Pracovná skupina pre výskum a inovácie, 23. septembra 2019

Výmena názorov o programe Horizont Európa: súčasný stav, ďalšie kroky
 
Sekretariát zhrnul doterajšie kroky: Európska komisia dňa 7. 6. 2018 predložila návrh nového rámcového programu s celkovým rozpočtom 100 miliárd eur na obdobie 2021 – 2027, v rámci ktorého sa na klaster Potraviny, bioekonómia, prírodné zdroje, poľnohospodárstvo a životné prostredie navrhuje 10 miliárd eur. Parlament navrhuje navýšenie rozpočtu na 120 miliárd a 5. klaster 10,8 miliárd. Pozícia Rady je rozpočet 91,1 miliárd eur.
 
Predsedníctvo má päťročný mandát s možnosťou jedného predĺženia, predsedníctvo nemá rozhodovaciu právomoc, plní iba dohľad. Predsedom je Cees Veerman (NL). V novembri 2019 sa očakáva finalizácia misie v oblasti zdravia pôdy a potravín a finalizácia strategického plánu. V januári 2020 prijatie strategického plánu a oficiálna prezentácia misií a v prvej štvrtine roka 2020 prijatie nového balíčka partnerstva EÚ.
 
Výmena názorov na priority Stratégie inteligentnej špecializácie (Stratégia S3)
 
Platforma S3 poskytuje poradenstvo krajinám a regiónom v EÚ pri navrhovaní a uskutočňovaní Stratégie inteligentnej špecializácie. Jej prioritou sú napr.: vytvorenie profesionálneho fóra pre regionálnych aktérov zaoberajúcich sa poľnohospodárskou výrobou potravín, podpora dialógu o používaní digitálnych riešení v poľnohospodársko-potravinárskej výrobe a možností zaistenia kvalifikovaných pracovných síl, podpora zapojenia európskych podnikateľských združení do európskych sietí alebo uskutočňovanie národných stratégií digitalizačných nástrojov v poľnohospodársko-potravinárskom odvetví.
 
Diskusia členov o prioritách v oblasti výskumu a inovácií na rok 2020
 
Agroekológia – ekologické procesy v systémoch poľnohospodárskej výroby, ktorých cieľom je posilniť udržateľnosť a odolnosť poľnohospodárstva a prispieť k zmierneniu klimatických zmien. Organizácia INRA organizuje k téme referát.
 
Digitalizácia a inteligentné poľnohospodárstvo – už v rámci programu H2020, naďalej zostáva prioritnou témou budúceho rámcového programu.
 
Ďalšími prioritami budú nové metódy genetického šľachtenia, opätovné použitie vody a technológie využiteľné pre menšie podniky.
 
Na budúcom stretnutí skupiny bude zástupca FR referovať o výstupoch INRA týkajúcich sa živočíšnej výroby.
 
Aktualizácie týkajúce sa:
 
a)  alternatívnych plodín pre biohospodárstvo: MAGIC a PANACEA
Cieľom štvorročného projektu MAGIC je podpora udržateľného rozvoja pestovania priemyselných plodín na okrajových pôdach, ktoré sú efektívne z hľadiska zdrojov a ekonomických výnosov.
 
PANACEA sa zameriava na šírenie praktických príkladov využitia nepotravinárskych plodín v praxi a na spoluprácu medzi výskumnou, priemyselnou a poľnohospodárskou komunitou s cieľom zvýšiť príspevok výroby nepotravinárskych plodín k európskej stratégii pre bioekonomiku.
 
b) FarmDemo, PLAID, AgriDemo, NEFERTITI
FarmDemo predstavuje úzku spoluprácu 3 európskych projektov financovaných z programu Horizont 2020, ktorých cieľom je zlepšiť vzájomné učenie a zameranie sa na demonštráciu fariem ako nástrojov na podporu zavádzania inovácií.
 
c) FIELDS
Štvorročný projekt s rozpočtom 4 milióny eur, ktorý spolupracuje s Erasmom a zameriava sa na témy ako udržateľnosť, riadenie zdrojov, digitálne technológie a ochrana klímy. Zapojené sú krajiny západnej Európy a Slovinsko, ostatné štáty tiež majú možnosť do konzorcia vstúpiť.
 
d) LIFE GAIA
Projekt predstavujúci inovatívne farmárske služby podporujúce obehové hospodárstvo v poľnohospodárstve. Spolu ide o 18 projektov v Grécku, Španielsku a Portugalsku. Zameriavajú sa o. i. na efektívnejšiu aplikáciu hnojív, ich výkonnosť a načasovanie, zníženie postrekov, kombináciu satelitov a pozemné merania.
.
Aktuálna situácia projektov H2020:
  • Innoseta
Cieľom je zriadenie inovatívnej sebestačnej tematickej siete pre postrekovacie zariadenia, školenia a poradenstvo o ochrane plodín v EÚ. Dňa 15. 10. 2019 je v Bergeracu (FR) naplánovaný workshop.
  • Smartchain
Cieľom projektu Smartchain je hľadať inteligentné riešenia v podobe krátkeho dodávateľského potravinového reťazca a podporovať priaznivejší rámec pre udržateľné, zdravšie a eticky vyrábané potraviny v Európe. Ročne sa koná približne 9 workshopov.
  • Disarm
Projekt šírenia inovačných riešení proti rezistencii voči antibiotikám bude spustený v decembri 2019. Copa a Cogeca plánujú workshop.
  • SmartAgriHubs
Digitálne inovačné strediská sú podporné organizácie s cieľom zvýšiť konkurencieschopnosť podnikov urýchlením rozvoja a zavádzania digitálnych inovácií. Služby poskytujú v blízkosti koncových užívateľov („v pracovnej vzdialenosti”), preto vedia uspokojiť potreby v konkrétnom regióne.
 
Ďalej bol predstavený projekt SKIN (Short Supply Chain Knowledge and Innovation Network), ktorý má 22 partnerov v 13 krajinách s rozpočtom 3 milióny eur.
 
Prezentácia Dní výskumu a inovácií P2019
 
Dni výskumu a inovácií sa budú konať 24. – 26. 9. 2019, no Copa a Cogeca neboli prizvané, ani zástupcovia DG AGRI.
 

 

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce