Prosba o pomoc

Augustové dni patria nielen zberu úrody, ale v prípade Roľníckeho družstva Dovalovo aj obrovskej tragédii úhynu viac ako stovky dojníc. O prípade už v predchádzajúcich dňoch informovali aj médiá.
 
ilustračné foto
 
Pravdepodobne ste zachytili informáciu, že v Roľníckom družstve Dovalovo pri Liptovskom Hrádku počas augusta uhynulo 132 kusov vysokoprodukčných dojníc, ktorých kvalitné mlieko predávalo družstvo na následné spracovanie do neďalekej mliekarne.
 
Obrovská tragédia, ktorá v regióne nemá obdobu, sa hlboko dotkla všetkých zamestnancov a aj vedenia družstva. Sami veľmi dobre viete, čo znamená v súčasných podmienkach chov dojníc na Slovensku, aká je to náročná drina pre ľudí, ktorí nielen manažujú samotnú výrobu mlieka, chov dojníc, ale aj pre ľudí, ktorí sa priamo o zvieratá starajú, prichádzajú s nimi do každodenného kontaktu, vstávajú skoro ráno, aby dojnice podojili, ošetrili, nakŕmili.
 
Tu nejde o úhyn „pár kusov zvierat“, ale o stratu značnej časti stáda, vďaka ktorému s previazaním na zamestnanosť vytváral podnik tak žiadanú pridanú hodnotu pre región.
 
Práve preto sa Liptovská poľnohospodárska a potravinárska komora rozhodla takto oficiálne poprosiť slovenských poľnohospodárov, potravinárov, predstaviteľov odbornej verejnosti o pomoc pre Roľnícke družstvo Dovalovo.
 
 
„Formou konkrétnej darovacej zmluvy môžete aj vy prispieť dobrovoľnou finančnou čiastkou na obnovu základného stáda. Dopredu vám v mene liptovských poľnohospodárov z Dovalova ďakujeme. Práve preto, že ide o obrovskú tragédiu s množstvom následkov na samotných chod družstva, je žiaduce vyzdvihnúť práve fakt, že družstvo chce zo zbierky obnoviť základné stádo zvierat. Ľudská solidarita, spolupatričnosť v ťažkých časoch a odhodlanie ľudí neskončiť s výrobou mlieka je inšpirujúce. Symbolická hodnota zvierat a význam regionálnej produkcie tak nadobudne dvojnásobný význam“, uviedol predseda Liptovskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory a zároveň podpredseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Miroslav Štefček.
 
Ďakujeme všetkým za podporu!
 
 
Darovacie zmluvy, na základe ktorých môžete poukázať finančné prostriedky, sú prílohou tohto článku. 
 
Publikujeme aj list predsedníčky RD Dovalovo, v ktorom opisuje tragédiu a prosí poľnohospodárske podniky o pomoc. 
 
 
 

Dokumenty na stiahnutie

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce