KORONAVÍRUS: INFORMUJEME, 8. apríla

Poľnohospodári, potravinári a obchodníci vyzývajú kompetentných, hlavne ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka a ministra vnútra, aby urýchlene riešili vzniknutú situáciu, ktorá môže skončiť kolapsom v zásobovaní obyvateľstva.
  
 
Rozvozy niektorých potravín a vstupov do rastlinnej a živočíšnej výroby meškali od skorých ranných hodín pre vyhlásenie zákazu vychádzania a policajné kontroly áut medzi jednotlivými okresnými mestami. Na neúnosnú situáciu od rána upozorňovali mnohí výrobcovia potravín, obchodníci, dodávatelia, poľnohospodári, ktorí sa nemohli dostať so svojim tovarom na miesto určenia.
 
Problémy mali napríklad pekári, ktorým už v skorých ranných hodinách nestihli prísť na čas do práce vodiči dodávok na rozvoz pečiva do obchodov. Tovar meškal aj niekoľko hodín, keďže aj autá, ktoré prevážajú potraviny a vstupy do poľnohospodárskej výroby, stáli v obrovských kolónach na hraniciach okresov. Niektorí dokonca prechádzali viacerými kontrolami, keďže výrobky prevážajú cez viaceré mestá. Obchodníci upozorňujú, až pri neriešení situácie si ľudia zajtra nekúpia to, čo potrebujú v obchodoch. 
 
Celú tlačovú správu nájdete tu: http://sppk.sk/clanok/3210
 
Viac potravinového vlastenectva:
Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora, Potravinárska komora Slovenska a Únia potravinárov Slovenska dnes vydali tlačovú správu, v ktorej upozorňujú na väčšie potravinové vlastenectvo zo strany štátu.
 
Slovenskí potravinári volajú po väčšom potravinovom vlastenectve. Národné vlády jednotlivých krajín Európy totiž práve v čase pandemickej situácie prinášajú konkrétne opatrenia na zvýšenie spotreby potravín. Prečo tomu nie je tak aj na Slovensku? Z radov potravinárov a poľnohospodárov  sa ozývajú kritické hlasy a výzva k nevyhnutnej zmene.
 
Viac si prečítate na tomto linku: http://sppk.sk/clanok/3207
 
Čo s prebytkami?
Naši potravinári riešia okrem nedostatku zamestnancov a potreby legislatívnych zmien aj problém prebytkov. Po zatvorení reštaurácií, krčiem a ďalších podnikov sa boria s touto otázkou najmä výrobcovia piva. Slovenskí mliekari tento problém zatiaľ nemajú, pozorne však sledujú dianie v Európe. V rámci európskej dvadsaťosmičky už dochádza aj k dobrovoľnému obmedzovaniu produkcie surového kravského mlieka.
 Pokračovanie nájdete na: http://sppk.sk/clanok/3213
 
 
Možnosti udelenia výnimky pre vstup zahraničných občanov na územie SR
Na zasadnutí Ústredného krízového štábu SR dňa 3.4. 2020 minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka uplatnil požiadavku na umožnenie „voľného prechodu expertov zo zahraničia, ktorí sú nevyhnutní v poľnohospodárstve a potravinárstve".
 
 
Obnova kontroly na hraniciach
Vláda SR nariadením č. 71/2020 Z. z., ktorým sa dočasne obnovuje kontrola hraníc na vnútorných hraniciach Slovenskej republiky podľa § 13 ods. 1 zákona č. 404/2011 Z. z. o pobyte cudzincov nariaďuje od 8. apríla do 17. apríla 2020 obnovu kontroly hraníc na vnútorných hraniciach Slovenskej republiky s Rakúskou republikou, Maďarskom, Českou republikou a Poľskou republikou.
 
 
Ako zabezpečovať servis technických porúch zo zahraničia
Strategické potravinárske podniky realizujú výrobu často v špecifických technologických zariadeniach. V prípade technických porúch na týchto technologických zariadeniach je nevyhnutná servisná oprava, ktorú často vedia zabezpečiť výlučne zahraničné subjekty.
 
 
Minister hospodrástva plánuje postupne otvoriť predajne
Minister hospodárstva Richard Sulík chce po veľkonočných sviatkoch postupne otvárať všetky predajne, s výnimkou obchodných centier. Slovensko podľa neho zatiaľ boj s pandémiou zvláda a situáciu považuje za dobrú. Šéf rezortu hospodárstva dúfa, že sa postupné otvorenie ďalších prevádzok podarí presadiť na rokovaní krízového štábu. Zároveň vyzval ľudí, aby aj pri postupnom otváraní obchodov zostali zodpovední a dodržiavali prísne hygienické opatrenia.
 
Prečítate si článok na tomto odkaze: http://sppk.sk/clanok/3208
 
Zákon o mimoriadnych opatreniach v oblasti zdravotníctva
V Zbierke zákonov SR bol 6. apríla vyhlásený zákon č. 69/2020 Z. z. o mimoriadnych opatreniach v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19 v oblasti zdravotníctva a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony. Parlament uvedený zákon schválil v rámci skráteného legislatívneho konania dňa 3.4.2020.
 
Zákon novelizuje aj zákon o zdravotnej starostlivosti, službách súvisiacich s poskytovaním zdravotnej starostlivosti, zákon o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, zákon o liekoch a zdravotníckych pomôckach a zákon o radiačnej ochrane.
 
Bližšie informácie nájdete na tomto linku: http://sppk.sk/clanok/3209
 
 
Ďalšie informácie:
Cestovné kancelárie a preplácanie nájmov sú pre ministerstvo hospodárstva prioritou
Vicepremiér pre ekonomiku a šéf rezortu hospodárstva Richard Sulík považuje refundáciu nájmov zatvoreným prevádzkam za prioritu, na ktorej chce čím skôr nájsť dohodu s koaličnými partnermi. Podľa diskutovaného modelu by väčšiu časť nájomného uhrádzal štát, prevádzkovatelia by podľa ministra platili len nízke percento. Šéf rezortu hospodárstva zároveň potvrdil, že spolu s ministrom dopravy pracujú na opatreniach pre cestovné kancelárie a ich klientov. Konkrétne kroky by mala vláda podľa Sulíka predstaviť najneskôr na budúci týždeň. 
 
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce