Pracovná skupina pre med, 17. mája 2019

Zhrnutie správy zo zasadnutia:
 
Situácia na trhu s medom (okrúhly stôl):
 
Vo FI hlásia rekordný počet včelstiev, zima bola pozitívna, narastá aj počet včelárov. Vo výrobe je FI sebestačné na 50%. V DE a FR spôsobuje problémy falšovaný med, kvôli ktorému sú ceny na trhu veľmi nízke. V HU okrem problému s falšovaným medom majú problém aj so stratou včelstiev a výskytom varroázy.
 
Falšovanie medu:
 
 - Aktuálny stav opatrení týkajúcich sa overovania pravosti medu
Med je tretím najčastejšie falšovaným výrobkom na svete, pre európskych včelárov tieto praktiky predstavujú nekalý konkurenčný tlak. Podľa analýzy Európskeho výskumného strediska únijné štandardy nesplnilo 20% vzoriek odobraných na vonkajších hraniciach EÚ. Aktuálne Komisia zbiera dáta prostredníctvom dotazníku, ktorý rozoslal sekretariát členom skupiny.
 
 - Aktuálne informácie týkajúce sa problému s nízkou kvalitou včelieho vosku
Vo FR, PL a DE je nekvalitný včelí vosk veľkým problémom, štáty apelujú na Komisiu, aby prijala harmonizované riešenie. V HU nezaznamenali problém s falšovaným voskom, ale falšovaným medom. FI a IT potvrdzujú dramatický nárast cien včelieho vosku (8 – 10 eur/kg).  Predseda apeloval na organizácie, aby všetky zistené prípady falšovaného včelieho vosku oznamovali Komisii.
 
Spoločná poľnohospodárska politika (SPP), súčasný stav reformy: úloha včiel ako biologických ukazovateľov, atď.
Je otázne, ako bude pokračovať legislatívny proces reformy SPP v novozvolenom Parlamente. Sekretariát aktuálne pracuje na dokumente, ktorý by mal pomôcť členským štátom s prípravou strategických plánov SPP. Čo sa týka nových navrhovaných ukazovateľov (napr. indexu opeľovačov a indexu biodiverzity), Copa a Cogeca ich  všeobecne nepodporujú kvôli komplikovanosti ich zavádzania a vyhodnocovania.
 
V následnej diskusii FI a IT vyjadrili svoj nesúhlas s odmietnutím nových ukazovateľov.
 
Prezentácia FNSEA a ACI o zriadení observatória pre úle v poľnohospodárskych oblastiach a ďalších podobných projektoch
 
Na projekte monitorovania opeľovačov v poľnohospodárskych oblastiach spolupracuje 5 včelárov a 80 poľnohospodárov, projekt sa realizuje v 5 oblastiach FR. Zo sledovania vyplynulo, že najmenej krmiva majú včely k dispozícii od mája do júna  a od augusta do septembra. Žiadny závažný kolaps včelstiev sa neodhalil a analýzou čerstvého peľu sa síce  v 10% vzoriek zistil výskyt rezíduí prostriedkov na ochranu rastlín (len nízkej hodnoty), no ďalej v mede sa ich výskyt nezistil.
 
Informácie o kongrese Prečo by sa vo včelárstve mali rozvíjať digitálne technológie? Konferencia sa konala 8. marca 2019 v bulharskej Sofii, Copa a Cogeca sa aktívne zúčastnili, diskutovalo sa o prínosoch moderných technológií vo včelárstve vo forme zdieľaných databáz s informáciami o falšovanom vosku, chorobách včiel a výskumoch.
 
Informácie o iniciatíve EFSA: Európske partnerstvo pre včely (EU Bee Partnership)
 
Prvé stretnutie platformy sa konalo v decembri 2017, Copa a Cogeca sú jeho súčasťou. Pracovná skupina by však uvítala, aby bola činnosť viac orientovaná na dosahovanie konkrétnych cieľov.
 
Klimatické zmeny a odvetvie medu
 
O návrhu dokumentu a konkrétnom príspevku k detailnej pozícii Copa a Cogeca zo  sektoru medu sa bude rokovať počas júnového zasadnutia pracovnej skupiny pre životné prostredie.
 
Diskusia: DE už svoje námety poslalo, navrhuje vhodne definovať ekoschémy v národných strategických plánoch, FI podporuje biodiverzitu ako súčasť riešenia.  Podľa DK treba ukázať, že včely sú súčasťou riešenia problému.
 
     Prípravky na ochranu rastlín:
 
  • Informácie o zákazoch neonikotínoidov a vnútroštátnych výnimkách
Článok 53 nariadenia (EÚ) č. 1107/2009 o núdzových situáciách pri ochrane rastlín stanovuje, že členské štáty môžu udeliť povolenie na použitie látok neschválených na úrovni EÚ (tzv. núdzové povolenie) za predpokladu, že sú splnené prísne podmienky, a najmä ak existuje nebezpečenstvo ohrozenia zdravia rastlín, ktoré sa nedá kontrolovať inými prostriedkami (vrátane nechemických opatrení). Členské štáty majú aj možnosť vzniesť obavy ohľadom núdzových povolení vydaných pre iné štáty.
 
Pracovná skupina zdôrazňuje, že primárne je nutné hľadať vhodné alternatívy k zakázaným prípravkom. Pokiaľ však poľnohospodári plánujú „núdzovo žiadať” o nepovolené aktívne látky ako preventívne opatrenie, nebude sa to chápať ako nutná potreba akútneho použitia a núdzové povolenie im nebude udelené.
 
 - Revízia pokynov pre hodnotenie rizík, ktoré pre včely predstavuje používanie pesticídov
 
V marci 2019 poverila Komisia úrad EFSA revíziou pokynov z roku 2013. Kvôli tomu sa zriadi vedecká pracovná skupina EFSA, ktorá bude pozostávať z odborníkov v oblasti hodnotenia rizík včiel a včelárskej biológie. Copa a Cogeca nominujú do skupiny svojho experta, revízia by mala byť dokončená v roku 2021.
 
Informácie o štúdii o skupinách CDG
 
Komisia na zefektívnenie rokovania skupín pre občiansky dialóg (CDG) zadala externým audítorom vypracovať hodnotiacu štúdiu. Pre sektor včelárstva  majú skupiny CDG veľký význam, preto sekretariát odpovedal na dotazník s tým, že treba zachovať vlastný koncept skupín aj počet vyčlenených miest pre Copa a Cogeca.
 
Druhá (tiež externá) štúdia Komisie sa týka posúdenia účelnosti súčasných obchodných noriem pre niektoré poľnohospodárske komodity (medzi nimi aj medu). Sekretariát zdôrazňuje dôležitosť európskych obchodných noriem a štandardov a vyzval členské organizácie, aby dotazník v tomto zmysle aj vyplnili.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce