Pracovná skupina pre POCC/CCC, 16. januára 2020

Zhrnutie správy zo zasadnutia:
 
   Predsedá Pekka Pesonen.
 
Návrh pozičného dokumentu Copa a Cogeca k označovaniu pôvodu hydinového, ovčieho a kozieho mäsa
 
Dokument podporuje povinné uvádzanie členského štátu, v ktorom sa zviera narodilo. Termín pôvod by mal byť vyhradený iba pre mäso zvierat, ktoré sa narodili a boli porazené v danom členskom štáte alebo v tretej krajine. Mal by sa uvádzať pri čerstvom (chladenom) a mrazenom mäse aj pri spracovaných výrobkoch.  Dokument bol prijatý.
 
Informácie o prebiehajúcich obchodných rokovaniach
 
USA: Dňa 26. 1. 2020 sa uskutoční neformálna večera zástupcov USA a Copa a Cogeca.
 
Mercosur: Žiadny zásadný vývoj.
 
Nový Zéland: Rokovania spomalené kvôli brexitu. Rokovania sa znova začnú vo februári.
 
Vietnam: Prvé hlasovanie o ratifikácii prebehne 21. 1. 2020.
Ukrajina: Dohoda už bola ratifikovaná, do platnosti vstúpi 6. 2. 2020.
 
Informácie o brexite
 
Cieľom UK po predčasných voľbách je čo najskôr vystúpiť z EÚ. Existujú pochybnosti, či sa proces vystúpenia UK z EÚ stihne do konca roka 2020. Pokiaľ do tej doby nenastane dohoda o obchodných vzťahoch, od januára 2021 vstúpi do platnosti režim tzv. tvrdého brexitu, ktorý by znamenal zavedenie obchodných ciel a iných taríf. Rokovania (aj o označovaní krajiny pôvodu) budú pokračovať v marci 2020.
 
Informácie o situácii na trhu
 
Copa a Cogeca sa zúčastnia Zeleného týždňa v Berlíne, kde sa okrem iného bude diskutovať aj o problematike výskytu afrického moru ošípaných. Export poľnohospodársko-potravinárskych výrobkov síce rastie, ale šírenie moru môže pozitívny trend veľmi negatívne zasiahnuť.  V prípade potvrdenia ďalšieho šírenia nákazy majú Copa a Cogeca pripravené návrhy tlačových správ a mediálne aktivity na sociálnych sieťach.
 
Zelená dohoda pre Európu (časový plán a nadchádzajúce udalosti)
 
Sekretariát požiadal zástupcu Komisie povereného Zelenou dohodou o účasť na prezídiách   Copa a Cogeca (13. 2. 2020) a pracuje aj na návšteve kabinetu komisárky pre zdravie Stelly Kyriakidesovej.
 
Predpokladaný časový harmonogram dohody je priložený k zápisu  v českom jazyku, novú stratégiu Z farmy na vidličku budú riešiť rôzne pracovné skupiny. Copa a Cogeca ustanovia aj dočasnú pracovnú skupinu pre túto novú stratégiu, sekretariát preto vyzýva členov na nomináciu expertov. Aj na webe AngriInfo sa vytvorila nová kategória venovaná Zelenej dohode.
 
Sekretariát ďalej informoval o predstavení prvého návrhu financovania Zelenej dohody pre Európu, v nadchádzajúcich 10 rokoch by financovanie malo predstavovať 1 bilión eur. Podľa sekretariátu bude Komisia svoje ambície v oblasti klímy a životného prostredia naďalej posilňovať. Copa a Cogeca v tomto ohľade musia prísť s akceptovateľnými návrhmi, aby boli Komisii partnermi, nie odporcami.
 
Sekretariát v následnej diskusii upozornil, že ambície Komisie sa okrem iného určite dotknú aj pohonných hmôt potrebných na prevádzku poľnohospodárskych strojov, bude teda nutné počítať s významným nárastom ich cien (ak ich bude vôbec možné ďalej využívať).
 
SPP, súčasný stav legislatívneho procesu
 
Vo výbore AGRO sa pracuje na príprave nových pozmeňovacích návrhov k Strategickým plánom SPP. Podľa sekretariátu však určite nebudú hotové skôr než v júni 2020, preto je nepravdepodobné, že by k dohode o SPP došlo pred októbrom/novembrom 2020. Aktuálne predsedajúce Chorvátsko usiluje o dosiahnutie všeobecnej dohody o SPP do júna 2020, čo je v súlade s plánom Európskeho parlamentu. Rokovanie je však podmienené diskusiami o Viacročnom finančnom rámci, kde zatiaľ členské štáty nepokročili k dohode.
 
Prechodné obdobie
 
Spravodajkyňa správy Európskeho parlamentu pre prechodné obdobie je Elsi Katainenová (FI, Renew Europe), návrh správy by mal byť zverejnený na konci januára 2020, pozmeňovacie návrhy bude možné predkladať do konca februára 2020.
 
Informácie o prístupe k pôde
 
Sekretariát informoval, že mnoho členských štátov pripravuje alebo už implementovalo  svoju legislatívu obmedzujúcu prístup k pôde pre zahraničných investorov s cieľom zabrániť špekuláciám či záberu poľnohospodárskej pôdy na nepoľnohospodárske účely. Copa a Cogeca plánujú usporiadať seminár a na základe výstupov z neho spracovať vlastnú pozíciu.
 
Informácie o štúdii DG AGRI Poľnohospodári budúcnosti
 
Cieľom štúdie, ktorá bola zverejnená na konci novembra 2019, je pomôcť nasmerovať poľnohospodárstvo tak, aby prispievalo k plneniu cieľov klimaticky neutrálnej Európy do roku 2050. Na dosiahnutie cieľov sú kľúčové 3 základné oblasti: potravinový odpad a potravinové straty, výroba potravín a zmena správania sa spotrebiteľov. Poľnohospodárska výroba bude stáť na 3 pilieroch: produktivita, profitabilita a starostlivosť o planétu.
 
Rôzne
 
V Parlamente sa bude dňa 21. 1. 2020 konať spoločný (CEPF, Copa a Cogeca, ELO, EUSTAFOR)  seminár s názvom Multifunkčná rola lesov EÚ.
 
Seminár (Copa a Cogeca, IBMA)  Riešenia prostredníctvom biokontrol v súčasnej a budúcej sade nástrojov pre poľnohospodárov  sa bude konať 23. 1. 2020.
 
Sekretariát vyzval na pripomienkovanie (do 27. 1. 2020) návrh brožúry Ako môže digitálna a technologická transformácia prispieť k modernému a udržateľnému poľnohospodársko-potravinárskemu odvetviu?

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce