniach. Sekretariát zároveň pracuje na vytvorení súhrnného komunikačného balíčka pre novozvolených europoslancov.
 
Iné
 
Ďalšie Obchodné fórum sa bude konať 27. novembra 2019 v Bruseli, o presnom zameraní sa ešte diskutuje, jednou z tém by malo byť nastavenie pravidiel prístupu k finančným nástrojom pre družstvá. Sekretariát žiada členov CCC o zasielanie prípadných ďalších tém.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce