Zhrnutie správy zo zasadnutia Koordinačného výboru Cogeca , 19. jún 2019

Udalosti týkajúce sa poľnohospodárskych družstiev a organizácií výrobcov
 
V dňoch 17. a 18. júna 2019 sa vo Varšave konala konferencia s názvom Rola družstiev v posilnení ekonomického a sociálneho života poľnohospodárov. Konferencia bola hodnotená pozitívne, preberali sa na nej rôzne techniky a porovnávali s tradičnými prístupmi. Diskusia sa týkala možností a záujmu členských štátov o podobné stretnutia s výmenou skúseností. Portugalsko chce pripraviť niečo podobné v októbri.
 
Informácie o 5. ročníku Európskej ceny za družstevné inovácie
 
Umberto Di Pasquo sa vyjadril, že je to nový sprievodca pre udržateľné ciele, ktoré vychádzajú z SPP. Ustanovil sa prípravný výbor, ktorý má pripraviť predbežné hodnotenie.
 
Výmena názorov o situácii v členských štátoch týkajúci sa uznania organizácií výrobcov
 
Juan Corbalán (ES) prezentoval španielsky príklad, vo väčšine prípadov ide o malé družstvá a ich podporu. Debaty sa stále vedú o minimálnom počte členov alebo uznania objemu výroby. V Španielsku spôsobujú problém komercializácie napr. minimálny objem, ale nie minimálny počet členov, opatrenia na vylúčenie možnosti ovládnuť družstvo jedným alebo dvoma členmi, povinné členstvo 2 roky (chcú 3), málo výnimiek pre družstvá, organizácie výrobcov sú zodpovedné za podpis zmlúv.
 
Rozdiely medzi organizáciami  a prístupmi v rôznych členských štátoch:
 
V Grécku potrebujú organizácie výrobcov v sektore olív (140), mlieka (200), ovocia a zeleniny (160) na ustanovenie minimálne 20 výrobcov alebo 50.000 eur hodnoty výroby.
 
V Portugalsku je v rôznych sektoroch rozličný minimálny počet členov aj minimálny objem výroby. Keďže to predstavuje veľkú byrokratickú záťaž, potencionálnych členov to odrádza.
 
Informácie o začiatku kampane o spolupráci poľnohospodárskych družstiev, ktorá podporuje ciele Spojených národov o udržateľnom rozvoji
 
V úvode sa rokovalo o logu projektu a aké činnosti z tohto hnutia pre členov Cogeca vyplývajú. Štruktúra webstránky je dokončená na viac než 50%, do konca mesiaca bude hotová. V júli sa budú konať akcie pre sociálne médiá a prepojenie na platformy, počas ďalších 4 mesiacov sa budú zbierať fakty a závery budú publikované.
 
Výmena názorov k stratégii SPP na propagáciu družstiev
 
Sekretariát prezentoval svoje myšlienky  ohľadom SPP, napr.: typy intervencií, ako by mali fungovať intervencie v špecifických sektoroch, voliteľnosť v rámci jednotlivých intervencií a jednotky podpôr (hektár/farma/úľ), prepojenie medzi regionálnymi a národnými intervenciami a ich fungovanie a ktoré intervencie by sa mohli týkať družstiev.
 
Ďalšia diskusia k intervenciám bude 10. júla 2019.
 
Rôzne
 
Všetky nedávne aktivity sekretariátu sú na webe AgriInfo.
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce