Fotoreportáž - prezidentka s poľnohospodármi

Prezidentka SR Zuzana Čaputová navštívila 28. mája poľnohospodársky podnik GAMA PD Pavlovce nad Uhom, ktorý je členom Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Michalovce. Ako už odznelo aj v médiách, hlavnou témou rozhovorov bolo sucho s priamym dopadom na rastlinnú a živočíšnu výrobu v regióne východného Slovenska.  
 
predseda GAMA PD Pavlovce nad Uhom Michal Žolna víta prezidentku SR Zuzanu Čaputovú 
 
Hlava štátu sa s miestnymi poľnohospodármi stretla na parcele, na ktorej hospodári GAMA PD Pavlovce nad Uhom /okr. Michalovce/.
 
Stručne o okrese
 
 
Z pohľadu Slovenska patria okresy Michalovce a Sobrance medzi veľmi produktívne oblasti poľnohospodárskej prvovýroby, najmä rastlinnej výroby. V okrese registrované subjekty hospodária na celkovej ploche: (údaje z roku 2019)
 
PLODINA
MICHALOVCE
SOBRANCE
SPOLU
 
 
 
 
Využívaná poľnohosp. pôda
64 087
23 405
87 492
Z toho orná pôda
50 926
17 906
68 832
Lúky a pasienky
12 212
5 015
17 227
Vinice
63
327
390
Ovocné sady
54
Neznámy údaj
 
Zelenina
27
11
38
Korenin. a liečivé rastliny
158
Neznámy údaj
 
 
 
 
 
 
V živočíšnej výroba sa región zameriava hlavne na chov hovädzieho dobytka – kravy bez trhovej produkcie mlieka, výrobe surového kravského mlieke sa venuje 8 družstiev a jeden SHR. Nedostatočný je chov ošípaných a oviec. Dôvodom je pokles počtu kvalifikovanej pracovnej sily, resp. nezáujem o prácu v živočíšnej výrobe, slabnúci vzťah ľudí k zvieratám, ale aj prísne veterinárne predpisy. 
 
V okrese pritom existuje potenciál efektívneho prepojenia pôdohospodárstva a potravinárskeho priemyslu. Zvýšila by sa tak pridaná hodnota regiónu, zamestnanosť a možnosti na uplatnenie sa pre prácu v agropotravinárstve aj pre osoby s nízkou pracovnou kvalifikáciou.
 
Riešili najmä sucho
Sumárne zhodnotenie časového obdobia 2006-2019
 
 
Jednou zo základných čŕt súčasnej klímy je veľká časová premenlivosť počasia. Podľa údajov Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Michalovce patrí oblasť z teplotného hľadiska k najteplejším územiam a tvorí pomerne homogénnu teplotnú lokalitu. V stanici Milhostov boli hodnotené teplotné a zrážkové pomery po rokoch, mesiacoch a ich odchýlky od dlhodobých priemerov za celé sledované obdobie (1961-1990).
 
Z priebehu odchýlok priemerných ročných teplôt vzduchu a priemerných teplôt vzduchu za vegetačné obdobie od ich dlhodobých priemerov vyplýva, že oproti dlhodobým priemerom je za posledných 14 rokov stúpajúci trend priemerných ročných teplôt vzduchu, aj priemerných teplôt vzduchu za vegetačné obdobia, čo zodpovedá všeobecnému trendu vývoja teplôt.
 
"Dlhodobý ročný úhrn zrážok pre vegetačné obdobie je pre Milhostov 348 mm. V súvislosti s globálnou klimatickou zmenou sa prejavila vysoká variabilita medzi jednotlivými mesiacmi, keď sa počas roka vyskytli mesiace, ktoré boli normálne, ale aj veľmi suché a veľmi vlhké. Táto vysoká variabilita a rozloženie zrážok v jednotlivých dňoch v mesiaci (neprší 20-30 dní a potom za jeden deň spadne mesačný priemer) nepriaznivo silne ovplyvňuje vzchádzanie jarných plodín a ich rast počas vegetácie", naznačuje predseda RPPK Michalovce Július Fazekas.
 
 
Predseda GAMA PD Michal Žolna priblížil prezidentke SR Zuzane Čaputovej dopady sucha na región, a to nielen v tomto roku.
 
Aktuálny nedostatok zrážok sa podpíše pod úrody sóje, strukovín, obilnín. V oblasti očakávajú minimálne 15% výpadok. „Veľký dopad sucha vidíme aj pri krmovinách, pri výrobe senáže a sena – očakávame až 25% výpadok. Namiesto bežných troch až piatich kosieb lucerny budeme mať len dve až tri“, ilustroval pred prezidentskou návštevou a médiami predseda družstva Michal Žolna.
 
sprava: predseda M. Žolna, prezidentka SR Z. Čaputová, ekonomický riaditeľ GAMA PD M. Mišľan, Ľ. Žolna - výrobný riaditeľ GAMA PD
 
Vzhľadom na to, že následky klimatických zmien na agroprodukciu už poľnohospodári prijali ako štandardnú normu, počas diskusie na poli sa hovorilo aj o možnostiach, ako prinavrátiť vodu na Východoslovenskú nížinu.
 
Predseda Michal Žolna apeloval, aby ministerstvo pôdohospodárstva v spolupráci so Slovenským vodohospodárskym podnikom vypracovali štúdiu a návrh na riešenie obnovy odvodňovacieho a zavlažovacieho systému v lokalitách Michalovce, Trebišov a Sobrance, kde poľnohospodári obhospodarujú 200-tisíc ha poľnohospodárskej pôdy.
 
„Hladina spodných vôd tu za 14 rokov poklesla o necelý meter, za 30 rokov je to prepad o 2,5 metra. Rastlinka sa tak zákonite čoraz ťažšie dostáva k vode. Systém kolabuje, plodina neprijíma živiny. Následkom sú procesy, ktoré vidíme aj tento rok“, dodal M. Žolna.
 
 
Zuzana Čaputová hovorila s poľnohospodármi aj o celkovej verejnej mienke a rešpektovaní názorov poľnohospodárov. Podľa hostiteľa, predsedu GAMA PD Pavlovce nad Uhom Michala Žolnu, impulzom môže byť užšia spolupráca Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR práve so Slovenskou poľnohospodárskou a potravinárskou komorou, ako najreprezentatívnejšou agropotravinárskou samosprávou na Slovensku.
 
 
FOTO, zdroj: Kancelária prezidentky SR, GAMA PD Pavlovce nad Uhom 
 
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce