Ďalšie zdravie ohrozujúce poľské hydinové mäso na Slovensku

Únia hydinárov Slovenska pred 14 dňami upozornila spotrebiteľov, že na Slovensku boli v závere mesiaca apríl stiahnuté z predaja 4 výrobky poľského hydinového mäsa s obsahom Salmonely z dôvodu ohrozenia zdravia spotrebiteľov.
 
 
V priebehu druhého májového týždňa Štátna veterinárna a potravinová správa SR informovala o stiahnutí ďalších 2 výrobkov hydinového mäsa s krajinou pôvodu Poľsko:
 
- chladená kuracia štvrť – Výrobca: Firma Handlowa Export Import Wojciech Machaj Zaklad Rozbioru Drobiu – predajňa: MADEX INVEST s.r.o., Ružomberok, nedostatok: Salmonella Enteritidis
 
- kuracie stehná dolné – Výrobca: Wipasz S.A., predajňa: Lidl, Liptovský Mikuláš - nedostatok: Salmonella Enteritidis
 
Opäť sa zisteniami ŠVPS SR potvrdilo, že akciové poľské hydinové mäso dovážané na Slovensko a predávané spotrebiteľom za nízke ceny je nekvalitné a predstavuje veľké riziko pre zdravotný stav našich obyvateľov. Preto by sa mali nákupu takéhoto mäsa vyhýbať.
 
Jeden z nevyhovujúcich výrobkov bol odobratý v obchodnom reťazci Lidl, ktorý má na Slovensku viac ako 100 prevádzok. ÚHS už dlhšie obdobie upozorňuje na fakt, že tento zahraničný obchodný reťazec predáva v akciách lacné poľské hydinové mäso a podľa prieskumu SPPK má najnižší podiel slovenského hydinového mäsa zo všetkých reťazcov - nižší ako 30 %.
 
 
Posledný prieskum zastúpenia jednotlivých druhov potravín v obchodných reťazcoch pôsobiacich na slovenskom trhu realizovaný SPPK preukázal, že na pultoch obchodov je až 55 % hydinového mäsa pochádzajúceho zo zahraničia. Preto je dôležité, aby spotrebitelia nakupovali výhradne slovenské hydinové mäso. Je nevyhnutné, aby pozorne čítali údaje o krajine pôvode uvedené na etikete hydinového mäsa. V prípade, ak je na nich uvedené chované: Slovenská republika (Slovensko, SR), zabité: Slovenská republika (Slovensko, SR), majú garanciu, že ide o slovenské hydinové mäso, ktoré je bez akýchkoľvek afér, kvalitné, bezpečné, zdravé, čerstvé a niekoľkokrát skontrolované veterinárnymi inšpektormi.
 
Z vyššie uvedených dôvodov sa Únia hydinárov Slovenska obracia na Vládu SR a Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR s požiadavkou na prijatie účinných opatrení, aby sa na náš trh nedostávalo nekvalitné poľské hydinové mäso, ktoré ohrozuje zdravie našich spotrebiteľov a z dôvodu extrémne nízkych cien pôsobí likvidačne aj na slovenských chovateľov ako aj spracovateľov hydiny. Prijatie účinných opatrení je jedinou cestou na ochránenie spotrebiteľov, na zachovanie potravinovej bezpečnosti a na udržanie chovu a spracovania hydiny v SR.
 
 
Link na informáciu o zistení nevyhovujúcich výrobkov:

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce