Pracovná skupina pre rozvoj vidieka, 19. júna 2019

Zhrnutie správy zo zasadnutia:
 
Workshop vedie Sofia Björnssonová.
 
Podpora predávania si znalostí a inovácie
 
Veronika Korčeková (ENRD) – Sila vidieckych sietí
 
ENRD je Európska sieť pre rozvoj vidieka, na jej zhromaždeniach sa zúčastňujú zástupcovia vlád, občanov, inovácií a iní. Cieľom je zlepšenie kvality implementácie Programu pre rozvoj vidieka. Všetky informácie sú na stránke www.enrd.eu.
 
Andreas Thurner (LKÖ) – Farmináre (online semináre z fariem pre poľnohospodárov)
 
Od roku 2015 prebehlo 32 webových seminárov (webinárov), ktoré sú nahrávané a dajú sa spätne pozrieť. Využívajú aplikáciu Web Connect.
 
Farmináre sú krátke (cca. 30-60 min.) semináre z terénu, ktoré sa púšťajú naživo (live). Ide napr. o reportáž z farmy (z lesa), ktorú komentuje priamo farmár alebo odborník. Využíva sa aplikácia Zoom, ktorá je dostupná na stiahnutie do telefónu.
 
Posilnenie životaschopnosti a konkurencieschopnosti podnikov a podpora riadenia rizík fariem
 
Alessia Musumarrová (CEJA) – Podpora mladých poľnohospodárov v rozvoji ich podnikania
 
Podpora mladých poľnohospodárov prebieha v 4 krokoch: finančná podpora vo výške až 75.000 eur (nie je dostupná v každom členskom štáte), zaistenie prístupu k investičnej a úverovej podpore (napr. preferenčné podmienky či iné výhody), poskytnutie poradenských služieb a zácviku, zriadenie konkurencieschopnosti prostredníctvom spravodlivého potravinového reťazca a poskytnutie nástrojov na rizikový manažment.
 
Stefano Francia (AGIA CIA) – Rizikový manažment: Zaistenie príjmu poľnohospodárov v Taliansku
 
Najlepšie výsledky dosiahli v Taliansku v roku 2014, keď bol rizikový manažment veľmi efektívny. V roku 2018 boli výsledky tiež veľmi pozitívne. Keďže sa rizikový manažment osvedčil, bolo by dobré, aby bol povinný, ak poľnohospodári dostávajú verejné príspevky a keď investície vydáva jediný podnik.
 
Nariadenia pre rizikový manažment by mali byť zahrnuté aj v SPP po roku 2020, ale štruktúra by mala byť zjednodušená, mal by sa vytvoriť organizovaný Európsky koordinačný systém.
 
Podpora efektivity zdrojov   
                          
Marko Mäki-Hakola (MTK) – Obchodné miesto pre poľnohospodárske vedľajšie prospechové skupiny vo Fínsku
 
Ziskovosť poľnohospodárskeho sektoru je nízka a potenciál množstva surovín k dispozícii je nedostatočne využívaný. Predajcovia nenachádzajú kupcov a naopak. Preto vo Fínsku vytvorili internetovú stránku (vo fínčine a angličtine), na ktorej je možné zadať, či ste kupec alebo predajca a tak nájsť vhodnú protistranu.  (https://kiertoasuomesta.fi/en)
 
François Huyghe (Boerenbond) – Obmedzenie emisií dusičnanov vo Flámsku: ako poľnohospodárske investičné fondy prispievajú k riešeniu
 
Vo flámskej časti Belgicka je relatívne vysoká hustota obyvateľov a iba 7% oblasti je vidieckych. Poľnohospodárstvo je rozsiahle a intenzívne s vysokými výnosmi na hektár, ale v podzemných i povrchových vodách je vysoká koncentrácia dusičnanu. Flámsky program pre rozvoj vidieka sa zameriava na mladých poľnohospodárov, inovácie a výcvik, zlepšenie udržateľnosti poľnohospodárstva a kvalitu a zdravie vidieka. Obzvlášť kladie dôraz na biodiverzitu, kvalitu vody a environmentálne prívetivé poľnohospodárstvo. V rámci účinného využitia zdrojov a ochrany klímy sa alokuje 131 miliónov eur práve na zníženie skleníkových plynov a dusičnanov.
 
Obnovenie, zachovanie a posilnenie ekosystémov
 
Adrienn Gyenesová (NAK) – Pridaná hodnota ekosystémov pre správne hospodárenie – predstavenie maďarského agri-envi-klimatického nariadenia (AECM)
 
V 90. rokoch minulého storočia v Maďarsku zistili pokles prirodzených miest výskytu zvierat, hlavne kvôli intenzívnemu poľnohospodárstvu. V roku 2015 pokrývali oblasti s vysokou prírodnou hodnotou približne pätinu maďarského územia. V rámci agro-envi-klimatických opatrení poskytuje Maďarsko možnosť požiadať o podporu, ktorá sa následne rozdelí medzi vybraných poľnohospodárov. Celkový rozpočet je 875 miliónov eur, v roku 2016 bola podpora rozdelená približne na tri štvrtiny hektárov poľnohospodárskej pôdy.
 
Christos Karatzas (GAIA EPICHEIREIN) – Skúsenosti z implementácie AECM v Grécku
 
Najviac financií v rámci Programu pre rozvoj vidieka  sa prideľuje na investície do hmotného majetku, na oblasti s obmedzeniami a na biopoľnohospodárstvo. Na agri-envi-klimatické opatrenia je pridelených 472,2  miliónov eur a patrí k tomu okrem iného aj ochrana divého vtáctva, zmiernenie znečistenia vody, obnovenie degradovaných trávnatých plôch a narušenie párenia motýľov. Na motýle bolo pridelených 35 miliónov eur na aplikáciu feromónov na stromy (kôstkovice aj malvice), výsledky boli pozitívne. V rámci biopoľnohospodárstva sú podporovaní noví poľnohospodári a stáli biopoľnohospodári. Poľnohospodári dostávajú finančnú podporu na udržiavanie organických praktík, konkrétne dáta na meranie prínosu pre životné prostredie nie sú dostupné.

                                                                               

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce