Pracovná skupina pre mlieko a mliečne výrobky, 3. októbra 2019

Zhrnutie správy zo zasadnutia:
Klimatické zmeny
 
V rámci tohto bodu sa diskutovalo o možnostiach, ako racionálne pripraviť akcie poľnohospodárov a poľnohospodárskych družstiev, aby mali konkrétne dopady na zmiernenie klimatických zmien. Aktuálne silnejú tlaky rôznych environmentálnych organizácií požadujúcich zníženie produkcie mäsa a mlieka, ale aj iné využitie hnoja a hnojovice. V tomto ohľade však chýba vyhodnotenie všetkých aspektov a treba zohľadniť vedecké poznatky.
 
Príprava na rokovanie skupiny CDG pre mlieko dňa 4. 10. 2019
 
Sekretariát informoval o voľbe predsedníctva skupiny CDG, kandidátkou na predsedníčku je Anne Randlesová (Eucolait), za Copa kandiduje Karsten Schmal na post podpredsedu.
 
Ohľadom brexitu boli znovu pripomenuté dopady scenára, ak by došlo k vystúpeniu bez dohody. Najviac sa rieši tzv. írska poistka.
 
K téme revízie terajších obchodných noriem sa 14. 10. 2019 uskutoční konferencia.
 
ES zástupca informoval o výrobku na trhu, ktorý je označený ako mlieko, ale je vyrobený z ovsa. AT zástupca dokonca navrhuje podať žalobu.
 
Obchod:
USA: V reakcii na subvencie európskeho výrobcu lietadiel Airbus zavedú USA odvetné clá 10 % na európske lietadlá a 25% na poľnohospodárske a priemyselné výrobky (niektoré druhy syra, masla a jogurtov). Clá budú uvalené, ak orgán WTO na riešenie sporov vydá formálny súhlas.
 
Nový Zéland a Austrália: V októbri prebehne už 5. kolo rokovaní, EÚ požaduje ochranu svojich 408 potravín a nápojov (GIs). Najcitlivejšie sú spory o fetu a prosecco.
 
Mercosur: V júni 2019 bolo vyrokovaná politická dohoda, ktorú ešte jednomyseľne musia prijať všetky členské štáty a Parlament. Už teraz vyslovilo nesúhlas AT.
 
SPP po roku 2020 – súčasný stav
 
Sekretariát informoval o novom zložení Výboru Európskeho parlamentu pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka. Výbor je rôznorodejší a problémom je aj značné spomalenie ekonomiky DE, na čo reagovala DE vláda prehlásením, že do európskeho rozpočtu nebude prispievať viac než 1% hrubého domáceho dôchodku. Na výšku rozpočtu môže mať negatívny vplyv aj brexit a práve podoba rozpočtu bude mať vplyv na SPP 2020.
 
Rôzne
Integrácia výrobných organizácií do biohospodárstva:  Zástupca DG AGRI zdôraznil rolu biohospodárstva ako jedného z 9 hlavných cieľov EÚ v rámci novej SPP. Bude na členských štátoch, aké opatrenia na rozvoj biohospodárstva si zvolia. V roku 2020 sa plánuje viacero seminárov a workshopov o dostupnosti technológií, praktík a postupov, atď.
 
Kampaň European Livestock Voice: Sekretariát informoval o spustení kampane na podporu živočíšnej výroby, ktorej cieľom je obnoviť rovnováhu v debatách o živočíšnej výrobe v EÚ. Snahou je zdôrazniť dôležitosť sektoru, ochranu a zdravie zvierat, životné prostredie a život na dedine.
 
Bola spustená aj webová stránka, kde sú popísané fakty v podobe jasných a krátkych odpovedí na najčastejšie kladené otázky. Celá kampaň bude prebiehať do roku 2020, v rámci nej  sa budú vydávať pravidelné publikácie, stratégie doplnené vedeckými faktami a monitorovacie stratégie pre sociálne médiá, bude sa reagovať na aktuálny vývoj hlavných politík EÚ a pripravovať bleskové reakcie pred budovami európskych inštitúcií v Bruseli. Ako centrálna bunka pre diskusiu (hub) sa bude využívať hashtag #MeattheFacts.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce