Svetové ceny potravín sú najnižšie od januára 2019

Index cien potravín FAO dosiahol v apríli 2020 v priemere 165,5 bodu, čo predstavuje pokles oproti marcu o 5,7 bodu (3,4%). Hodnota indexu je najnižšie od januára 2019. Aprílový pokles sa pripisuje negatívnym dopadom na medzinárodné trhy s potravinami, ktoré vyplývajú z pandémie COVID-19. Okrem subindexu obilnín, ktorý poklesol len mierne, zaznamenali v apríli všetky ostatné podindexy výrazné medzimesačné poklesy. Najviac klesli ceny cukru.
 
 
»Index cien obilnín FAO dosiahol v apríli v priemere takmer 164 bodov. Oproti predošlému mesiacu index mierne klesol. V apríli medziročne výrazne vzrástli medzinárodné ceny pšenice a ryže, ale výrazný pokles zaznamenali ceny kukurice. Ceny pšenice boli v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom v priemere o 2,5% vyššie, čo spôsobil silný medzinárodný dopyt a správy o rýchlom plnení vývoznej kvóty z Ruska. Zavedenie dočasných vývozných obmedzení a logistických prekážok u niektorých dodávateľov vyvolalo mesačný nárast medzinárodných cien ryže o 7,2%. Naopak, medzinárodné ceny kukurice zaznamenali tretí po sebe idúci mesiac poklesu.
 
»Index cien rastlinných olejov FAO dosiahol v apríli v priemere 131,8 bodu a zaznamenal tak najnižšiu úroveň od augusta 2019. Na tretí po sebe idúci mesiac poklesu mal vplyv najmä pokles cien palmového, sójového a repkového oleja. Ceny slnečnicového oleja sa naopak posilnili. Pokračujúci pokles cien palmového oleja bol spôsobený prudkým poklesom medzinárodných cien ropy a pomalým globálnym dopytom po palmovom oleji v potravinárskom aj energetickom sektore v dôsledku pandémie COVID-19. Vyššia produkcia palmového oleja v Malajzii taktiež zvýšila tlak na znižovanie cien. Zhoršujúci sa dopyt tlačil ceny nadol aj pri cenách sóje i repky olejnej. Naopak, medzinárodné ceny slnečnicového oleja v apríli opäť vzrástli.
 
»Index cien mlieka a mliečnych výrobkov FAO zaznamenal v apríli pokles o 7,3 bodu (3,6%) a zaznamenal v priemere 196,2 bodu. Index klesal druhý mesiac po sebe a aktuálna hodnota je o 18,8 bodu (8,8%) nižšia ako v rovnakom období minulého roka. Ceny masla, sušeného odstredeného mlieka (SMP) a sušeného plnotučného mlieka (WMP) klesli v apríli o viac ako 10 percent. S produkciou mlieka na severnej pologuli, ktorá sa v tomto ročnom období zvyčajne zvyšuje, klesol dopyt od výrobcov potravín. Naopak, cenové ponuky pre syry sa mierne navýšili a to z dôvodu obmedzených spotových dodávok z Oceánie, kde produkcia sezónne klesá.
 
»Index cien mäsa FAO dosiahol v apríli v priemere 168,8 bodu, čo je o 4,7 bodu (2,7%) menej ako v marci. Apríl je tak štvrtý po sebe idúci mesiac poklesu. V apríli poklesli medzinárodné ceny pre všetky druhy mäsa zastúpené v indexe, pretože čiastočné oživenie dopytu po dovoze, najmä v Číne, nebolo dostatočné na vyváženie poklesu dovozu z iných krajín, ktorý bol spôsobený pokračujúcimi ekonomickými ťažkosťami súvisiacimi s COVID-19. Napriek zníženiu spracovania mäsa, v dôsledku nedostatku pracovných síl, došlo k hromadeniu zásob, čo výrazne ovplyvnilo cenové ponuky.
                                  
»Index cien cukru FAO dosiahol v apríli v priemere 144 bodov, čo je o 24,7 bodu (14,6%) menej ako v marci. Tento posledný pokles bol spôsobený najmä kolapsom medzinárodných cien ropy. Klesajúce ceny energií spôsobili to, že cukrovary odvádzajú viac cukrovej trstiny na výrobu cukru namiesto etanolu. V apríli sme zaznamenali aj znížený dopyt po cukre.
 
Index cien potravín FAO (FAO Food Price Index; FAO je skratka pre Food and Agriculture Organization, v preklade Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo) je mierkou mesačných zmien medzinárodných cien základných potravinárskych komodít.
 
Počet bodov 100 predstavuje priemerná cena komodít z rokov 2002 - 2004.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce