Premiéra

Prvé zasadnutie Rady Slovenského pozemkového fondu po jej rozšírení o zástupcu poľnohospodárov, miest a obcí sa uskutočnilo 27. augusta v Bratislave.
 
 
Názory poľnohospodárov bude hájiť člen Predstavenstva Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory a zároveň predseda Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory v Trnave Oliver Šiatkovský. Svojho zástupcu v Rade SPF budú mať po novom aj mestá a obce, a to v osobe niekdajšieho dlhoročného predsedu Združenia miest a obcí Slovenska Michala Sýkoru.
 
Rozšírenie Rady Slovenského pozemkového fondu priniesla  novela zákona 330/1991 o pozemkových úpravách, usporiadaní pozemkového vlastníctva, pozemkových úradoch, pozemkovom fonde a pozemkových spoločenstvách.  
 
„Na túto zmenu sme čakali roky. Slovenské poľnohospodárstvo a slovenský vidiek sa nachádzajú v období, ktoré má zásadný vplyv na ďalšie smerovanie chlebového odvetvia. Systémové opatrenia a koncepčné legislatívne zmeny sú predpokladom na tak žiadané oživenie domáceho agropotravinárskeho sektora, zvyšovanie potravinovej sebestačnosti krajiny a v neposlednom rade aj na vzhľad krajiny a rozvoj vidieka“, reagoval ešte v apríli na zavŕšenie legislatívneho procesu predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho.
 
Nepodceňujte kontrolu zmlúv
 
Novela zákona platí od júna. Na konci letných prázdnin, 27. augusta, sa členovia Rady SPF stretli na svojom prvom rokovaní. Od nových členov si ministerstvo pôdohospodárstva a vedenie SPF sľubuje lepšiu spoluprácu medzi pozemkovým fondom, poľnohospodármi či samosprávami. Informovali o tom na brífingu po prvom rokovaní Rady SPF v novom zložení ministerka pôdohospodárstva SR Gabriela Matečná a generálna riaditeľka SPF Adriana Šklíbová.
 
„Áko zástupca najväčšej agropotravinárskej samosprávy na Slovensku a zároveň aj s podporou Rady poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv SR chcem v Rade fondu zastupovať každého poctivého poľnohospodára, ktorý riadne hospodári na pôde bez ohľadu na to, či je členom komory alebo nie“, uviedol po prvom rokovaní Oliver Šiatkovský.
 
archív: Oliver Šiatkovský vystupuje často aj pred novinármi
 
Zástupcovia Rady SPF na prvom stretnutí už aj priamo schvaľovali nájomné zmluvy alebo kúpno-predajné zmluvy či reštitúcie, ktoré sú v kompetencii SPF.
 
Podľa Olivera Šiatkovského je mimoriadne dôležité, aby si poľnohospodári dávali do poriadku užívateľské vzťahy nielen s vlastníkmi, ale aj priamo so Slovenským pozemkovým fondom. Každý poľnohospodár by mal mať pôdu, ktorú užíva, riadne zazmluvnenú. „Jednoducho musí byť v ich záujme, aby si pravidelne aktualizovali skutkový stav prenajímaných pozemkov podľa parciel. Môžu sa totiž následne stávať aj situácie, keď sa niektoré firmy alebo aj priamo poľnohospodári dostanú k informáciám o nezazmluvnených vzťahoch a majú potom záujem o takúto pôdu. Nezhodám na pôde sa dá aj takýmto spôsobom predchádzať“, uviedol člen Rady SPF Oliver Šiatkovský po prvom rokovaní rady.
 
V prípade nezazmluvnených zmlúv môžu poľnohospodári podať žiadosť na dodatok k zmluve prostredníctvom Slovenského pozemkového fondu. Ten zefektívňuje svoju činnosť aj prostredníctvom zriadeného call-centra alebo riešenia zmluvných vzťahov priamo cez bratislavskú centrálu. Najbližšie zasadnutie Rady SPF sa uskutoční koncom septembra.
 
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce