Ovocinári zachraňujú budúcu úrodu ovocia

Ovocinári preto opäť nasadili do boja s mrazmi parafínové sviece, stacionárne vrtule a protimrazovú závlahu, intenzívne napríklad v oblasti Nových Zámkov, Komárna či v piešťanskom okrese. 
 
 
Stacionárne vrtule majú plynové horáky, ktoré vyhrievajú vzduch približne do pol-kilometrovej vzdialenosti, sviece ukladajú ku stromom a protimrazovou závlahou ochraňujú samotný kvet pred mrazom.
 
Túto noc sme použili protimrazovú závlahu, rozniesli sme aj parafínové sviece pod stromy. Tie sme však nakoniec nemuseli použiť“, opisuje situáciu predseda Ovocinárskej únie Slovenska Marián Varga /únia je členom Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory/.
 
Pre kvitnúce stromy je kritické, ak teplota presiahne mínus dva stupne Celzia. Ako prvé mrznú kvety marhúľ, pri vyšších mrazoch aj broskýň a ďalších druhov ovocia. Pre kvitnúce stromy bola horšia situácia v noci z nedele na pondelok ako z pondelka na utorok. Ovocinári momentálne mapujú situáciu a pripravujú sa na ďalšiu náročnú nočnú zmenu. Podľa predpovedí meteorológov má prísť totiž aj túto noc prízemný, 4 až 5 stupňový mráz. To je už hodnota, pri ktorej mráz nechránený kvitnúci strom výrazne poškodzuje.
 
Aj napriek predpovediam počasia ovocinári veria, že sa im podarí aktívnym prístupom ochrániť budúcu úrodu ovocia a zabezpečiť tak stabilnú slovenskú produkciu pre spotrebiteľov.
 
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce