Zhrnutie správy o výsledku seminára Copa a Cogeca a Európskej siete pre rozvoj vidieka (ENRD), 5. februára 2020

Cultivating Network Connections (Rozvíjanie sieťových prepojení)
 
Predstavenie programu
 
Zástupkyňa DG AGRI zdôraznila nutnosť posilnenia roly vidieckych sietí v kontexte všetkých výziev, ktorým vidiecke oblasti a poľnohospodárstvo čelia: výška rozpočtu SPP, digitálna transformácia odvetvia, rozvoj infraštruktúry a environmentálne otázky. Nutné je  posilniť aj spoluprácu s Copa a Cogeca a inými zúčastnenými stranami na dosiahnutie spoločných cieľov.
 
Diskutované témy:
  • Rozvoj sietí SPP
Zástupkyňa DG AGRI predstavila ciele sietí SPP: väčšie zapojenie zúčastnených strán do prípravy strategických plánov SPP, účinnejšie vzájomné učenie sa a výmena skúseností, podpora inovácií a zdieľania informácií, podpora vyhodnocovania kapacít na všetkých úrovniach, podpora pri dosahovaní cieľov SPP.
 
Ďalej predstavila  rolu poľnohospodárskeho znalostného a inovačného systému AKIS a spôsob spolupráce vidieckych sietí. Popis organizačného usporiadania AKIS bude povinnou súčasťou strategických plánov SPP. Prepojenie SPP so zdrojom financovania z programu Horizont 2020 bude aj naďalej zaisťovať Európske inovačné partnerstvo  pre poľnohospodársku produktivitu a udržateľnosť (EIP AGRI).
  • Networking v akcii
Zástupca ENRD zmienil prínosy sietí: prepojenia pre rozvoj vidieckych oblastí existujú viac než 10 rokov a ich cieľom je posilňovať konkurencieschopnosť týchto oblastí  a zaistenie efektívnejšieho prepojenia medzi oboma piliermi SPP. Napomáhajú spoluprácu medzi zúčastnenými stranami a zvyšovanie informovanosti (prostredníctvom webových portálov).
  • Osvedčené postupy pri prepojovaní zúčastnených strán
Zástupkyňa EIP AGRI informovala o činnosti operačných skupín, ktoré poskytujú informácie svojim členom a a zaisťujú prepojovanie rôznych zúčastnených strán. Operačné skupiny prinášajú benefity aj pre nečlenov a usporadúvajú tematické workshopy s cieľom prepojiť ich napr. už s existujúcimi programami.
Ďalej informovala o dvoch tzv. cieľových skupinách EIP (Focus Groups) pre udržateľné priemyselné plodiny v EÚ  a pre klimaticky inteligentné (sub)tropické plodiny v EÚ. Aktuálne prijímajú nových členov, prihlášky je možné zasielať do 10. 2. 2020.
  • Skúsenosti členských štátov
Bod prezentovala predsedníčka pracovnej skupiny pre rozvoj vidieka (SE, LRF) a informovala o vidieckych sieťach v SE, ktoré združujú cca. 100 členov. Na financovanie dohliada 14-členný stály výbor zložený zo zástupcov  členských organizácií, operačné skupiny upriamujú pozornosť na podporu vzdelávania a motiváciu mladých poľnohospodárov, sociálnu integráciu a zelené poľnohospodárstvo. Usporadúvajú e-semináre, okrúhle stoly, workshopy, atď.
Reprezentantka PT zas  informovala, že sieť v PT má cca. 3 000 členov, tiež usporadúvajú rôzne semináre a propagáciu vidieckych oblastí, aby zabránili ďalšiemu odlivu obyvateľov z vidieka a napomohli generačnú obmenu.
  • Panelová diskusia
     Diskutovalo sa okrem iného aj ako zaistiť, aby do sietí boli zapojení iba relevantní experti.
     Podľa HR experta je častým problémom jazyková bariéra, preto sa uviedlo, že kontroly by
     mali byť vykonávané na úrovni členských štátov a s prekladmi by mala pomôcť komunita.
   
     Workshop (1. kolo): Príklady existujúcich prepojení
    Závery z paralelných rokovaní:
  • operačné skupiny sprístupňujú poľnohospodárom ako inovácie, tak aj kontakty a znalosti
  • zásadný vplyv na činnosť operačných skupín majú riadiace subjekty
  • na financovanie aktivít skupín často prispievajú členské štáty
  • skupinám sa odporúča vytvoriť zoznam prioritných tém pre všetkých členov
  • dôležitou témou je dôvera poľnohospodárov
  • výrazne jednoduchšie je zapojiť sa do skupín prostredníctvom organizácií než ako jednotlivec
  • kľúčovou oblasťou je vzdelávanie a téma prístupu k výskumu, najmä prístup mladých poľnohospodárov k inovatívnym výskumným projektom.
 
 
Workshop (2. kolo): Akcie pre budúcnosť
Závery z paralelných rokovaní:
  • do vidieckych sietí by mali byť zapojení aj spotrebitelia a odborná verejnosť
  • rola a financovanie programov pre investície sa musia posilniť
  • treba zapojiť lídrov v jednotlivých oblastiach (kontaktné osoby, iniciátori akcií)
  • poľnohospodári sa nechcú zapájať do sietí najmä kvôli pracovnej vyťaženosti
  • nutný je prenos znalostí a skúseností medzi jednotlivými členmi.

 

                                                                                                             

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce