KORONAVÍRUS: INFORMUJEME, 25. marca

Na Slovensku dnes pribudlo 12 nových prípadov ochorenia COVID-19. Celkovo bolo doposiaľ 216 pozitívne testovaných. Zajtra sa na Ministerstve pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR uskutoční zasadnutie krízového štábu, na ktorom prednesie predseda SPPK Emil Macho ďalšie požiadavky našich členov na zmiernenie dopadov nového koronavírusu.
 
 
Dnes sme na našom webe informovali o tom, že prevádzkovatelia vozidiel, ktorí nemôžu absolvovať emisnú a technickú kontrolu v čase, keď je vyhlásený mimoriadny stav, nebudú pokutovaní. Viac sa dozviete na tomto odkaze: http://www.sppk.sk/clanok/3135
 
Policajný zbor tiež určil v rámci územia Slovenskej republiky cesty, resp. trasy (PDF, 703 kB), po ktorých odporúča presun nákladných motorových vozidiel prevážajúcich tovar. Na určených trasách sú k dispozícii aj čerpacie stanice a odpočívadlá. Viac sa dozviete na: http://www.sppk.sk/clanok/3134
 
Poslanci dnes v parlamente rozhodovali aj o ďalších návrhoch vlády
 
  • Poslanci rozhodli o tom, že štát v rámci boja proti koronavírusu bude sledovať aj telefóny občanov.
  • Vládny špeciál dnes priviezol z Turecka 100-tisíc kusov respirátorov FFP3 pre zdravotné sestry a lekárov.
  • Slovenské nemocnice sprísňujú podmienky vstupu pre pacientov. Niektoré spájajú oddelenia.
  • Vláda rozhodla o pomoci zamestnancom a živnostníkom, ktorí pre koronavírus prišli o príjmy.
  • Vláda schválila aj prvé sociálne opatrenia súvisiace s krízou. Napríklad PN-ku bude od prvého dňa vyplácať Sociálna poisťovňa. Zmeny sa týkajú aj čerpania ošetrovného na deti do 11 rokov, a to po celú dobu uzatvorenia škôl.
  • Mimovládne organizácie spolu s ministerstvom školstva pripravili portál pre žiakov a rodičov.
  • Europoslanec a bývalý rómsky splnomocnenec Peter Pollák (OĽANO) bude ďalším členom stáleho krízového štábu. Špeciálne sa bude venovať situácii a rizikám v prostredí rómskych komunít.
  • Slovenská advokátska komora na dva týždne spustila bezplatnú právnu pomoc v karanténe,
  • Nemocnice v rôznych regiónoch Slovenska sprísňujú podmienky vstupu pre pacientov.
  • Dopyt po potravinách naberá na obrátkach. V uplynulých týždňoch predčil aj vianočné nákupy,
  • Pevninská Čína zaznamenala pokles nových prípadov koronavírusu, počet nakazených v Južnej Kórei po takmer dvoch týždňoch mierne stúpol, v Taliansku sa počet obetí aj nakazených opäť zvýšil, vo Francúzsku zomrelo už 1 100 ľudí.
  • Španielsko má už viac úmrtí na COVID-19 ako má Čína. V Španielsku je nakazených aj mnoho zdravotníkov a zdravotníctvo je na pokraji kolapsu.
  • Jedným z nakazených je už aj priamy nástupca britského trónu princ Charles.
 
Informácie z finančnej správy SR:
 
Zákon momentálne neumožňuje predĺžiť lehotu na podanie daňového priznania k DPH, preto ak podania neurobíte včas, finančná správa odporúča najneskôr v lehote do 30 dní keď pominú dôvody, požiadať o odpustenie zmeškanej lehoty. Finančná správa bude prihliadať na odôvodnené žiadosti o odpustenie zmeškanej lehoty na podanie daňového priznania. Finančná správa v spolupráci s Ministerstvom financií SR pripravuje zmenu legislatívy tak, aby sa žiadne sankcie za zmeškanie lehoty na podanie daňového priznania a na uhradenie dane v tejto situácii neukladali.
 
 
 
Štátna veterinárna a potravinová správa Slovenskej republiky 25.3.2020 informovala, že EK v Úradnom vestník EÚ dňa 24.03.2020 publikovala „OZNÁMENIE KOMISIE O UPLATŇOVANÍ „zelených jazdných pruhov“ v rámci usmernení pre opatrenia v oblasti riadenia hraníc na ochranu zdravia a zabezpečenie dostupnosti tovaru a základných služieb (2020/C 96 I/01)“. 
 
Štátna veterinárna a potravinová správa dňa 25.3.2020 aktualizovala označovanie vozidiel pri preprave potravín, zvierat a technológií pre výrobu a spracovanie surovín na potraviny na tuzemskom a zahraničnom trhu.
UPOZORNENIE!!!! Zašlite toto označenie aj vašim dodávateľom surovín alebo obalového materiálu z okolitých krajín.  
 
Na základe aktuálnych opatrení prijatých v SR v súvislosti s výskytom a šírením ochorenia COVID – 19 (koronavírus) a vo všeobecnom záujme eliminovať riziko nákazy a šírenie tejto prenosnej choroby zavádza ÚKSÚP zavádza opatrenia.
 
Zamestnanci Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory sa pripájajú k výzvam, ktoré práve v týchto dňoch apelujú na rôznu vzájomnú pomoc v snahe zmierniť následky koronavírusu na ekonomiku a spoločnosť. Práve preto sa rozhodli, že si aj oni kúpia zdravú jahňacinu od slovenských chovateľov oviec. Reagujú tak na apel samotných chovateľov, ktorí ponúkajú na predaj 600 ton jahňacieho mäsa práve v čase pred veľkonočnými sviatkami.
 
Dňa 26.3.2020 sa uskutoční druhé rokovanie krízového štábu na MPRV SR
 
Za SPPK sa zúčastní predseda komory Emil Macho.
 
Podpredseda vlády pre ekonomiku a minister hospodárstva SR pán Ing. Richard Sulík prizval predsedu SPPK na pracovné rokovanie k riešeniu ekonomických dopadov krízy v súvislosti s COVID-19. Rokovania sa zúčastnia aj zástupcovia AZZZ, RÚZ, APZ, SOPK, Klub 500. Rokovanie sa uskutoční dňa 26. 3. 2020.     
 
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce