KORONAVÍRUS: INFORMUJEME, 17. marca

Predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho dnes novinárov na mimoriadnom brífingu ubezpečil, že výroba potravín na Slovensku funguje a žiadny potravinársky závod sa nezatvára. 
 
 
Naďalej apelujeme na spotrebiteľov, že nie je dôvod na paniku a nie je dôvod robiť si zvýšené zásoby potravín. Naši potravinári stíhajú vyrábať aj pri 2-3násobne vyšších objednávkach, než majú pri bežnom pracovnom režime.
 
Podniky hlásia pre zatvorené školy a ďalšie obmedzenia chýbajúci počet zamestnancov, ich počet klesol približne o 10 až 20 %.
 
„Apelujeme na rezortné ministerstvo a vládu, že potrebujeme mať presný scenár, čo sa bude diať prípade, ak sa v nejakej veľkej potravinárskej prevádzke potvrdí nákaza a tá bude musieť fungovať naďalej. Musíme už teraz vedieť, čo robiť, aby sme ju nezatvorili,“ uviedol Emil Macho.
 
 
SPPK podľa neho apeluje na vládu, aby agropotravinári boli so zdravotníkmi a lekármi medzi prvými, komu sa budú prideľovať ochranné rúška a dezinfekčný materiál. „Žiadame tiež vládu o udelenie výnimky, aby kamióny s potravinami zo zahraničia mohli vstupovať na územie SR. Sme pripravení zúčastniť sa zasadnutia krízového štábu vlády a ponúkať riešenia,“ dodal predseda SPPK E. Macho.
 
Zatiaľ teda agropotravinárske podniky fungujú bez mimoriadnych obmedzení. Poľnohospodári pokračujú štandardným spôsobom v jarných prácach, sejú, sadia a ošetrujú pôdu.
 
V živočíšnej výrobe badať nedostatok pracovníkov. Niektoré podniky sa pripravujú na koronavírus tak, že vytvorili voľné ubytovacie kapacity, do ktorých nasťahujú zamestnancov v karanténe, ak sa potvrdí v danej prevádzke nákaza. Za každých okolností totiž musí byť zabezpečená starostlivosť o zvieratá a najmä dojnice. Samozrejmosťou je aj to, že si podniky svojpomocne šijú ochranné rúška.
 
Vyhlásenie predsedu SPPK Emila Macha 
 
 
Doobedňajší konferenčný hovor
 
Namiesto osobného stretnutia konferenčný hovor s rúškami. Predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho v rámci neho diskutoval s podpredsedami SPPK Miroslavom Štefčekom a Mariánom Šolty, ústredným riaditeľom SPPK Jozefom Artimom a predsedom Únie potravinárov Slovenska a prezidentom Slovenského mliekarenského zväzu Stanislavom Voskárom o aktuálnej situácii. 
 
 
Podrobne zanalyzovali situáciu v oblasti rastlinnej výroby /najmä jarné práce/, živočíšnej výroby a fungovania potravinárskych firiem. Prioritou je požiadavka na štátne autority na zabezpečenie ochranných rušok a dezinfekčných materiálov a plynulé zabezpečenie výroby travín a chovu zvierat. 
 
Ďalšie mediálne vyjadrenia našich členov
 
Pekári hlásia prudký nárast výroby. Pripravujú sa na krízový scenár, ľudí bez pečiva však nenechajú
 
V dôsledku stúpajúceho počtu prípadov koronavírusu v našej krajine evidujú pekári, cestovinári a mlynári prudší nárast dopytu po výrobkoch. Pekári hlásia 40 – 50 percentný nárast dopytu, mlynári uvádzajú, že už v týchto dňoch nutne potrebujú približne 50 ľudí pri balení múk, a to dohromady pre všetky mlyny na Slovensku. Zároveň bol Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov, ktorý zastupuje drvivú väčšinu spoločností z daného sektoru, požiadaný krízovým štábom vlády SR o informácie týkajúce sa personálnych a výrobných kapacít.  
 
Nakoľko pekárne a mlyny produkujú jedny z najzákladnejších výrobkov, o ktoré majú ľudia záujem, výrobu pekárne nemôžu zastaviť. „Vláde SR sme prisľúbili, že obyvateľov neponecháme bez pekárenských či mlynských produktov. V prípade krízy zabezpečíme hotline závozy a priamy predaj základných pekárskych výrobkov, ako sú chlieb a rožok, priamo z auta na vybraných miestach v mestách a dedinách za vopred určených podmienok,“ uviedla Tatiana Lopúchová, predsedkyňa Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov.
 
Zväz sa spolu s výrobcami začali pripravovať na rôzne krízové scenáre. Na základe údajov od spoločností zväz predpokladá, že ak dôjde k vysokej maródnosti, budú pekárne potrebovať približne 3 000 ľudí ako pomocný personál pre celý sektor naprieč Slovenskom. Podľa Tatiany Lopúchovej, predsedkyne zväzu, však všetko bude závisieť od vývoja situácie. „Je pre nás prednostne potrebné ochrániť vodičov, ktorí rozvážajú pekárenský tovar na predajne a sú vystavení najväčšiemu riziku nákazy pri kontakte s veľkým počtom ľudí, a zároveň riziku jej ďalšieho prenesenia na výrobných pracovníkov. Dôležité je však ochrániť aj ľudí vo výrobe a personál predajní. Bez nich sa výrobky ani nevyrobia, ani nedostanú ku zákazníkom,“ hovorí Tatiana Lopúchová, ktorá však upozorňuje na akútny nedostatok ochranných pomôcok. „Požiadali sme vládu o pomoc s dodávkami respirátorov, rúšok či difúzorov na plošnú aplikáciu dezinfekcie. Taktiež by sme radi vyzvali ľudí, ktorí vedia tieto pomôcky zabezpečiť, aby sa v takom prípade obrátili na Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov. Zachovanie zdravia a bezpečnosti pri práci je pre nás prvoradé,“ zdôraznila.
 
 
Slovenskí pekári zároveň navrhli krízovému štábu vlády SR vyhlásenie cenového moratória na suroviny a obalový materiál, aby sa táto situácia nezneužívala. „Navrhujeme dočasne zafixovať ceny v celom distribučnom reťazci - u obchodníkov, dodávateľov ale i výrobcov,“ dodala Tatiana Lopúchová, predsedkyňa Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov.
 
FAKTY O SLOVENSKÝCH PEKÁRŇACH A ICH OPATRENIACH:
 
- Na Slovensku funguje 500 pekární (20 priemyselných, 40 stredne veľkých, zvyšok malé-remeselné)
- 12 000 pracovníkov pracuje v celom pekárenskom sektore
- Z toho je cca 3 600 pracovníkov odbytu, čiže vodiči a predavačky, ktorí sú najviac vystavení nákaze
- Pekárne by nutne potrebovali minimálne 8 000 ks rúšok, 3 000 ks respirátorov a 300 ks difúzorov na nanášanie plošnej dezinfekcie v priestoroch výrob a na ložných plochách áut pre všetky pekárne
- Potrebujú zaistiť aj dezinfekčné prostriedky aspoň 12 000 ks na týždeň, jednorazové rukavice v objeme aspoň 3 600 balení na týždeň
 
List predsedu Ovocinárskej únie Slovenska Mariána Vargu predsedovi vlády SR
 
Vážený pán premiér,
Vážení členovia krízového štábu SR,

Všetci sme účastní mimoriadnej a ťaživej situácie, ktorá je vyvolaná prítomnosťou koronavírusu v našej krajine. Vážime si zodpovedný prístup vedenia krajiny k tejto situácii.
 
Obraciame sa na Vás vo veci umožnenia predaja výsadbového materiálu (stromky, kríky, osivá a sadba). Výsadbový materiál sa predáva prakticky iba v jarnom období a na jeseň, pričom výsadba je možná iba v nasledujúcich 2-3 týždňoch. Tzv. voľnokorenné výpestky (nie sú v črepníku ani nemajú koreňový bal), ktoré sú hlavným sortimentom ovocných škôlok, nie je možné už neskôr na jar vysádzať (rovnako ako napríklad lesné sadenice).
 
 
Zákaz predaja prakticky znamená nutnosť likvidácie všetkých nepredaných výpestkov, ktoré len za sektor ovocinárskeho škôlkárstva predstavujú straty rádovo v miliónoch Eur (za sektor celého záhradníctva ešte oveľa viac). Jarný predaj výpestkov bol zahájený len pred pár dňami a v dnešných dňoch bol vyhlásením vlády prerušený. Tento predaj pritom prebieha tzv. z dvora, čiže vo vonkajšom prostredí. Preto považujeme tento spôsob predaja za veľmi málo rizikový, nakoľko vonkajšie predajné plochy sú pomerne rozsiahle, kupujúci sa prakticky nestretávajú, pri platbe sa v jednom okamihu vyskytujú len jednotlivé platiace osoby. Samozrejmosťou je zabezpečenie všetkých ochranných opatrení v súvislosti s Covid-19 (ako sú rúška, dezinfekcia, odstup osôb navzájom, minimalizovanie času pobytu osôb v predajných priestoroch a pod.).
 
Vzhľadom k vyššie uvedeným skutočnostiam Vás žiadame o umožnenie pokračovania jarného predaja výsadbového a iného živého záhradníckeho materiálu a pokračovanie obnovy výsadieb rastlín v našom životnom priestore.
 
Veľa záhradníckych prevádzok sa pod tlakom extrémnych výkyvov počasia posledných niekoľkých rokov nachádza na hranici udržateľnosti a nemožnosť realizácie jarného predaja je pre ne likvidačné. Podstatná väčšina predaja prebieha v našom odbore iba niekoľko týždňov v roku, a to práve v týchto dňoch.
 
Sme Vám plne k dispozícii, môžete sa preto na nás v prípade potreby, či akýchkoľvek otázok a upresnení obrátiť.
 
Na záver si dovoľujeme poukázať na skutočnosť, že podobná výnimka bola vyhlásením vlády uvedená počas uplynulého víkendu do praxe aj v susednej Českej republike, kde už pokračovanie jarného predaja výpestkov naplno opäť prebieha.
 
Celková situácia:
 
18:20 Na Slovensku máme už 97 pozitívnych prípadov, 1816 vzoriek bolo negatívnych.
 
Predseda vlády SR Peter Pellegrini približne o 13:00 hod. informoval o ďalších 12 nakazených koronavírusom. Nakazených vtedy bolo celkovo 84 osôb.
 
Doobedňajší brífing premiéra Petra Pellegriniho
 
Na vývoji vakcíny pracujú viaceré krajiny. Predpokladaný termín vývinu vakcíny je 12 až 18 mesiacov.
 
O 110 dní budeme na vrchole šírenia nákazy, tvrdia to analytici z Inštitútu zdravotnej politiky. V jednom momente bude chorých približne pol milióna z celkovej populácie Slovenska. Väčšina však príznaky ochorenia nebude pociťovať. Dáta sa však v závislosti od vývoja ďalších súvislostí môžu meniť.
 
Ministerstvo hospodárstva informovalo, že najbližšie mesiace by nemal byť problém ani s dodávkou energií. Slovensko má zásobu ropy minimálne na 100 dní, plynové zásobníky sú plné a problém nie je ani s elektrickou energiou. Útlm priemyslu sa ukázal na spotrebe elektrickej energie, ktorá poklesla o 4 %.       
 
Vo svete je potvrdených viac ako 183-tisíc prípadov koronavírusu. Zomrelo viac ako 7-tisíc ľudí. Pribúda aj vyliečených pacientov. Tých je takmer 80-tisíc. Viaceré krajiny pracujú na vakcíne.
 
Americká Wall Street zaznamenala najväčší prepad hodnoty akcií od roku 1987. Index Dow klesol o takmer 3-tisíc bodov, čo je najviac v histórii. Prezident Donald Trump pripustil, že kríza spôsobená infekciou, sa možno skončí až v auguste. Zdroj: RTVS
 
Opatrenia:
 
Maďarsko od polnoci uzatvorilo svoje hranice. Veľa Slovákov, ktorí bývajú blízko hraníc a prichádzajú za prácou na Slovensko, sa nemôžu vrátiť domov.
 
Povolené je fungovanie práčovní a čistiarní, pneuservisov, autoservisov a odťahových služieb. Taxislužby budú prevážať len tovar, nie ľudí.
 
Naďalej ostávajú zatvorené všetky maloobchody okrem predajní potravín, drogérií, lekární, výdajní zdravotníckych pomôcok či trafík. Otvorené sú pošty, banky, poisťovne, čerpacie stanice, pobočky telekomunikačných operátorov, obchody s krmivami pre zvieratá či veterinárne ambulancie.
 
Je zakázané hromadné stravovanie v jedálňach a reštauráciách – jedlo si môžete odniesť v obale so sebou.
 
Všetky aktuálne informácie nájdete na oficiálnom webe, ktorý vytvoril štát v súvislosti so šírením koronavírusu:
 
Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora vytvorila osobitnú mailovú adresu, kam môžete posielať svoje podnety  [email protected]
 
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce