Pracovné skupiny pre rozvoj vidieka a SPP, 6. februára 2020

Zhrnutie správy zo zasadnutia:
 
Spätná väzba zo seminára Cultivating network connections
 
Seminár usporiadali 5. 2. 2020 Copa a Cogeca a ENRD. Jedným z kľúčových záverov seminára bolo konštatovanie, že II. pilier SPP (Program rozvoja vidieka) sa významným spôsobom podieľa na  financovaní vidieckych sietí pre rozvoj vidieckych oblastí. Vzhľadom na navrhované škrty v SPP to predstavuje neistotu do budúcna.
 
IT apelovalo na nutnosť vyzdvihnúť význam týchto sietí a upozornilo na pretrvávajúcu nedostatočnosť internetového pripojenia v mnohých regiónoch. FI vyzvalo k harmonizovanému postupu na európskej úrovni, DE a AT doporučili postupovať strategicky, čo sa týka európskych a národných sietí: európske sú založené na princípe „čo by mal poľnohospodár urobiť”, kdežto národné na princípe „čo dokáže poľnohospodár urobiť”. Podľa DE majú Copa a Cogeca stanoviť vlastné požiadavky, čo sa týka systému AKIS, a tie prezentovať Komisii.
 
Budúca SPP, aktuálna situácia a diskusia
 
V Parlamente sa rokovalo o článkoch, ktoré majú byť znova otvorené. O upravených stanoviskách už ale nebudú hlasovať výbory AGRI a ENVI, ale priamo plenárne zasadnutie Parlamentu. Rokovania tieňových spravodajcov  výborov by sa mali začať v marci, čo by mohlo znamenať dosiahnutie dohody do júna 2020.  Rokovania sú však viazané s rokovaním o Viacročnom finančnom rámci (VFR), kde sa tiež ešte čaká na dohodu.
 
Sekretariát ďalej informoval, že zaslal príslušným europoslancom svoje pozmeňovacie návrhy k niektorým článkom SPP.
 
V diskusii zástupcovia vyjadrili nesúhlas s návrhom o znížení rozpočtu a pripomenuli nutnosť kompenzovať poľnohospodárom navýšenie environmentálnych požiadaviek. Takisto problematicky vnímajú stratégiu Z farmy na vidličku, v rámci ktorej sa okrem iného bude vyžadovať obmedzenie pesticídov, hnojív alebo veterinárnych liečiv.
 
Aktuálna činnosť pracovnej skupiny
 
Skupina by sa v budúcnosti mala zamerať na tému modelu SPP zameraného na výsledky,   na precízne poľnohospodárstvo a jeho príspevok v podobe ukladania uhlíka. V diskusii organizácie vyjadrili podporu dobrovoľnej implementácii ekoschém a sekretariát sa informoval, či sa v členských štátoch diskutuje o implementácii environmentálnych platieb založených na výsledku. AT zástupca prezentoval príklady plošných opatrení využívaných v AT.  
                        
 Pravidlá prechodného obdobia
 
Rokovania o tomto bode sa zúčastnila aj podpredsedníčka DG AGRI Elsi Katainenová (FI, Renew Europe), ktorá je zároveň aj spravodajkyňou správy pre pravidlá prechodného  obdobia SPP. Sama zdôraznila nutnosť prijať pravidlá čo najskôr, aby mali poľnohospodári dostatok času adaptovať sa na nové podmienky. Je snaha dosiahnuť dohodu do júna 2020, správa bude prezentovaná 17. alebo 18. 2. 2020 vo výbore AGRI. Temín na predkladanie pozmeňovacích návrhov je 25. 2. 2020. Pravidlá prechodného obdobia by mali byť založené na pôvodných pravidlách, ale financované už z nového rozpočtu. Komisia navrhuje obdobie 1 rok, ale je nutné zvážiť aj možnosť 2 rokov – ak Rada  a Parlament nedospejú k dohode o VFR a SPP do júna 2020. Katainenová navrhuje aj navýšenie spolufinancovania členskými štátmi ako kompenzáciu nižšieho príspevku z EÚ.
 
Diskusia: IT a AT vyjadrili obavy zo systému založeného na nižšom rozpočte a pôvodných pravidlách, problematický sa javí najmä program rozvoja vidieka. FR zástupca tiež podotkol, že výška rozpočtu musí zaistiť poľnohospodárom možnosť pokračovať v aktivitách s dostatočnou flexibilitou.
 
Zelená dohoda pre Európu, aktuálna situácia a diskusia
 
Sekretariát informoval už o tretej verzii stanoviska Copa a Cogeca k Zelenej dohode. Pri novej stratégii Z farmy na vidličku je stanovený dátum zverejnenia 31. 3. 2020, spoločne so stratégiou na podporu biodiverzity. Pre tretie krajiny by podľa Copa a Cogeca mali platiť rovnaké požiadavky, aké sa kladú na európskych poľnohospodárov. Ďalej sa rokovalo o nových technikách šľachtenia, malo by sa rozlišovať medzi GM technikami a inými technikami génového inžinierstva (napr. CRISPR). Zelená dohoda by taktiež nemala zdržovať rokovania o reforme SPP. Európska komisia ďalej navrhuje navýšenie plochy v ekologickom režime (bio) na 30% poľnohospodárskej pôdy EÚ. Podľa Copa a Cogeca by však ekologické poľnohospodárstvo malo zodpovedať dopytu na trhu. Copa a Cogeca podporujú integrované riadenie škodcov rastlín, v prípade zákazu aktívnych látok treba finančne kompenzovať poľnohospodárov a ponúknuť im vhodné (a finančne dostupné) alternatívy. K pohode zvierat bolo uvedené, že Copa a Cogeca v prvom rade podporujú správne vykonávanie súčasnej legislatívy a akékoľvek zmeny legislatív je potrebné podložiť vedeckými poznatkami.
 
Diskusia: Podľa IT musia byť európskym poľnohospodárom zaistené rovnaké podmienky ako poľnohospodárom z tretích krajín. FR a ES zástupcovia upozornili na problém s podielom ekologickej pôdy, tiež by sa podľa nich mala výška podielu riadiť dopytom na trhu, keďže hrozí, že nakoniec sa z EÚ stane čistý dovozca poľnohospodárskej výroby a malé a stredné podniky jednoducho zaniknú. Zástupca IT upozornil aj na sekundárne následky Zelenej dohody, napr. obmedzenia v doprave či energetike.
 
CDG pre SPP
 
Rokovania skupiny sa zúčastní aj generálny sekretár Pekka Pesonen a predseda pracovnej skupiny pre SPP Henry Brichart, obaja budú obhajovať priority Copa a Cogeca. Sekretariát vyzval organizácie k aktívnej účasti.

 

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce