Svetové ceny potravín opäť stúpli

Index cien potravín FAO dosiahol v novembri 2019 v priemere 177,2 bodu. Evidujeme tak nárast oproti minulému mesiacu o 4,7 bodu (2,7%) a oproti rovnakému obdobiu minulého roka o 15,4 bodu (9,5 %). Mesačné navýšenie hodnoty indexu spôsobil najmä nárast cien mäsa a rastlinných olejov. Svetové ceny potravín sú tak aktuálne najvyššie od septembra 2017. Ceny cukru sa v novembri tiež zvýšili, naopak ceny obilnín klesali. Jednotlivé subindexy mliečnych výrobkov zostali nezmenené.
 
 
» Index cien obilnín FAO zaznamenal v novembri v priemere 162,4 bodu. Oproti predošlému mesiacu ide o zníženie hodnoty o 1,9 bodu (1,2 %).  Veľké vývozné dodávky a tvrdá konkurencia medzi poprednými svetovými vývozcami ovplyvnili medzinárodné ceny pšenice. Pod tlakom nových bohatých úrod a slabého dopytu klesli hodnoty ryže na šesťmesačné minimum.
 
» Index cien rastlinných olejov FAO stúpol v novembri o vyše 10 % na aktuálnu hodnotu 150,6 bodu. Ide o najvyššiu úroveň od mája 2018. Posilnením palmového oleja stúpli ceny sójových, repkových, a slnečnicových olejov. Palmový olej posilňuje už 4 mesiac po sebe. Zatiaľ čo hodnoty palmového oleja boli za rastom cien v celom komplexe rastlinných olejov, hodnoty repkového a sójového oleja získali podporu aj z dôvodu nepretržitej tesnosti dodávok a trvalého dopytu v sektore biopalív.
 
 
» Index cien mäsa FAO dosiahol v novembri v priemere 190,5 bodu, čo je o 8,4 bodu viac ako v októbri. Ide o najväčší medzimesačný nárast od mája 2009. Na tejto úrovni je index takmer o 28 bodov (17,2 %) nad svojou hodnotu z rovnakého obdobia minulého roka. Stále je však index o 21,5 bodu (9,4 %) pod maximom, ktorý sme zaznamenali v auguste 2014. Ceny všetkých druhov mäsa zastúpených v indexe sa v novembri posilnili. Ceny však najviac vzrástli pri hovädzom mäse. Ceny hydinového mäsa sa po troch mesiacoch poklesu opäť zastabilizovali. Svetové ceny mäsa aktuálne ovplyvňujú aj blížiace sa vianočné sviatky.
 
» Index cien cukru FAO stúpol v novembri o 3,3 bodu na aktuálnu hodnotu 181,6 bodu. Najnovší nárast medzinárodných cien cukru spôsobili prognózy, že svetová spotreba cukru predbehne výrobu v sezóne 2019/20. Slabšie podmienky na pestovanie v Thajsku, Indii, Francúzsku a Spojených štátoch zvýšili šance na zníženie svetových zásob cukru.
 
Index cien potravín FAO (FAO Food Price Index; FAO je skratka pre Food and Agriculture Organization, v preklade Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo) je mierkou mesačných zmien medzinárodných cien základných potravinárskych komodít.
 
Počet bodov 100 predstavuje priemerná cena komodít z rokov 2002 - 2004.
 
 

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce