Času nazvyš nie je

Európska komisia pripravuje aj ďalšie zásadné zmeny – Green Deal (Zelená dohoda) a program, ktorým chce skrátiť výrobný reťazec s názvom Farm to fork (Z poľa na vidličku). Práve z tohto dôvodu zorganizovala Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora koncom februára poradu zväzov a združení v Nitre.
 
 
Situáciu v agropotravinárstve v kontexte pripravovaných zmien na celoeurópskej úrovni stručne zhrnul ústredný riaditeľ Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jozef Artim. „Čaká nás akési zelené tsunami, Green deal, Farm to fork. Európska komisia pripravuje viaceré zásadné zmeny, o ktorých potrebujeme diskutovať a postupne ich uzatvárať. Máme príliš málo času na to, aby sme len pasívne čakali“, uviedol J. Artim.
 
Hosťom porady zväzov a združení v Nitre bol predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho. Prítomných poľnohospodárov a potravinárov vyzval k väčšej aktivite. „Neseďte doma, prinášajte aj vy vlastné návrhy na konštruktívnu zmenu", apeluje predseda SPPK Emil Macho.
 
Intervenčná stratégia
 
SPPK ešte v minulom roku vyzvala svoje poľnohospodárske a potravinárske zväzy a združenia, aby sa zapojili do diskusie k intervenčnej stratégii a pripravili vlastný materiál z pohľadu praxe. Na porade v Nitre sa diskutovalo o ich jednotlivých návrhoch.
 
Intervenčná stratégia očami zväzov a združení
 
 
Zväz pestovateľov cukrovej repy Slovenska vypracoval spoločný pohľad na pripravované zmeny so Slovenským cukrovarníckym spolkom. Ich cieľom pre sektor je zachovať súčasnú úroveň pestovania a spracovania cukrovej repy a investovať do modernizácie, efektívnosti výroby a znižovania energetickej náročnosti s cieľom ďalšieho zvyšovania konkurencieschopnosti celého odvetvia. V rámci intervenčnej stratégie žiadajú pestovatelia a výrobcovia aj navýšenie podielu viazanej podpory príjmu z 10+2 % minimálne na 13+2 % z objemu priamych platieb a následne z navýšenia dofinancovať viazanú podporu pre cukrovú repu.
 
Sektor prvovýroby mlieka /Slovenský zväz prvovýrobcov mlieka/ vníma ako hlavné ciele zvýšenie domácej spotreby mlieka a mliečnych výrobkov na 1,1 mld. kg. Zväz je za zvýšenie podielu spotreby mlieka a mliečnych výrobkov pôvodom zo Slovenska a zníženie objemu dovozového mlieka a mliečnych výrobkov, zvýšenie sebestačnosti vo výrobe mlieka do roku 2027 na 90%, zvýšenie produkcie mlieka cca na 1 mld. kg ročne, zvýšenie počtu dojníc cca. o 10 tisíc kusov a zvýšenie produkcie organickej hmoty určenej na zlepšenie organického podielu v pôde s cieľom zlepšenia životného prostredia. 
 
Pekársky, cukrársky a cestovinársky priemysel definoval ciele sektora do štyroch oblastí: zvýšiť investície do inovácií, zvýšiť konkurencieschopnosť voči okolitým krajinám, cieliť marketing, popularizovať jednotlivé odbory zamerané na spotrebiteľa a vytvárať odbytové  združenia.
 
Zámerom Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory je dospieť do mesiaca ku konečnej verzii stratégie SPPK a jej zväzov a združení k Spoločnej poľnohospodárskej politike 2020+, k vízii, ktorá bude spoločná pre celý sektor a budeme ju presadzovať na odborných verejných fórach.
 
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce