Pracovná skupina pre ekologické poľnohospodárstvo, 15. októbra 2019

Zhrnutie správy zo zasadnutia:
 
Predsedá Lone Andersenová (DK).
 
Výmena názorov o situácii na trhu v členských štátoch
 
Ekologický sektor v EÚ stále predstavuje výrazne nižší podiel celkovej výroby v EÚ.  V IE a LT sa sektor rozvíja veľmi pomaly, v PT a vo FR má sektor problémy kvôli suchu, vo FR plocha narástla len o 4% (do 2022 očakávajú nárast o 15%), v PT prakticky nerastie. V BE tvorí ekologická výroba len 3% celkovej plochy, v UK sektor rastie tiež veľmi pomaly a v SE kvôli tohtoročnému zníženiu podpory produkcia klesla.
 
V AT trh aj ekologická výroba rastú -  21% poľnohospodárov je eko. Problémom ale začína byť nedostatok biokrmiva a kvôli ukončeniu podpôr na prechod k ekologickému poľnohospodárstvu sa očakáva stagnácia. V DE a FI produkčné plochy rastú, vo FI je okolo 5000 biofariem, v DE spotrebitelia tiež preferujú domáce výrobky. V DK ekologická forma  výroby  predstavuje 13% celkového objemu, v IT dokonca takmer 20% s ročným obratom viac než 3 mld. eur a domáca produkcia (70 000 fariem) pokrýva 70% spotreby. IT pripravuje štúdiu o ekologickej výrobe, sekretariát bude členom rozosielať informácie.
 
 Informácie o súčasnom stave návrhu vykonávacích a delegovaných aktov týkajúcich sa pravidiel výroby, kontrol a obchodu
 
Sekretariát informoval, že ohľadom sekundárnej legislatívy k Nariadeniu Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) č. 848/2018 nedošlo k výraznejšiemu pokroku.
 
Čo sa týka kontrol (čl. 27 – 29 o prítomnosti výrobkov alebo látok, ktoré nie sú povolené na použitie v ekologickej výrobe) COPA a COGECA požadujú, aby existoval systematický postup na zamedzenie prítomnosti nedovoleného výrobku a látok a aby sa analyzovali jednotlivé procesy s cieľom zistiť, kde existuje zvýšené riziko náhodnej kontaminácie.
 
Klimatické zmeny a ekologické poľnohospodárstvo: úvahy o príspevku skupiny
 
Lisa Hallerová (FIBL) predstavila sociálne a ekonomické otázky súvisiace s ekologickou výrobou a fakty o zlučiteľnosti intenzívneho poľnohospodárstva s biovýrobou. Ekologické poľnohospodárstvo je chápané najmä ako ekologicky udržateľná forma poľnohospodárstva. Hovorilo sa aj o emisii skleníkových plynov – boli prezentované zdroje emisií, a o cieľoch EÚ – znížiť emisie o 40% do roku 2030.
 
Výhody ekologického poľnohospodárstva: sekvestrácia uhlíka (organické polia sekvestrujú o 450 kg uhlíka/ha viac ako konvenčné polia), vyššia druhová rozmanitosť a odolnosť druhov, vyššie dopĺňanie podzemnej vody.
 
Lineárne zvýšenie podielu ekologického poľnohospodárstva v EÚ zo 6% na 50% (v rokoch 2016 – 2030) by znížilo alebo kompenzovalo kumulatívne emisie skleníkových plynov z poľnohospodárstva o 7,5 – 8,5%. Takisto je potrebné prijať systémový prístup a zamerať sa na celý potravinový reťazec.
 
Výmena názorov s IBMA (Medzinárodná asociácia výrobcov prípravkov na ekologickú ochranu rastlín) o cestovnej mape spolupráce v rokoch 2018 - 2025
 
COPA a COGECA a IBMA zverejnili cestovnú mapu spolupráce  do roku 2025, ktorá sa týka najmä ekologickej výroby, menšinového užitia a rizík prípravkov na ochranu rastlín.
 
Na január 2020 sa pripravuje workshop na tému výrobkov a substancií dostupných v členských štátoch.
 
Príprava na rokovanie  CDG o ekologickom poľnohospodárstve
Program rokovania:
  • prezentácia databázy inšpekčných osvedčení TRACES o dovoze výrobkov ekologickej výroby do EÚ
  • prezentácia Informačného systému o ekologickom poľnohospodárstve OFIS
  • aktuálne aktivity EGTOP-u (Expertná skupina pre ekologické poľnohospodárstvo)
 

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce