Pracovná skupina pre životné prostredie, 17. júna 2019

Zhrnutie správy zo zasadnutia:
 
Evaluácia Stratégie pre biodiverzitu 2020 a Viacročný finančný rámec po roku 2020 (prezentácia Rayky Hauserovej)
 
Hlavným cieľom je zastaviť pokles biodiverzity v EÚ a obnoviť ju v čo najvyššej možnej miere. Táto snaha je rozdelená na menšie ciele, koncom roka 2020 bude dodaný tzv. balíček, ktorý sa skladá zo správy Komisie k evaluácii Stratégie biodiverzity po roku 2020, integrovanej správy k mapovaniu  a hodnoteniu systémov a ich služieb a správy o prírode za rok 2020. Ďalším krokom bude evaluácia podpornej štúdie, ktorá prebehne od júna 2019 do júla 2020. V polovici roku 2020 je naplánovaná druhá konferencia zúčastnených strán.
 
Výmena názorov na návrh pozičného dokumentu Copa a Cogeca o klimatickej zmene.
 
Copa a Cogeca dňa 21. júna 2019 odošlú prvý oficiálny návrh dokumentu členom pracovnej skupiny pre životné prostredie, dňa 4. júla 2019 sa dokument prerokuje  na schôdzi POCC/CCC, 12. júla bude preložený a poslaný druhý návrh. Potom sa 23. augusta pošle členom pracovnej skupiny pre životné prostredie finálna verzia dokumentu, ktorá sa bude prerokovávať 5. septembra na schôdzi POCC/CCC.
 
Diskusia:
 
Viaceré štáty (NL, IE, IT, DE) sa zhodujú v tom, že v dokumente by sa malo uviesť viac príkladov toho, čo už poľnohospodársky sektor pre životné prostredie robí, čo môžu  poľnohospodári ponúknuť a čo požadujú a že sú ako prví zasiahnutí klimatickými zmenami. Vyrábajú potraviny a rastlinná produkcia napomáha tvorbu kyslíka.
 
Spolu so sekretariátom sa členovia dohodli, že všetky návrhy v dokumente musia byť finančne dostupné pre poľnohospodárov v členských štátoch EÚ.
 
Evaluácia štúdie o dopade SPP na klimatické zmeny a skleníkové plyny (prezentácia DG AGRI)
 
Analýza pokrýva otázky v oblasti efektivity, účinnosti, súdržnosti, relevancie, pridanej hodnoty a všeobecné analýzy. Do štúdie bolo zahrnutých 10 prípadových štúdií (IE, CZ, DE, NL, FR, ES, HR, HU, RO, LT). Hlavnými zdrojmi emisií okrem CO2 sú sektor živočíšnej výroby a orný sektor. Poľnohospodárska pôda a výrobky vyprodukujú viac skleníkových plynov než absorbujú. Podľa analýzy sa v roku 2016 produkcia emisií  znížila o 3,5%. Podpora viazaná na výrobu (VCS) vyplatená na živočíšnu výrobu zvyšuje množstvo produkovaných emisií, ale nie je možné určiť, v akom veľkom rozsahu to zvýšilo emisie metánu. Emisie v poľnohospodárstve poklesli od roku 1999 o 20%, avšak od roku 2016 sa opäť mierne zvyšujú. Technologické a sociálne inovácie by ale mohli pomôcť znížiť produciu skleníkových plynov až o 4,5% - 12%.
 
Skleníkové plyny a metán – vedecké perspektívy v súvislosti s klímou (Dr. Michelle Cainová, Oxfordská univerzita)
 
Na zmiernenie globálneho otepľovania o 1,5 ºC by bolo efektívne úplne obmedziť emisie CO2 a N2O. Na udržanie globálnej teploty na súčasnej úrovni by bolo treba znížiť emisie metánu aspoň o 10% a úplne obmedziť emisie CO2. Na ochladenie podnebia zas obmedziť emisie CO2 a emisie metánu znížiť aspoň o 25%. V ideálnom prípade by sa mala nájsť rovnováha v obmedzovaní plynov, ktoré zostávajú v atmosfére dlho a naopak,  ktoré relatívne rýchlo miznú.
 
Zachovanie vtáctva v oblasti poľnohospodárskej pôdy (prezentácia Jérémieho  Crespina)
 
Počet vtáctva v okolí poľnohospodárskej pôdy sa znižuje, možné dôvody sú: klimatické zmeny, predátori, invazívne druhy, zmeny užívania pôdy a zmeny v správe pôdy. Projekt, ktorý sa problémom zaoberá, má za cieľ zvýšiť informovanosť spoločnosti a ponúknuť podporu členským štátom. Najprv bude potrebné charakterizovať hlavný poľnohospodársky ekosystém, spoločne vyvinúť  SPP a nástroje na podporu vtáctva a následne komunikovať informácie zúčastneným stranám. Podľa Crespina môžu Copa a Cogeca pomôcť aktívnou účasťou na európskych workshopoch k téme, určením schém, ktoré by boli poľnohospodári ochotní prijať a identifikáciou zábran poľnohospodárov pri implementácii nariadenia pre ochranu vtáctva.
 
Aktualizácia analýzy smernice o vode, prezentácia a výmena názorov
 
Implementácia smernice o vode indikuje, že hlavný cieľ  na obnovenie a udržanie dobrého stavu vody nebol splnený, nedostatok financovania bráni plnej účinnosti smernice. Problémy s internou súdržnosťou v rámci smernice neboli identifikované. Smernice však prinášajú EÚ významnú pridanú hodnotu najmä v rámci spolupráce medzi štátmi.
 
Rôzne informácie
 
Do zoznamu invazívnych druhov nebudú zahrnuté 4 druhy zvierat (vrátane norka amerického), ktoré v skutočnosti Európe prospievajú.
 
Copa a Cogeca sa pokúsia objasniť niektoré nejasnosti ohľadom auditu o biodiverzite v poľnohospodárstve.
 
Na konferencii o veľkých mäsožravcoch v Bukurešti obdržali Copa a Cogeca pozitívnu odozvu, DG AGRI sa k téme nevyjadruje, pozícia DG ENVI zostala  bez zmeny.
 
Európsky parlament prijal minimálne požiadavky pre opätovné použitie vody.
 
Dňa 8. júla 2019 sa bude konať CDG k životnému prostrediu a klimatickým zmenám.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce