Podávanie jednotných žiadostí o podporu

Pôdohospodárska platobná agentúra zverejnila začiatkom apríla na svojom webe Oznámenie o predkladaní jednotnej žiadosti o priame podpory na rok 2020.
 
 
Žiadosti v oblasti pôdy je možné podávať v termíne od 6. apríla 2020 do 15. mája 2020. Ak žiadateľ v rámci Jednotnej žiadosti na rok 2020 požaduje platby aj na zvieratá v súvislosti so schémami viazaných priamych platieb, Jednotná žiadosť na rok 2020 sa predkladá v termíne od 4. mája 2020 do 15. mája 2020.  Žiadateľom, ktorí predložia žiadosti v lehote do 25 kalendárnych dní po tomto termíne (t.j. od 16. mája 2020 do 9. júna 2020), bude čiastka, na ktorú by bol žiadateľ oprávnený, ak by podal žiadosť včas, znížená o 1 % za každý pracovný deň omeškania. PPA odporúča žiadateľom prioritné využívanie elektronického podpisu (ZEP) pri komunikácii s PPA a využívanie osobného kontaktu len v nevyhnutných prípadoch.
 
Úrad SPPK odporúča:
  • detailne preštudovať aktuálnu verziu príslušných nariadení vlády, usmernení k týmto nariadeniam vlády, príručku žiadateľa o priame platby a ďalšie zdroje informácií a preveriť predpoklad plnenia podmienok.:
  • NV SR č. 342/2014 (jednotná platba na plochu, platba na poľnohospodárske postupy prospešné pre klímu a životné prostredie, platba pre mladých poľnohospodárov, pravidlá krížového plnenia), aktuálna verzia je účinná od 1.1.2020.
  • NV SR č. 36/2015 (platba na pestovanie cukrovej repy, chmeľu, ovocia s vysokou a veľmi vysokou prácnosťou, vybraných druhov zeleniny, bielkovinových plodín, rajčiakov, bahníc, jariek a kôz, výkrm vybraných kategórií hovädzieho dobytka, kravy chované v systéme s trhovou produkciou mlieka), aktuálna verzia je účinná od 15.2.2020.
  • NV SR č. 75/2015 (platba v rámci sústavy Natura 2000, platba na Agroenvironklimatické opatrenia, platba na Ekologického poľnohospodárstvo, platba na Dobré životné podmienky zvierat, platba na Prvé zalesnenie poľnohospodárskej pôdy), aktuálna verzia je účinná od 1.2.2020.
  • Usmernenie k NV SR č. 342/2014: Aktuálne je účinná verzia 6.2., ktorá nadobudla účinnosť 16.3.2020. Podstatné zmeny oproti predchádzajúcej verzii sa týkajú najmä hospodárenia na erózne ohrozených plochách ornej pôdy (s. 66, 67).
  • Usmernenie k NV SR č. 36/2015: Aktuálne je účinná verzia 6.0, ktorá nadobudla účinnosť 16.3.2020. podstatné zmeny (s. 8 – 10, 18, 27) sa týkajú najmä bielkovinových plodín.
  • Naďalej platí, že ak je žiadateľ presvedčený, že na jeho pozemkoch bola nesprávne vykonaná aktualizácia LPIS, môže odoslať na emailovú adresu [email protected] jednoznačnú identifikáciu konkrétneho pozemku (názov lokality, číslo dielu pôdneho bloku, resp. štvorca a vyznačenie na mape, o ktorú časť dielu ide) a jednoznačné dôkazy o tom, že dotknutá plocha je naďalej spôsobilá.
  • Odporúčame rozlišovať, či ide o otázku aktualizácie LPIS alebo o aplikáciu GSAA. Ak ide o aplikáciu GSAA, podnety/otázky je potrebné posielať na emailovú adresu podporagsaa@land.gov.sk.
  • Najčastejším problémom je plnenie podmienok týkajúcich sa obhospodárenia plochy (§ 2 ods. 2 písm. a) NV SR č. 342/2014), disponovanie pôdou (§ 2 ods. 2 písm. b) a vymedzenie hraníc, ak žiadateľ nedeklaruje celý pozemok (§ 2 ods. 2 písm. c).
  • Obdobie na predkladanie žiadostí sa v tomto roku podľa informácie z MPRV SR posúvať nebude, preto odporúčame nenechávať si podávanie žiadostí „na poslednú chvíľu.
  • Úrad SPPK v spolupráci s RPPK plánoval aj v tomto roku vykonať pred podávaním jednotných žiadostí o podporu školenia venované základným problémom v oblasti priamych podpôr. Vzhľadom k aktuálnej situácii boli školenia zrušené. Úrad SPPK preto pristúpil k náhradnému spôsobu informovania členov SPPK/RPPK  a to formou prezentácie s možnosťou konzultácie prípadných otázok, teda formou vzdelávania "na diaľku". Členom SPPK bola zaslaná prezentácia, ktorá sa venovala základným problémom pri podávaní žiadostí a plnení podmienok žiadateľa o priame platby s príkladmi plnenia podmienok. Zároveň členovia SPPK/RPPK môžu prostredníctvom internetovej tabuľky, ktorú majú RPPK k dispozícii, zapisovať otázky/podnety k tejto problematike, na ktoré podľa možností poskytne/zabezpečí odpovede Úrad SPPK.
  • Dovoľujeme si odporučiť, aby sa žiadatelia pred podávaním jednotných žiadostí o podporu oboznámili s aktuálne platnými podmienkami a vykonali "inventúru" všetkých pozemkov a plnenia príslušných podmienok a predchádzali tak z pozície žiadateľa ďalším problémom.
 
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce