Pracovná skupina pre brexit, 21. január 2020

Zhrnutie správy zo zasadnutia:
 
Informácie a diskusia o aktuálnom stave rokovaní
 
Dňa 12. 12. 2019 sa v UK uskutočnili predčasné voľby, ktoré vyhrala strana Borisa Johnsona, a tým mu bol potvrdený mandát pokračovať v rokovaniach o vystúpení UK z EÚ. V tomto kontexte vypracoval sekretariát časový rozvrh ďalšieho postupu (samostatná príloha k zápisu v českom jazyku): 31. 1. 2020 je tzv. deň brexitu, 30. 6. 2020 je posledný termín na možné predĺženie žiadosti o predĺženie tranzitného obdobia a 31. 12. 2020 je termín prijatia a ratifikácie prípadnej obchodnej dohody. Ak sa tak nestane, od 1. 1. 2021 bude tranzitné obdobie ukončené a UK sa stane voči EÚ treťou krajinou bez akejkoľvek obchodnej dohody (t. j. variant tvrdého brexitu).
 
V následnej diskusii sa zdôraznilo, že prípadnú obchodnú dohodu budú musieť ratifikovať národné parlamenty. Obchodná dohoda bude musieť jasne definovať kompetencie orgánov a ich úlohy. Ďalšia diskusia sa týkala jednotného trhu EÚ a dopadu brexitu na jednotlivé sektory, napr. riešenie sanitárnych a fytosanitárnych otázok a colných bariér. Podľa zúčastnených by mala Komisia vyzvať UK na prevzatie väčšiny súčasných pravidiel. Taktiež sa diskutovalo o podobe kontrol na írskej hranici. FR reprezentant upozornil na riziko dovozu z Nového Zélandu a Južnej Ameriky do UK a ich možné vstúpenie na európsky trh s označením britské.
 
Pozícia pracovnej skupiny pre brexit by mala byť pripravená na konci januára, prípadné pripomienky by mali byť zaslané sekretariátu čo najskôr. Ďalší dokument bude vypracovaný v marci, akonáhle budú známe ďalšie závery procesu rokovaní.
 
Výmena názorov s Johanom van Gruijthuijsenom (DG AGRI) o rokovaniach a vykonávaní Protokolu o Írsku/Severnom Írsku a o revidovanom politickom prehlásení o budúcom vzťahu medzi EÚ a UK
 
Podľa zástupcu DG AGRI ešte nie je jasné, aký náročný bude prechod na nový režim po prechodnom období. Zatiaľ je prechodné obdobie stanovené do konca roku 2020, počas tej doby UK zostane súčasťou vnútorného trhu  a colnej únie. Európska komisia usiluje o získanie mandátu na vyjednávanie o budúcej dohode, snahou je dosiahnuť maximálny pokrok do júnovej schôdze reprezentantov UK s EÚ 27.
 
V diskusii sa hovorilo, či je realistické, aby podobná dohoda s UK bola ratifikovaná už do konca roka 2020, ES reprezentant upozornil na problémy s množstvom čerstvého ovocia a zeleniny vyvážaného do UK. Podobné otázky mali aj zástupcovia iných krajín.
 
Výmena názorov s Chrisom Taylorom (vedúci colnej správy a politiky Severného Írska)  a Laurou McCambridgeovou (Stále zastúpenie UK pri EÚ) o postoji vlády UK k budúcemu vzťahu EÚ – UK a vykonávaní Protokolu o Írsku/Severnom Írsku
 
Laura McCambridgeová upozornila na veľmi silný mandát Borisa Johnsona a na fakt, že počas prechodného obdobia zostanú v UK zachované všetky európske štandardy aj pravidlá SPP.
 
Chris Taylor uistil, že je snaha vyhnúť sa obnoveniu hranice medzi Írskom a Severným Írskom, ďalej informoval o vzniku spoločného výboru pre riešenie colných otázok. Ďalšej diskusii sa zúčastnili najmä zástupcovia IE. Viac informácií o dohode bude vo februári.
 

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce