Pracovná skupina pre víno, 17. júla 2019

Zhrnutie správy zo zasadnutia:
 
Situácia na trhu
 
Rok 2017 je označovaný ako najhorší rok pre víno v celom storočí. Pre rok 2019 sa očakáva lepšia situácia, ale na trhu panuje nervozita predovšetkým z brexitu a z vývoja na americkom trhu.
 
Maďarsko: krízová situácia, čím väčšia rozloha, tým väčšie problémy výrobcov. Klesá spotreba, ceny sú tlačené dolu, administratívne nástroje nepomáhajú.
 
Španielsko: situácia sa zlepšuje, ale klimatické zmeny začínajú mať negatívny dopad, na polovici viníc panuje extrémne sucho, druhá polovica má problémy s jednorázovými povodňami. Našťastie sa očakáva rast trhu, hoci spotreba klesá.
 
Taliansko: stagnujúci trh s nízkymi cenami, zásoby sú nestále, na rozdiel od Španielska zatiaľ existuje rovnováha medzi ponukou a dopytom.
 
Portugalsko: tohtoročné očakávania sú nad priemerom, vysoká vlhkosť ovplyvňuje výrobu, je treba aplikovať ošetrovacie metódy.
 
Francúzsko: všeobecne nízky predaj a nízke ceny vína.
 
Príprava na jesenné rokovanie skupiny
 
Pred každým rokovaním prebehne rokovanie trhového observatória (plánované na 2., 4., 16. októbra 2019). Budú prizvaní všetci členovia i kandidáti, agenda sa ešte finalizuje. Rokovanie 6. novembra 2019 sa plánuje formátom oddelených workshopov na 3 rozličné témy: očakávaná úroda a trendy na trhu 2019/2020, adaptácia na klimatické zmeny vo vinárstve, závery pre budúcnosť udržateľného vinárstva.
 
Medzi dôležité rokovania bude patriť CDG  vo februári/marci 2020.
 
Iné
 
Dokument o klimatických zmenách bude predložený neskôr, je v štádiu navrhovania.
 
Čo sa týka skupiny Mercosur, tarifné obmedzenia na víno by mali platiť, ale kým nie je návrh dohody ratifikovaný, situácia sa stále môže zmeniť. Podobne je na tom sektor alkoholu.
 
Nová dohoda USA – EÚ sa bude pravdepodobne znova prerokovávať vzhľadom na problém Airbus/Boeing.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce