Mercosur. Príležitosť alebo skrytá hrozba?

V oficiálnych tlačových správach a následne publikovaných článkoch, ktoré médiá pri tejto príležitosti vydali, sa hovorí o historickej dohode, ktorou sa odstránia prekážky obchodu a stanovia sa pevné spoločné pravidlá.
 
 
Nový obchodný rámec – ktorý je súčasťou širšej dohody o pridružení medzi oboma regiónmi – upevní strategické politické a hospodárske partnerstvo a vytvorí významné príležitosti pre udržateľný rast na oboch stranách, pričom bude rešpektovať životné prostredie a chrániť záujmy spotrebiteľov EÚ i citlivé hospodárske odvetvia. 
 
Európska únia je 1. hlavným partnerom, ktorý podpísal dohodu s Mercosurom. Bude mať vplyv približne na 780 miliónov obyvateľov.
 
C. Malmströmová, komisárka pre obchod EK
 
 
Eurokomisárka pre obchod Cecilia Malmströmová uviedla, že nová obchodná dohoda prináša spoločnostiam z Únie príležitosti na predaj tovaru a služieb na zahraničných trhoch. Priestor sa vytvorí aj pre tie európske firmy, ktoré sa budú chcieť v krajinách Mercosuru uchádzať o verejné zákazky, a to za takých istých podmienok ako miestne spoločnosti. Väčší objem vývozu prinesie ďalšie pracovné miesta.
 
Podľa eurokomisárky sa dohodou výrazne znížia clá na európske vína, syry, čokoládu a ďalšie produkty s vysokou hodnotou. „Plne chápeme obavy, ktoré poľnohospodári môžu mať v súvislosti s väčšou konkurenciou v citlivých odvetviach, ako je napríklad hovädzie mäso. Prístup, ktorý sme našim partnerom poskytli v týchto oblastiach, je však len o málo väčší, najmä ak sa na to pozrieme z hľadiska celého trhu EÚ. Napríklad 99-tisíc ton hovädzieho mäsa navyše sa zdá veľa, no ide len o 1% z 8 mil. ton, ktoré každý rok zjeme. To isté platí pre cukor a hydinu“, uviedla eurokomisárka.
 
Podľa nej dohoda zároveň zahŕňa záruky, ktoré možno uplatniť práve v prípade náhleho nárastu dovozu, ktorý by poškodzoval európskych výrobcov. „Ani po tom, ako nadobudla platnosť dohoda medzi EÚ a Kanadou, Únia nezaznamenali vlnu lacného dovozu, ktorej sa mnohí obávali. Celkový vývoz potravín a nápojov z EÚ do Kanady pritom vzrástol o 7%“, dodala eurokomisárka.
 
Poľnohospodári sú proti
 
 
Českí a slovenskí poľnohospodári a potravinári sa na podpísanú dohodu optimisticky nepozerajú. Potvrdili to aj na nedávnom rokovaní Konzorcia českých samosprávnych organizácií, ktorého je Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora členom (viac v článku „Konzorcium s novozvolenými europoslancami“). Dohoda bude mať podľa poľnohospodárov príliš tvrdý dopad na niektoré sektory, najmä na oblasť produkcie hovädzieho mäsa, obilnín a cukru.
 
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce