Pracovná skupina pre priame platby, 10. októbra 2019

Zhrnutie správy zo zasadnutia:
 Predsedá Udo Hemmerling (DE).
 
SPP po roku 2020: aktuálny stav, časový plán legislatívneho procesu
 
Sekretariát informoval o ustanovení spravodajcov k správam k SPP:
 
Horizontálne otázky – Ulrike Müllerová (DE, Renew Europe), tieňoví spravodajcovia Anne Sanderová (FR, EPP), Pina Piciernová (IT, S&D), Matt Carthy (EI, GUE/NGL).
 
Spoločná organizácia trhu – Eric Andrieu (FR, S&D), tieňoví spravodajcovia Anne Sanderová (FR, EPP), Jérémy Decerle (FR, Renew Europe), Petros Kokkalis (GR, GUE/NGL).
 
Strategické plány – Peter Jahr (DE, EPP), tieňoví spravodajcovia Maria Noichlová (DE, S&D), Martin Hlaváček (CZ, Renew Europe), Martin Häusling (DE, Greens), Luke Ming Flanagan (IE, GUE/NGL).
 
V Európskom parlamente sa zatiaľ rokovanie o reforme SPP oficiálne nezačalo, podľa sekretariátu AGRI je možné, že Parlament prijme svoje stanovisko k SPP až v júni 2020, rokovania trialógu by sa mohli tým pádom začať až po letných prázdninách a teda by sa novú SPP nepodarilo implementovať k januáru 2021.
 
Niektoré frakcie žiadajú znovu otvoriť už prijaté stanovisko výboru AGRI k Strategickým plánom. Sekretariát by odporučil otvoriť články správy: čl. 4 – Skutočný poľnohospodár (sekretariát odporúča dobrovoľnú implementáciu), čl. 15 – Zastropovanie (podpora možnosti 100% odpočtu nákladov), čl. 30 – VCS platby (podpora rozšírenia zoznamu komodít), čl. 68 – Investície (viac opatrení na ochranu stád pred útokmi veľkých šeliem), čl. 70 – Nástroje riadenia rizík (podpora povinnej implementácie).
 
V Rade pokračujú rokovania o rozpočte EÚ po roku 2020, FI predsedníctvo má ambície dosiahnuť dohodu do konca roka 2019.
 
Diskusia:
DE podporuje dôležitosť definície skutočného poľnohospodára, ale nesúhlasí s platbami VCS vrátane rozšírenia zoznamu komodít. Zástupcovi LT sekretariát ohľadom externej konvergencie priamych platieb pripomenul, že podporujú návrh Komisie, ale musia byť do úvahy brané rozdielne podmienky v členských štátoch. Zástupca CEJA vzniesol pripomienku ohľadom zastropovania. Sekretariát na to uviedol, že bude proti povinnému zastropovaniu, ale očakáva tlak Rady na zavedenie povinného zastropovania, preto požiadavka na odpočet 100% nákladov ako záchranná stratégia pre tento prípad. Zástupca ES zas odmietol povinné aj dobrovoľné zastropovanie.
 
Príprava rokovania skupiny občianskeho dialógu (CDG) o priamych platbách a greeningu
 
Dopady extrémneho počasia na jar a v lete 2019: prejavy nielen v poľnohospodárstve, ale aj v lesoch. V PT extrémne sucho trvá už 2 roky, sťažujú sa na nedostatok podporných nástrojov z Komisie. Extrémne sucho hlási aj BE.
 
Kritériá spôsobilosti pre základnú podporu príjmov udržateľnosti – diskusia:
 
CEJA, SE, HR podporujú povinnú definíciu skutočného poľnohospodára, ktorá by mohla napomôcť spravodlivému rozdeľovaniu priamych platieb. CZ podporuje jeho dobrovoľnú definíciu. Podľa FI nie je nutné riešiť, či je poľnohospodár aktívny alebo nie, ale to, či sa financie nevyplácajú neaktívnym poľnohospodárom. Zástupca NL uviedol, že platby by sa mali vyplácať iba samotným poľnohospodárom.
 
Podľa CEJA by mala byť definícia na európskej úrovni podložená tým, že by malo byť dosiahnuté nejaké percento poľnohospodárskeho príjmu a na národnej úrovni potom stanovené, či to bude 20%, 50%, 70 %  a pod.
 
Platby viazané na výrobu a ich využitie na splnenie cieľov SPP:
 
IT, CZ, PT požadujú platby zachovať a využívať. V BE sa využívajú najmä v živočíšnej výrobe, vo flámskej časti BE sa z rozhodnutia vlády od roku 2027 VCS platby z environmentálnych a klimatických dôvodov nebudú vyplácať, utrpí tým pravdepodobne najmä živočíšna výroba.
 
Rôzne
 
V rámci tohto bodu sekretariát predstavil možné spôsoby sekvestrácie uhlíka do pôdy, najmä v agrolesníctve, pri mokradiach a rašeliniskách. Dôležitý je monitoring, meranie a overovanie. Ďalej informoval o stave ochrany biodiverzity, kde je zjavné, že EÚ nesplní svoje ciele stanovené do roku 2020. Podľa sekretariátu musia mať poľnohospodári k dispozícii dostatočné množstvo dobrovoľných nástrojov na podporu biodiverzity, ktoré budú dostatočne flexibilné. A čím budú ambicióznejší ohľadom ochrany biodiverzity, tým vyššiu podporu by im EÚ mala prideliť. 

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce