Pracovná skupina pre daňové a právne otázky, 25. septembra 2019

Zhrnutie správy zo zasadnutia:
Predsedá Samuel Cornella (IT)
Prebiehajúce súdne spory a najdôležitejšie rozhodnutia:
  • Rozhodnutie z 13. 12. 2018 týkajúce sa nároku na platenú dovolenku za kalendárny rok. (Prostredníctvom kolektívnej zmluvy je pri výpočte náhrady mzdy za dovolenku za kalendárny rok možné zohľadniť dobu skráteného úväzku.)
  • Posudok Súdneho dvora z 30. 4. 2019 o posúdenie zlučiteľnosti oddielu F kapitoly 8 CETA so Zmluvami. (Oddiel F kapitoly 8 Komplexnej hospodárskej a obchodnej dohody medzi Kanadou a EÚ a jej členskými štátmi podpísanej v Bruseli 30. 10. 2016 je zlučiteľný s primárnym právom EÚ.
  • Rozsudok z 26. 2. 2019 týkajúci sa výkladu Nariadenia o ekologickej výrobe a označovaní ekologických výrobkov v tom zmysle, že nepovoľuje umiestnenie loga EÚ pre ekologickú výrobu na výrobky pochádzajúce zo zvierat porazených náboženským rituálnym spôsobom bez predchádzajúceho omráčenia.
  • Rozsudok zo 7. 3. 2019 týkajúci sa zrušenia rozhodnutia EFSA o odmietnutí prístupu k štúdiám o toxicite a karcinogenite účinnej látky glyfosátu.
  • Podľa generálneho advokáta Sharpstona účinná látka glyfosát nie je relevantným príkladom údajného zlyhania celkového systému riadenia prípravkov na ochranu rastlín a teda neexistuje žiadny vplyv na platnosť nariadenia o uvádzaní prípravkov  na ochranu rastlín na trh.
  • Rozsudok z 2. 5. 2019: Použitie obrazových označení evokujúcich zemepisnú oblasť, s ktorou je spojené chránené označenie pôvodu (CHOP), môže predstavovať protiprávne použitie tohto označenia.
  • Rozsudok z 21. 5. 2019, podľa ktorého Maďarsko zrušením práv na užívanie poľnohospodárskej pôdy na svojom území, ktorú priamo či nepriamo vlastnia štátni príslušníci iných členských štátov, nesplnilo povinnosti, ktoré preň vyplývajú zo zásady voľného pohybu kapitálu a práva na majetok.
  • Rozsudok z 11. 7. 2019: Grécka právna úprava ukladajúca zníženú sadzbu spotrebnej dane na tsipouro a tsikudiu vyrábaných v destilačných podnikoch a výrazne nižšiu sadzbu na vyrábané destiláty v tzv. príležitostných  liehovaroch je v rozpore s právom Únie.
  • Rozsudok z 5. 9. 2019: Taliansko nesplnilo svoju povinnosť vykonať opatrenia na zabránenie šírenia baktérie Xylella fastidiosa, ktorá môže spôsobiť smrť veľkého počtu rastlín, najmä olivovníkov.
 
Informácie o štátnej podpore:
 
IT: Pomoc s prevenciou a obnovou vsúvislosti s lesnými požiarmi, prírodnými katastrofami a klimatickými zmenami.
DE: Podpora investícií do hmotných alebo nehmotných aktív v poľnohospodárskych podnikoch spojených s primárnou poľnohospodárskou výrobou.
CZ: Spolupráca vo vidieckych oblastiach medzi malými prevádzkovateľmi pri organizácii spoločných pracovných procesov a zdieľaní  zariadení a zdrojov a pre rozvoj/marketing cestovného ruchu.
PL: Podpora pre chovateľov ošípaných s cieľom zabrániť ďalšiemu šíreniu afrického moru ošípaných.
DK: Zdanenie nasýtených tukov v niektorých potravinárskych výrobkoch predávaných v Dánsku.
 
Informácie o revidovaných pravidlách štátnej podpory
 
Európska komisia prijala dňa 22. 2. 2019 revidované pravidlá pre štátnu podporu v poľnohospodárstve. Navýšila maximálnu čiastku, ktorú môžu štátne orgány bez schválenia Komisie použiť na podporu poľnohospodárov z 15 000 na 20 000 eur. Ak krajina nevynaloží viac než 50% svojho celkového prídelu  na jedno konkrétne odvetvie, môže dokonca podporu de minimis zvýšiť až na 25 000 eur. Zvýšené stropy sú platné od 14. marca.
 
Príspevok Copa a Cogeca k verejnej konzultácii Komisie o prieskume pravidiel štátnej podpory v poľnohospodárstve, vidieckych oblastiach a lesníctve
 
Verejná konzultácia bola otvorená 26. 4. – 19. 7. 2019, príspevok je k dispozícii na portáli AngriInfo.
 
Regulácia trhu s poľnohospodárskou pôdou, výmena názorov s Tassosom Haniotisom (DG AGRI) o SPP a jej dopade na trhy s pôdou
 
Zástupca Komisie prezentoval vývoj hodnoty pôdy v EÚ za obdobie 1989 – 2017 a faktory, ktoré cenu ovplyvňujú: úroveň verejnej podpory, urbanistické tlaky a vývoj tržných cien. Členské štáty majú rozdielne zákony týkajúce sa predaja a nájmu pôdy, rozdielne vnútroštátne právne predpisy v oblasti prevodu pozemkov a ďalšie politiky ovplyvňujúce využitie pôdy. Ďalej prezentoval pomer vlastníctva a nájmu poľnohospodárskej pôdy v jednotlivých štátoch: Celkový pomer EÚ je približne 50 % vlastnenej a 50 % nájomnej pôdy, pričom najviac vlastnenej má IE (viac než 80%) a najmenej SK (5%).
 
Informácie o iniciatívach členských štátov a EÚ
 
Prezentácia FNSEA (FR) Vývoj poľnohospodárstva v Európe a dôsledky/ Ako uľahčiť prístup poľnohospodárov k pôde?
V období 2000 – 2050 sa predpokladá vyňatie z produkcie cca. 300 – 500 miliónov ha pôdy (1/5 – 1/3 poľnohospodárskej pôdy). Čo sa týka vlastníctva: napr. v RO sú 3 farmy s rozlohou viac než 50 000 ha financované zo zahraničných fondov, v UK 1 fond vlastní 84 300 ha pôdy (v SK, UK, PL, RO a CZ), vo FR zvyšujú svoje podiely korporácie.
 
Organizácia trhu s pozemkami je výlučne v právomoci každého členského štátu za predpokladu, že dodržuje základné zásady Zmluvy.
 
Ďalej bola prezentovaná správa Európskeho parlamentu z roku 2017 o aktuálnom stave koncentrácie poľnohospodárskej pôdy v EÚ – Ako uľahčiť poľnohospodárom prístup k pôde? a rezolúcia zo 14. 2. 2019 týkajúca sa stanovenia rámca na preverovanie priamych zahraničných investícií do Únie.
 
V rámci SPP 2020 bude členským štátom poskytnutá vyššia flexibilita prostredníctvom  tvorby strategických plánov.
 
Začiatkom roka 2020 sa v Bruseli uskutoční európska konferencia o pôde, ktorú usporiadajú  Safer spolu s Copa a Cogeca.
 
Výmena názorov s Jiřím Pilařem (DG CONNECT) o pokynoch Komisie týkajúcich sa voľného toku neosobných údajov
 
Prístup k dátam bude konečným faktorom pre budúcu konkurencieschopnosť  spoločností na jednotnom trhu EÚ. EÚ postráda výhody USA (veľké spotrebiteľské platformy) a Činy.
 
Rôzne
 
Sekretariát informoval o hlavných záveroch štúdie o rolách výrobných organizácií v EÚ, konštatuje, že treba viac údajov na európskej úrovni pre lepšie rozlíšenie foriem spolupráce.
 
Od mája 2019 je platná smernica o nekalých obchodných praktikách, transpozícia do národných legislatív bude trvať 2 roky. Výsledky dotazníka o vykonávaní transpozície budú zverejnené počas stretnutia pracovnej skupiny pre potravinový reťazec.
 
Ohľadom reformy pravidiel týkajúcich sa spotrebnej dane z alkoholu v EÚ stále prebieha diskusia v Rade. Ďalšie rokovania by mali pokračovať v novembri.

   

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce