Pracovná skupina pre potravinový reťazec, 3. októbra 2019

Zhrnutie správy zo zasadnutia:
 
Predsedá Joe Healy (IE).
 
Aktivity Komisie zamerané na zlepšenie transparentnosti trhu v oblasti potravinového reťazca, prehľad a diskusia
 
Poľnohospodársky sektor je stále viac a viac trhovo orientovaný, k čomu je potrebný zber dát, ktorý sa uskutočňuje na základe článku 223 nariadenia 1308/2013. Delegované a vykonávacie akty k tomuto nariadeniu špecifikujú, aké dáta sa majú zbierať. Ide o zber reprezentatívnych, a nie priemerných cien. Komisia chce pomôcť členským štátom s vytvorením metodológie a necháva ich, aby samy zvážili, ktoré produkty sú pre trh kľúčové. Členské štáty budú môcť svoju povinnosť predávať dáta delegovať na prostredníkov, ktorí ich budú potom priamo podávať Komisii. Štáty môžu podávať aj nepovinné dáta. Komisia nechce drahú a zaťažujúcu administratívnu procedúru, len chce lepšie pochopiť pohyb cien na trhu pre budúce stratégie a pod.
 
AT sa sťažovalo na novozavedené monitorovacie procedúry u cien ovocia a zeleniny, podľa NL spôsobujú problémy aj výklady niektorých pojmov, ktorých definícia je iná v NL a iná v BE.
 
Smernica o nekalých obchodných praktikách medzi podnikmi v potravinovom reťazci, dotazník o jej transpozícii do legislatív členských štátov
 
Predsedníctvo COPA požaduje zodpovedanie dotazníku od členov, ktorí ešte svoje odpovede nezaslali alebo odpovedali iba čiastočne. Doteraz na dotazník (rozoslaný bol 3. júla 2019) odpovedali iba ES, IE, DE a FR, čiastočne odpovedalo IT.
 
DE vznieslo otázku, aký bude zodpovedný orgán podľa smernice, či pôjde skôr o ekonomický alebo orgán zriadený v rámci ministerstva poľnohospodárstva. V ES by to mala byť agentúra zodpovedná za dodržiavanie legislatívy týkajúcej sa potravín, v IE budú zodpovedné ministerstvo poľnohospodárstva a ministerstvo hospodárstva, ale tiež sa ukáže, či nevznikne nezávislá agentúra pre bezpečnosť potravín. Vo FR  a NL to bude orgán pre hospodársku súťaž, v AT ešte nepadlo rozhodnutie. V ES je dočasná vláda, v IT tiež panuje neistota. UK túto smernicu neimplementujú, chystajú nový poľnohospodársky zákon.
 
Iniciatíva dodávateľského reťazca (The Food Chain Supply, SCI), informácie a diskusia
 
SCI chce, aby COPA vstúpila do iniciatívy, sekretariát podal výklad a dôvody, prečo v roku 2012 odmietla čisto dobrovoľný prístup do iniciatívy. Keďže má SCI problém s odlivom členov, žiada COPA o intenzívnejšiu spoluprácu. AT uviedlo, že SCI nebola zo začiatku dobre prijatá, pretože nešlo o záväzný prístup. ES a IT sa tiež k vstupu vyjadrili skepticky, FR zatiaľ nemá jasnú pozíciu. Naopak, BE presadzuje vstup a navrhuje využiť momentálne silnú pozíciu a nadiktovať podmienky vstupu COPA.
 
Pracovná skupina musí prípadný vstup viac prediskutovať na budúcom stretnutí skupiny.
 
 
Informácie o technickom workshope Komisie na tému aliancie maloobchodníkov
 
Európska komisia organizuje 4. a 5. novembra 2019 konferenciu so zástupcami odbornej verejnosti, zástupcami priemyslu a aliancie maloobchodníkov, zastúpenie budú mať aj DG COMP, DG GROW a úrady pre hospodársku súťaž.
 
Projekt H2020: Znalostná a inovačná sieť v oblasti krátkeho dodávateľského reťazca (Short Supply Chain Knowledge and Innovation Network, SKINN)
 
Prezentácia Christiana Jochuma (LKÖ, AT) o výsledkoch projektu a diskusia
 
Projekt SKINN tvorí 22 partnerov z 13 krajín. Cieľom projektu je budovanie komunity vzťahov, kde potravina je prostredníkom medzi farmárom a spoločnosťou. Mala by byť vytvorená európska sieť najlepších postupov, projekt zahŕňa 25 regionálnych uzlov/centier. Konkrétne výsledky je možné si pozrieť na www.shortfoodchain.eu, iniciatíva má účty na twitteri aj na facebooku.
 
Jednoznačným záverom je nutnosť dobrého marketingu, ktorý zacieli zákazníkov a privedie ich priamo k farmárovi. Účastníci boli oboznámení aj s príkladmi dobrej praxe v niekoľkých krajinách, napr.: Juhas (CZ), Landwinkel (NL), La ruche qui dit oui (FR), Landmarkt (DE), Reko system (FI), Coolomat (PL).
 
Bolo by dobré doplniť informácie napr. o maržu farmárov, ktorí využívajú tento variant predaja svojich výrobkov.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce