Pracovná skupina pre krmivá, 27. júna 2019

Zhrnutie správy zo zasadnutia:
 
Situácia na trhu: výmena názorov
 
V DE, CZ a FI produkcia narastá, krmiva by mal byť dostatok. Vo FR a PL produkcia klesá, problémy kvôli klimatickým zmenám (sucho, záplavy).  AT dúfa v lepšiu úrodu ako v 2018.
 
Zdroje bielkovín
 
a) Aktuálna situácia a názory na Bielkovinový plán EÚ
 
V marci 2018 COMAGRI plán schválil, v apríli Parlament. V správe sa uvádza, že v rokoch 2016/2017 predstavoval európsky dopyt po rastlinných bielkovinách  asi 27 mil. ton surových bielkovín, pričom kŕmny trh spotrebuje asi 93% tohto množstva. Plocha sójových polí sa od reformy SPP z roku 2013 takmer zdvojnásobila, EÚ produkuje približne 2,8 mil. ton ročne. Produkcia strukovín sa od 2013 takmer strojnásobila a produkcia repky sa zvýšila o 66% na 20 mil. ton. Strukoviny sú veľmi atraktívne pre opeľovače (hlavne včely), čo má pozitívny efekt na biodiverzitu v poľnohospodárskych systémoch.
 
b) Informácie k dokumentu o rovnováhe bielkovín v krmivách 2017/2018
 
K dokumentu prispeli aj organizácie Copa a Cogeca, COCERAL, EDA, EFPRA, EPURE a Starch Europe. EÚ je sebestačná v 80% produkcie kŕmnych bielkovín, kde vlákniny európski poľnohospodári pokrývajú na 100%, ale olejnaté semená iba na 25% a plodiny na 90%.
 
c) Informácie k spracovaným zvieracím bielkovinám
 
Bovinná spongiformná encefalopatia (BSE) napádajúca mozog dobytka prepukla vo veľkej miere v roku 1986, riziková analýza určila, že BSE sa prenáša bielkovinovými krmivami  z prežúvavcov. V rokoch 1994 a 2001 EÚ zaviedla preventívne opatrenia proti BSE, v roku 2013 Komisia vydala nariadenie k spracovaným zvieracím bielkovinám z neprežúvavcov v krmivách pre ryby a v roku 2017 k spracovaným bielkovinám z hmyzu v krmivách pre ryby. Do konca roka 2019 by malo byť povolené pridávať spracované zvieracie bielkoviny z prasiat do krmiva pre hydinu a v budúcnosti aj naopak. V polovici júla bude publikovaná smernica pre hygienické kontroly krmív.
 
Tvrdenie o geneticky neupravených krmivách
 
Keďže v EÚ neexistuje harmonizované nariadenie ani definícia požiadaviek na živočíšne výrobky, ktoré  by mali byť spôsobilé ako geneticky neupravené, sekretariát Copa a Cogeca považujú za prioritu vyjasniť situáciu v jednotlivých členských štátoch a podľa toho určiť, či je nutné harmonizovať zákony na úrovni EÚ.
 
Veterinárne liečivé prípravky: výmenanázorov na implementáciu legislatívy pre nové lekárske krmivá
 
Legislatíva bola publikovaná  7. januára 2019 a vstúpila do platnosti 28. januára 2019. Aplikovaná bude až 28. januára 2022. Hlavným cieľom nariadenia je podpora inovácií veterinárnych lekárskych výrobkov a posilnenie EÚ aktov v rámci antimikrobiálnej rezistencie (AMR). V boji proti AMR bude zakázané preventívne podávanie antibiotík skupinám zvierat prostredníctvom lekárskeho krmiva.
 
Regulačné problémy a aktuálne informácie:
 
a) FEFANA (Združenie výrobcov kŕmnych prísad a premixov v EÚ) a dokument o účinnosti
 
 U zootechnických doplnkových látok sa zameriava na produktivitu a výkonnosť u zvierat. Testy účinnosti sú zamerané skôr na definíciu než na funkčnosť jednotlivých funkčných skupín. Členské štáty často nedovoľujú pokusy priamo na hospodárskych zvieratách za normálnych podmienok. V dokumente je teda návrh na využitie vedeckých štúdií in vitro (pokusy na bunkách), nie nutne in vivo (pokusy na živých organizmoch) a údaje môžu byť prenesené medzi fyziologicky podobnými organizmami. Pri aplikáciách zahŕňajúcich všetky druhy zvierat určených na výrobu potravín by mala byť účinnosť preukázaná aspoň u 3 kusov každého druhu. Sekretariát vyslovil návrh odmietnuť dokument kvôli návrhom pokusov, ktoré nemusia byť pre sektor dostatočné.
 
b) Diskusia o dostupnosti vitamínu B2 vhodného pre organický sektor
 
Po zozbieraní údajov o prehľade užívania vitamínov v ekologickej výrobe sa do konca 2021  budú analyzovať potrebné definície v rámci riboflavínu pre hydinu a v roku 2022 bude publikované hodnotenie socioekonomického a environmentálneho dopadu.
 
c) Návrh Komisie na transparentnosť a udržateľnosť EÚ modelu posudzovania rizík v potravinovom reťazci
 
Legislatíva pokrýva nariadenie o všeobecnom potravinovom práve a 8 legislatívnych aktov zaoberajúcich sa rôznymi časťami potravinového reťazca. Parlament schválil návrh 17. apríla 2019, Rada 13. júna 2019. Nové nariadenie sa očakáva 6. septembra 2019.
 
d) Vývoj EÚ katalógu a registra kŕmnych materiálov
 
Za katalóg zodpovedajú organizácie Copa a Cogeca, FEFAC (Európska asociácia výrobcov krmív) a CEFS (Európske združenie výrobcov cukru), ktoré sa naposledy stretli 24. júna 2019. Onedlho bude možné navštíviť webstránky registra, každá organizácia zaplatí 500 eur. Návrh nového katalógu zašlú Komisii do konca októbra 2019.
 
Obehová ekonomika: iniciatíva v rámci potravinových strát a potravinového odpadu
 
Nezozbierané plodiny sa nebudú považovať za potravinové straty. Potravinový odpad nezahrňuje poľnohospodárske materiály, vedľajšie produkty živočíšnej výroby, materiály na obaly alebo látky určené na krmivá.

 

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce