Svetové ceny bravčového mäsa sa po štyroch mesiacoch rastu zastabilizovali

Index cien FAO poklesol v júli na 170,9 bodu. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka je však index o 2,3 % vyšší. Medzimesačný pokles spôsobili nižšie ceny niektorých obilnín, mliečnych výrobkov a cukru. Naopak ceny mierne rástli u olejov a mäsa.
 
 
»Index cien obilnín FAO dosiahol v júli v priemere 168,6 bodu, čo je o 2,7 % menej (4,6 bodu) ako v júni. Hodnota však medziročne stúpla o 4,1 %. Júlový pokles zapríčinili nižšie ceny pšenice a kukurice. Trh s pšenicou tento rok veľmi ovplyvňujú veľké vývozné dodávky a aj očakávania rekordnej svetovej produkcie. Zatiaľ čo v júni ceny kukurice rekordne rástli, v júli opäť klesli. Príčinou poklesu sú bohaté možnosti vývozu najmä v Argentíne a Brazílii. Ceny ryže ostali stabilné už piaty mesiac po sebe.
 
»Index cien rastlinného oleja FAO zaznamenal v júli v priemere 126,5 bodu, čo je o 0,8 % viac ako v predchádzajúcom mesiaci. Ceny sú však stále o 11 % pod úrovňou z minulého roka. Nárast cien sójového a slnečnicového oleja kompenzoval pokles hodnôt pri palmovom oleji. Na ceny palmového oleja malo opäť vplyv zvyšovanie výroby v juhovýchodnej Ázii a stúpajúci globálny dopyt po dovoze.
 
»Index cien mäsa FAO dosiahol v júli v priemere 176,2 bodu, čo je o 0,6 % viac ako v júni. Zároveň ide o šiesty po sebe idúci mesiac nárastu. Na aktuálnej hodnote je index takmer o 10 % vyšší ako v januári tohto roku, ale takmer o 14 % nižší ako jeho maximum z augusta 2014. V júli stúpali ceny ovčieho a hovädzieho mäsa, ceny bravčového mäsa sa po štyroch mesiacoch zvyšovania zastabilizovali. Ceny hydinového mäsa ostali stabilné.
 
»Index cien mlieka a mliečnych výrobkov FAO poklesol v júli o 2,9 % na aktuálnych 193,5 bodu. Ide o druhý po sebe idúci mesiac poklesu. Aktuálna hodnota indexu je približne o 6 % vyššia ako v januári 2019, ale takmer o 3 % nižšia ako v rovnakom mesiaci minulého roka. V júli klesli najmä ceny masla, syrov a sušeného mlieka (WMP). Naopak ceny odstredeného sušeného mlieka (SMP) sa opäť posilnili vďaka silnejším nákupným záujmom zo Stredného východu a Ázie.
 
»Index cien cukru FAO dosiahol v júli v priemere 182,2 bodu, čo je o 0,6 % menej ako v minulom mesiaci. Ceny mierne klesli z dôvodu očakávaných vyšších výnosov cukrovej trstiny v Indii, najväčšieho producenta cukru na svete. Pokles svetových cien bol však do istej miery potlačený posilnením brazílskej meny (Real) voči americkému doláru, čo by mohlo priniesť obmedzenie vývozu z Brazílie, najväčšieho vývozcu cukru na svete.
 
Index cien potravín FAO (FAO Food Price Index; FAO je skratka pre Food and Agriculture Organization, v preklade Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo) je mierkou mesačných zmien medzinárodných cien základných potravinárskych komodít.
 
Počet bodov 100 predstavuje priemerná cena komodít z rokov 2002 - 2004.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce