Pracovná skupina pre osivá, 11. februára 2020

Zhrnutie správy zo zasadnutia:
 
Výmena názorov na odhady a vyhliadky na trhu s osivom
 
Všeobecne nie sú vyhliadky na tento rok príliš optimistické, pri ekologickej výrobe ponuka prevyšuje dopyt, napr.  v AT sa kvôli nízkemu dopytu na trhu predávajú ekologické osivá ako konvenčné –  s finančnou stratou. Vo FR celkovo klesá produkcia osív, na trhu je nedostatok osív kukurice, musia ich dovážať z HU. Vďaka výdatným dažďom sa síce  znížil problém so suchom, ale problémy sú so zeleninou, produkcia klesá kvôli veľkej konkurencii z ES. DE hlási priemernú produkciu, ale pokles repky kvôli nedostatku prostriedkov na ochranu rastlín. V UK je nedostatok jarných osív, pšenica a jačmeň zatiaľ bez predpovede. V IT došlo k poklesu produkčnej plochy osív, v DK sa vyskytlo omnoho viac chorôb osív, preto skúšajú nový spôsob likvidácie škodcov a v  BE aj tento rok žiadajú výnimku na použitie  prostriedkov na ochranu rastlín pre zemiaky.
 
Výsledky konzultačného postupu týkajúceho sa potrieb rastlinného odvetvia pokiaľ ide o vlastnosti rozmnožovacieho materiálu a osív rastlín
 
Na základe svojho rozhodnutia č. 2019/1904 vyzvala Rada Komisiu na predloženie štúdie týkajúcej sa statusu nových genómových techník v práve Únie.
 
V rámci príprav Komisia uskutočňuje  cielené konzultácie s členskými štátmi a zúčastnenými organizáciami. Tie môžu odpovede zasielať  do 30. 4. 2020, členské štáty do 15. 4. 2020.
 
Dňa 10. 2. 2020 sa v Bruseli uskutočnilo stretnutie sekcie zúčastnených strán s cieľom prejednať dotazník týkajúci sa nových genómových techník. Sekretariát pripravuje svoju odpoveď, organizácie môžu zasielať pripomienky.
 
Štúdiu by mala Komisia publikovať 30. 4. 2021.
 
Výmena  názorov na návrh dotazníku DG SANTE o nových genómových technikách za účelom získania návrhu odpovede Copa a Cogeca
 
Sekretariát predložil návrh odpovedí do dotazníku, ktorý vypracoval na základe obdržaných pripomienok členských organizácií. Dokument stále nie je finálny a skupina sa zhodla na tom, že je nutné zdôrazniť argumenty použiteľnosti týchto techník, dokonca by mali byť urýchlené a vykonávané intenzívnejšie.
 
Pozitívne sa skonštatoval fakt, že hoci je téma vysoko politizovaná, podľa rokovaní s Komisiou je zrejmé, že tá nie je celkom pod vplyvom neziskových organizácií a skutočne hľadá relevantné podklady do diskusie. Mimovládnym organizáciám začínajú dochádzať argumenty proti GMO, preto je nutné pokračovať vo vysvetľovaní prínosov nových genómových techník, najmä ak majú pozitívny ekonomický dopad. Podľa NL zástupcu  treba diskusie s Komisiou doplniť o vedecké dáta, napr. výsledky univerzitných štúdií.
 
Diskusia okrúhleho stola o revízii smernice o uvádzaní osiva na trh za účelom prípravy žiadosti o pozmeňovací návrh Copa a Cogeca
 
Na základe svojho rozhodnutia 2019/1905 vyzvala Rada Komisiu na predloženie štúdie týkajúcej sa možnosti, ako by EÚ mohla akualizovať súčasné právne predpisy o výrobe rozmnožovacieho materiálu rastlín  a jeho uvádzania na trh. Zo strany Komisie zatiaľ nedošlo k žiadnemu pokroku.
 
Organické osivá, súčasný stav
 
Sekretariát informoval o nariadení (EÚ) 2018/848 zo dňa 30. 5. 2018 o ekologickej poľnohospodárskej výrobe a označovaní výrobkov, ktoré zavádza možnosť používať organický heterogénny materiál rozmnožený za organických podmienok. Táto nová možnosť je pre ekologických poľnohospodárov pozitívna, pretože zvyšuje dostupnosť a rozmanitosť organického reprodukčného materiálu vhodného na ekologické poľnohospodárstvo. Na úrovni EÚ sa  však nesmie narušiť platný regulačný rámec zahŕňajúci registráciu odrôd a uvádzanie osiva na trh. Preto treba zaistiť, aby uvádzanie heterogénneho materiálu neumožnilo vstup na trh osivám nižšej kvality. Poľnohospodári musia byť riadne informovaní o organickom heterogénnom reprodukčnom materiáli, ktorý nakupujú. Príspevok v tomto znení hodlá sekretariát zaslať Komisii a Parlamentu, prípadné pripomienky je možné zaslať sekretariátu.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce