Pracovná skupina pre alkohol, 20. februára 2020

Zhrnutie správy zo zasadnutia:
 
   Diskusia k programu CDG
Predseda skupiny stručne predstavil program CDG: k regulácii alkoholu neboli vznesené žiadne pripomienky a problematika sa bude riešiť priamo s Európskou komisiou počas CDG. Diskutovať by sa malo o špecifikácii stále sa zvyšujúcej skupiny nápojov, ktoré majú v názve alkohol, ale nie sú alkoholické. Tu je nutné dohodnúť najmä systém simplifikácie, lebo všetky popisy procesov sú dlhšie než regulácia samotná. Bolo by vhodné pripraviť jednoduché pokyny ako v týchto prípadoch postupovať.
 
Výmena názorov o kontrolnom systéme zemepisného označovania (GI)
 
V nadväznosti na predchádzajúci bod prebehla diskusia o problémoch so skupinou nápojov, ktoré obsahujú alkohol len okrajovo, alebo len v názve, pričom sú nealkoholické. Problémom zostávajú aj tradičné nápoje (napr. koňak), kde dochádza k skladovaniu/presunom a následne k mäteniu spotrebiteľa. Tu veľa krajín upozornilo na nízku komunikáciu medzi príslušnými DG (SANTE a AGRI). Opäť sa naskytla otázka definície mena, ktoré (ne)vystihujú obsah liehoviny, napr. pri miešaných nápojoch alebo tých, ktoré majú v časti názvu alkohol, ale sú nealkoholické.
 
Otázkou je aj zdanenie, lebo alkohol podlieha zdaneniu, ale vlastný nápoj alkoholický nie je. Ide o jasný problém presného odlíšenia kategórií a definície zloženia nápojov.
 
Stále sú problémy aj v zemepisnom označovaní alkoholických nápojov, Komisia by mala aktualizovať zoznamy, aby nedochádzalo k pochybnostiam.
 
Špecifickou otázkou je oblasť medzinárodného obchodu, predovšetkým s USA a Čínou. Tu bolo uvedené, že kontrolný systém zemepisného pôvodu sa nebude meniť. Vo vzťahu k medzinárodnému obchodu Copa a Cogeca otvoria otázku k štúdii o ekonomickom význame zemepisného označovania, ktorú má Komisia predložiť na rokovaní CDG.
 
Brexit
Vo vzťahu k predošlému bodu sa očakávajú problémy s označovaním whisky, kde budú pravdepodobne odlišnosti pri označovaní whisky z Írska a Škótska, a to smerom „exportu“ do EÚ aj mimo EÚ (najmä do USA).
 
Clá vo vzťahu k USA
Všeobecne panuje neistota ohľadom vývoja množstva výrobkov (whisky, koňak, syry, olivový olej). Problémom sú predovšetkým rozdiely u jednotlivých pestovateľov v rámci EÚ ako postupovať (vrátane FNSEA) – všeobecne existuje podpora všeobecného prístupu k importom z EÚ bez rozdielov medzi sektormi, no súčasné znenie dohody je neakceptovateľné.
Kľúčovými elementmi sú vývoj v kauze Boeing a nepredpovedateľný vývoj v Číne.
 
Poľnohospodárske technológie (aké špecifické inovácie by mali byť zahrnuté v brožúre Copa a Cogeca o inováciách)
 
FR zástupca uviedol špecifické inovácie v oblasti parnej destilácie, ktorá vedie k nižšiemu objemu vypúšťaného CO2. Sekretariát bude informovať o ďalšom postupe na brožúre.
 
Rôzne
Predseda skupiny uviedol, že v marci končí svoje pôsobenie v Copa a Cogeca. Sekretariát hľadá nástupcu.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce