Zelená nafta je podporou aktívnych poľnohospodárov

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) víta spustenie výzvy na Zelenú naftu pre poľnohospodárov. Ide o veľmi žiadané systémové opatrenie na výraznejšiu a dlhodobejšiu podporu slovenského poľnohospodárstva.
 
 
Projektom Zelená nafta sa ponúkajú väčšie možnosti na stabilizáciu tých oblastí výroby, ktorým sa venujú aktívni poľnohospodári. V rámci opatrenia ide o podporu špeciálnej rastlinnej a živočíšnej výroby, ktoré sú veľmi náročné najmä na ľudskú prácu. „Podpora slovenského ovocinárstva zeleninárstva, chovu oviec či kôz je správnou cestou, pri naštartovaní nášho poľnohospodárstva. Podobné opatrenie, ktoré by zvyšovalo konkurencieschopnosť našich poľnohospodárov na spoločnom európskom trhu dlho chýbalo. Naši chovatelia a pestovatelia dlhodobo dokazujú, že dokážu vyrábať naozaj kvalitné a čerstvé potraviny, preto sme radi, že ich v tomto snažení štát podporí,“ povedal v reakcii na spustenie výzvy na Zelenú naftu predseda SPPK Emil Macho.
 
Veríme, že takéto systémové opatrenia môžu priniesť odpútanie sa od dna, na ktoré sa naše chlebové odvetvie v posledných rokoch dostalo.
 
Veľmi pozitívne vnímame aj elektronizáciu procesu žiadostí o Zelenú naftu, ktorá je vôbec prvou plne elektronizovanou štátnou pomocou v agrosektore. „Aj poľnohospodárov zaťažuje značná byrokracia, ktorá je počas poľnohospodárskej sezóny veľmi náročná. Zadministrovanie všetkých tlačív a potrebných potvrdení si vyžaduje čas, ktorý je pri zakladaní a zbere úrody veľmi vzácny. Elektronizácia týchto krokov tiež vedie k vyššej transparentnosti,“ dodal Emil Macho.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce