Pracovná skupina pre ovce, 5. novembra 2019

Zhrnutie správy zo zasadnutia:
 
Klimatické zmeny a sektor oviec, diskusia
 
Sekretariát zdôraznil, že sektor oviec a baranieho mäsa trvale pokračuje v znižovaní emisií zavádzaním nových environmentálnych iniciatív  a zlepšovaním užívania hnojív. Ďalej konštatoval, že podlieha najprísnejším štandardom produkcie vo svete, pozitívne prispieva k zvýšeniu biodiverzity, podporuje koncept rodinných fariem s priemernou veľkosťou 34 ha (v EÚ). Je súčasťou družstevného poľnohospodárskeho modelu a preto je nevyhnutné zachovať sektor vo všetkých oblastiach, kde neexistuje iná alternatíva.
 
V diskusii odznel názor, že treba brániť kvalitu a štandardy produkcie, zástupcovia UK a IE navrhujú, aby EÚ zmenila prepočet CO2  a metánu podobne, ako to robí Nový Zéland, vďaka čomu dochádza k veľmi odlišným výsledkom než v EÚ.
 
Príprava skupiny CDG pre občiansky dialóg
 
Situácia na trhu
 
Sekretariát referoval o kampani European Livestock Voice. Je do nej priamo zapojených 9 veľkých asociácií výrobcov, ktoré spolupracujú na tvorbe videí, plagátov a propagačných akcií. Celkový rozpočet kampane predstavuje 40 000 eur, počíta sa s ďalším rozšírením a väčším zapojením národných iniciatív.
 
SPP – súčasný stav
 
Sekretariát stručne pripomenul aktuálny stav rokovania o SPP 2020+. Už teraz je isté, že nová SPP nebude implementovaná od 1. januára 2021, preto Copa a Cogeca žiadajú rýchle rozhodnutie o prechodnom nariadení, ktoré poľnohospodárom a družstvám poskytne stabilitu a finančnú kontinuitu.
 
Dohody o voľnom obchode s Novým Zélandom a Austráliou
 
Medzinárodný obchod negatívne zasahuje obchodná vojna Boeing vs. Airbus, mnoho zástupcov vyjadrilo frustráciu z neochoty politikov zohľadniť dopady (aj) na sektor oviec. Ďalšie obchodné rokovania s Novým Zélandom a Austráliou budú pokračovať v decembri.
 
Hodnotenie plánu označovania pôvodu mäsa – výmena názorov na súčasný stav
 
Sekretariát informoval o revízii vykonávacieho nariadenia č. 1337/2013, ktorým sa stanovia pravidlá o uvádzaní krajiny pôvodu alebo miesta proveniencie pri čerstvom, chladenom a mrazenom bravčovom, baraňom, kozom a hydinovom mäse. Sekretariát  revíziu víta a navrhuje určité vylepšenia s cieľom zladiť tieto právne predpisy s potrebami chovateľov hospodárskych zvierat a poľnohospodárskych družstiev. Okrem miesta chovu a porážky podporujú Copa a Cogeca aj povinné uvádzanie miesta narodenia na úrovni členských štátov. Výraz „pôvod” by mal byť vyhradený pre mäso získané zo zvierat narodených, chovaných a porazených v jednom členskom štáte alebo v tretej krajine, ako je v súčasnej dobe stanovené v právnych predpisoch. Okrem toho by všetky tri miesta (narodenie, chov, porazenie) mali byť povinne zverejnené nielen na čerstvom, chladenom a mrazenom mäse, ale aj na spracovaných výrobkoch (vrátane foie gras), mletom mäse a na jedle, ktoré sú ponúkané spotrebiteľovi prostredníctvom stravovacích služieb a online predaja.
 
Európska komisia by mala predložiť svoju správu do 1. apríla 2020.
 
Rozhodnutie Európskeho súdneho dvora o smernici o ochrane prírodných stanovísk
 
Európsky súdny dvor rozhodol, že v EÚ sa nemôžu loviť ani zabíjať vlky, pokiaľ členské štáty nepreukážu, že neexistuje žiadna iná alternatíva k riadeniu ich populácie.
 
FR reprezentant informoval o pokroku v otázke riadenia populácie  vlkov. FR, IT, ES, CH, BE a DE začali iniciatívu, ktorej primárnou snahou je ochrana stád hospodárskych zvierat.
 
Rôzne
 
Prerokovávala sa otázka využitia ovčej vlny. Namiesto toho, aby sa využívala napr. na izoláciu alebo v textilnom priemysle, považuje sa za odpad. Komisia, bohužiaľ, zatiaľ žiadnu iniciatívu v tejto súvislosti nepripravuje, hoci by bola v súlade so stratégiou obehového hospodárstva.
 

 

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce