Svetové ceny potravín klesali štvrtý mesiac po sebe

Index cien potravín FAO dosiahol v máji v priemere 162,5 bodu. Oproti aprílu poklesla hodnota indexu o 3,1 bodu (1,9 percenta). Zaznamenali sme tak najnižší mesačný priemer od decembra 2018. Index zároveň klesal už štvrtý mesiac po sebe. Na celkové čísla má stále veľký vplyv COVID-19. V máji klesli všetky čiastkové indexy s výnimkou cukru, ktorý vzrástol po troch mesiacoch neustáleho poklesu.
 
 
»Index cien obilnín FAO zaznamenal v máji v priemere 162,2 bodu, čo predstavuje pokles o 1,6 bodu oproti predošlému mesiacu. Hodnota je zároveň takmer totožná ako v rovnakom mesiaci minulého roka. Z hlavných meraných okruhov rástla v máji iba cena ryže, a to o 1 percento. Na trhoch s pšenicou klesli vývozné ceny približne o 2 percentá. Očakáva sa totiž, že v novej sezóne prídu rozsiahle globálne dodávky. Ceny kukurice pokračovali v klesajúcom trende už štvrtý mesiac po sebe. Na cenu tlačil predovšetkým slabý dopyt v sektore krmív a biopalív uprostred bohatých vývozných dodávok.
 
»Index cien rastlinného oleja FAO klesol v máji o ďalších 3,7 bodu (2,8 percenta) na aktuálnu hodnotu 128,1 bodu a dosiahol 10-mesačné minimum. Pokračujúci pokles indexu odráža predovšetkým nižšia cena palmového oleja. Ceny repkového a slnečnicového oleja sa však zvýšili. Medzinárodné hodnoty palmového oleja zaznamenali v máji štvrtý po sebe idúci mesiac poklesu. Naopak, medzinárodné ceny repkového oleja a slnečnicového oleja sa posilnili z dôvodu vyhliadok na nepretržitú tesnosť dodávok v EÚ a na zníženie exportovateľných prebytkov v čiernomorskom regióne.
 
»Index cien mlieka a mliečnych výrobkov FAO dosiahol v máji v priemere 181,8 bodu, čo je o 14,4 bodu menej ako v apríli (7,3 percenta). Ide o tretí po sebe idúci mesiac poklesu a medziročný pokles až o 19,6 percenta. V máji klesli všetky merané subindexy, pričom najväčší pokles sme zaznamenali pri masle a syre. Ceny masla klesli z dôvodu veľkých sezónnych zásob, najmä v Európe. Ceny syra zase boli pod tlakom nižšieho dopytu po dovoze z Oceánie. Napriek pretrvávajúcej vysokej vývoznej dostupnosti sa ceny sušeného plnotučného mlieka (WMP) a sušeného odstredeného mlieka (SMP) znížili iba mierne, pretože nízke ceny a obnovené hospodárske činnosti v Číne vyvolali silné nákupné záujmy.
 
»Index cien mäsa FAO dosiahol v máji v priemere 168,0 bodov, čo predstavuje pokles o 1,3 bodu (0,8 percenta) ako v apríli. Májový pokles je už piaty v rade a jeho aktuálna hodnota je o 6,3 bodu (3,6 percenta) nižšia ako hodnota v rovnakom mesiaci minulého roka. Pokles odráža vysokú dostupnosť vývozu vo veľkých producentských krajinách, a to aj napriek zvýšenému dopytu po dovoze vo východnej Ázii po uvoľnení opatrení v súvislosti s COVID-19. Ceny ovčieho mäsa mierne poklesli v dôsledku zníženého dopytu po dovoze z Blízkeho východu, ktorý bol spôsobený hospodárskymi a logistickými ťažkosťami. Naopak, ceny hovädzieho mäsa sa zvýšili na základe silného dopytu po dovoze pri znížených dodávkach z Brazílie a Oceánie.
 
»Index cien cukru FAO v máji dosiahol v priemere 155,6 bodu, čo je o 10,7 bodu viac ako v apríli. Tento nárast je do značnej miery spôsobený nižšími úrodami, aké boli očakávania, v niektorých hlavných produkčných krajinách, najmä v Indii, druhom najväčšom producentovi cukru na svete a Thajsku, druhom najväčšom vývozcovi cukru na svete. K zvýšeniu cien cukru tiež prispeli vyššie medzinárodné ceny ropy, pretože vyššie ceny energie majú tendenciu povzbudzovať cukrovary, aby využívali viac dodávok cukrovej trstiny na výrobu etanolu, čím sa znižuje dostupnosť cukru na svetovom trhu. Platí to najmä v Brazílii, najväčšom vývozcovi cukru na svete.
 
Index cien potravín FAO (FAO Food Price Index; FAO je skratka pre Food and Agriculture Organization, v preklade Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo) je mierkou mesačných zmien medzinárodných cien základných potravinárskych komodít.
 
Počet bodov 100 predstavuje priemerná cena komodít z rokov 2002 - 2004.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce