Vidieku a agropotravinárstvu bolo nastavené zrkadlo

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora je maximálne znepokojená z príprav strategického dokumentu Plán obnovy Európskej únie. Podľa zverejnených informácií a dokumentu, ktorý vláda posiela do Bruselu, totiž štát v záchrannom balíčku pomoci s vidiekom a agropotravinárstvom nepočíta.
 
 
Ministerstvo financií predstavilo kľúčové oblasti Plánu obnovy EÚ, ktoré budú predmetom rokovaní s Európskou komisiou. Agropotravinárstvo, krajinotvorba a vidiek však medzi týmito prioritami chýba. Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora prijala informácie s veľkým znepokojením.
 
„Fakt, že agropotravinárstvo nepatrí medzi navrhnuté oblasti podpory, je pre nás obrovským sklamaním. Svoj nesúhlasný postoj musíme vyjadriť aj takto pred vianočnými sviatkami. Plán obnovy EÚ je historickou príležitosťou, ako stabilizovať domáci agropotravinársky sektor. Túto šancu nesmieme premeškať, je to pre nás neprijateľný fakt. Vidieku, poľnohospodárstvu a potravinárstvu bolo nastavené zrkadlo. Sme zvedaví na reakciu nášho rezortného ministerstva, lebo z nášho pohľadu sa z faktu, že agropotravinársky sektor sa nedostal do priorít Plánu obnovy EÚ, vyhovoriť nedá“, uviedol predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho.
 
Následky pandémie sa musia urgentne riešiť z finančných prostriedkov primárne na to vyčlenených a tými sú zdroje z Plánu obnovy EÚ. Akékoľvek iné spôsoby podpory poľnohospodárstva a potravinárstva a prípadných kompenzácií totiž vždy pôjdu na úkor iných opatrení a iných oblastí. Aj samotný minister pôdohospodárstva pred časom naznačil, že pokiaľ sa chlebové odvetvie do Plánu obnovy nedostane, bude to pre neho neprijateľný stav.
 
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce