Žatva je doposiaľ priemerná

Tohtoročná žatva je zatiaľ priemerná. Poznačili ju extrémne výkyvy počasia v podobe dlhotrvajúceho sucha v úvode jari a následné intenzívne dažde. Poľnohospodárov by však tento rok mohol potešiť kvalitný sladovnícky jačmeň. Zhodli sa na tohtoročnom žatevnom výjazde v Roľníckom družstve Cífer za účasti ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Jána Mičovského a predsedu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emila Macha poľnohospodári trnavského regiónu.
 
 
Pokusne sa žatva začala na prelome júna a júla. Od druhého júlového týždňa sa žalo už vo väčšine nižšie položených regiónoch (bratislavský, trnavský, nitriansky, košický kraj, juh banskobystrického a trenčianskeho kraja), postupne sa začína žatva v ďalších regiónoch. V najvyššie položených oblastiach (Kysuce, Orava, Liptov) sa žatva ešte nezačala. Vo všeobecnosti odštartovala žatva o 2 týždne neskôr oproti bežnému termínu začiatku.
 
Stav žatvy je rôzny. Závisí od kondície pôdy a porastov, na ktoré vplývalo počasie v predchádzajúcich mesiacoch. Napríklad v okrese Sabinov mali poľnohospodári 10. júna žatvu ozimného jačmeňa s optimálnou vlhkosťou a na druhej strane v regióne Nitry sa ešte k 13. júnu v niektorých podnikoch žatva ani len nezačala.
 
 
V RD Cífer zachránil tohtoročnú úrodu júnový dážď. Aktuálne družstvu ostáva pokosiť už len približne 10 % plôch. Úrody budú priemerné. V RD Cífer sa snažia pestovať aj špeciálne plodiny. Tohtoročnou vlajkovou loďou družstva je šošovica, ale darí sa im aj s pestovaním ľanu či sóje.
 
„Na západnom Slovensku hodnotíme žatvu, zatiaľ, ako priemernú. V týchto dňoch finišujeme so zberom sladovníckeho jačmeňa. Čo nás môže tešiť, že po dlhej dobe by sme mali mať na Slovensku kvalitný sladovnícky jačmeň, z ktorého naše sladovne môžu vyrábať slad. Na druhej strane nám je veľmi ľúto, že stále musíme na naše územie dovážať veľké množstvo sladovníckeho jačmeňa. Tento stav by mal byť aj impulzom pre poľnohospodárov, ale aj rezortné ministerstvo a vládu, aby sme našli spôsob, ako podporiť túto komoditu,“ povedal počas upršaného žatevného výjazdu predseda SPPK Emil Macho.
 
 
Aktuálne premenlivé počasie na mnohých miestach Slovenska komplikuje zber úrody, preto si na konečné čísla musíme počkať až na samotný záver žatvy. Staré dobré pravidlo hovorí, že kým nie je úroda pod strechou, môžeme hovoriť len o akýchsi predpokladoch.
 
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ján Mičovský v posledných dňoch avizoval finančnú pomoc pre agropotravinársky sektor vo výške 110 mil. eur. Na žatevnom výjazde potvrdil, že už v týchto dňoch sa intenzívne pracuje na ich prerozdelení.
 
 
V parlamente sa v posledných dňoch schvaľovala novela zákona o štátnom rozpočte pre tento rok. Po novom ráta štátny rozpočet s deficitom až 12 miliárd eur. „Nám, poľnohospodárom a potravinárom, je veľmi ľúto, že sme tam pre nás nejakú zásadnú čiastku v štátnych pomociach nevideli. Bez intenzívnej podpory štátu tu základné plodiny, o ktorých toľko hovoríme, pestovať na Slovensku nebudeme,“ zdôraznil predseda SPPK Emil Macho.
 

 
Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora mapuje stav porastov a škody, ktoré v tomto roku spôsobilo počasie. Zisťujeme škody na úrode, aj obilninách a repke, ktoré spôsobili jarné prízemné mrazy, extrémne sucho, následné daždivé obdobie, hraboše, ľadovec a premnožená lesná zver.
 

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce