COVID-19 a zvieratá

Švajčiarsky odborný časopis pre poľnohospodárov Bauernzeitung v súvislosti s rozširovaním vírusu SARS-CoV-2 norkom americkým, chovanom na farmách v Dánsku a Holandsku, zverejnil štúdiu, ktorá informuje, že neexistuje žiaden dôkaz o tom, že hospodárske zvieratá zohrávajú úlohu pri rozširovaní tohto vírusu. Jedinou výnimkou sú norky americké, tie sa však vo Švajčiarsku a ani v Nemecku nechovajú.
 
 
Je napr. známe, že hovädzí dobytok má zvýšenú náchylnosť na koronavírus, avšak možnosť jeho prenosu na ľudí sa nepotvrdila.
 
V štúdii, ktorú zverejnil Inštitút Friedricha Löfflera, sa hovorí o testovaní citlivosti zvierat na vírus, nepotvrdilo sa však, že by hospodárske, ale ani domáce zvieratá mohli toto ochorenie prenášať na človeka.
 
Málo náchylné na ochorenie sú napr. ošípané, ale aj hydina, kačice či morky, u ktorých sa výskyt tohto vírusu ani nepotvrdil. Najcitlivejší na výskyt ochorenia je hovädzí dobytok, avšak ani pri ňom a ani napr. pri domácich psoch či mačkách sa nepotvrdilo nebezpečenstvo jeho prenosu na človeka.
 
 
Opačne je to pri už spomínaných jedincoch norka amerického, chovaného na farmách v Dánsku či Holandsku. Aj vzhľadom k podmienkam v akých sú chované, t.j. uzavreté priestory, dochádza k prenosu ochorenia z človeka na zviera pomerne rýchlo a u zvierat sa navyše prejavuje v zmutovanej forme. Aj vzhľadom k tomu, že ani rýchle preventívne opatrenia na zabránenie šírenia ochorenia nepomohli, v obidvoch krajinách pristúpili ku likvidácii farmových zvierat. Navyše je vysoké riziko, že zmutovaným vírusom by sa mohli nakaziť aj chovatelia týchto zvierat.
 
Pre informáciu, v Spojených štátoch amerických od augusta uhynulo v dôsledku výskytu koronavírusu viac než 15 000 jedincov norka, chovaného na farmách. Desiatky farmových chovov sú v prísnej karanténe.
 
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce