Pracovná skupina pre POCC/CCC, 10. decembra 2020

Schválenie návrhu príspevku Copa a Cogeca do verejnej konzultácie k revízii Pokynov pre štátnu podporu v oblasti životného prostredia a energetiky na obdobie 2014 – 2020
 
Verejná konzultácia Komisie je otvorená do 7. 1. 2021, obsahuje 2 časti: prvá sa týka horizontálnych aspektov, t. j. v ktorých odvetviach je štátna podpora nevyhnutná a ochranu životného prostredia, a druhá časť je venovaná energeticky náročným odvetviam. Sekretariát navrhol odpoveď do dotazníka na základe  rokovaní pracovných skupín pre bioenergiu a kvety.
 
Čo sa týka Dočasného rámca pre opatrenia štátnej podpory na podporu hospodárstva pri súčasnom šírení Covid-19, Európska komisia predĺžila jeho pôsobnosť do 30. 6. 2021, ale limit 100 000 EUR na jeden podnik nebol navýšený. IT delegácia preto bude požadovať od Komisie navýšenie. Sekretariát navrhne list pre Komisiu, návrh bude rozoslaný členom pracovných skupín pre daňové a právne otázky a POCC/CCC.
 
Aktualizované informácie o Európskej zelenej dohode a súvisiacich stratégiách a opatreniach
 
Sekretariát upozornil na množstvo prebiehajúcich iniciatív Komisie súvisiacich s dosahovaním cieľov Európskej zelenej dohody a rozhodol sa spolupracovať s ďalšími zúčastnenými organizáciami na vytvorení vlastnej štúdie o dopadoch cieľov Zelenej dohody na poľnohospodárstvo. Štúdiu vypracuje univerzita vo Wageningen. Pekka Pesonen informoval o svojom rokovaní s komisárom Wojciechowskim, ktorý k dopadom Zelenej dohody uviedol iba to, že ju sleduje a k žiadnemu kroku sa nezaviazal.
 
DE reprezentant informoval o rokovaní DBV s F. Timmermansom o mechanizme kompenzácie uhlíka na hraniciach. Sekretariát k tomu uviedol, že Komisia považuje uhlíkové poľnohospodárstvo  za jednu z možných ekoschém. Na téme spolupracuje aj DG CLIMA.
 
Aktualizované informácie o vývoji udržateľnej finančnej politiky
Európska komisia otvorila 20. 11. 2020 verejnú konzultáciu k prvým 2 súborom kritérií na určenie, ktoré ekonomické činnosti je možné kvalifikovať ako environmentálne udržateľné v rámci taxonómie. Vzhľadom na to, že klasifikácia udržateľnosti ekonomických aktivít bude predstavovať paralelný súbor nových pravidiel nad rámec SPP, odporučil sekretariát venovať tejto iniciatíve Komisie veľkú pozornosť. Poľnohospodári nebudú primárne návrhom nariadenia ovplyvnení, dopad však bude sekundárny v rámci ich členstva v poľnohospodárskych družstvách a zapojenia do dodávateľských reťazcov.
 
SE reprezentantka uviedla, že návrh nariadenia prenesenej právomoci je problematický napr. aj pre lesníctvo alebo bankovníctvo.
 
FI reprezentantka upozornila na nepriame dopady, mali by sa podľa nich dodržiavať pravidlá smernice RED II, čo sa týka použitia dreva na výrobu energie.
 
Informácie o kódexe správania pre zodpovedné podnikateľské a marketingové postupy
 
V rámci plnenia cieľov stratégie F2F sa bude Komisia usilovať o to, aby sa potravinársky priemysel orientoval na postupy, ktoré spotrebiteľom zaistia zdravý a udržateľný výber a aby sa znížila celková environmentálna stopa potravinového systému. K tomu Komisia vypracuje v polovici roka 2021 kódex správania EÚ pre zodpovedné podnikateľské a marketingové  postupy, ktorý bude doplnený o rámec na sledovanie. Pritom očakáva predloženie vlastných záväzkov potravinárskych spoločností, Copa a Cogeca však nevidia pridanú hodnotu v podobných iniciatívach.
 
DE reprezentant označil prístup sekretariátu za zbytočne negatívny, doporučil zvážiť vytvorenie určitého systému označenia, ktorý by na medzinárodnej úrovni informoval spotrebiteľov o zodpovednom spôsobe výroby.
 
Informácie o pracovnom programe Komisie v roku 2021 v súvislosti s revíziou propagačnej politiky
 
Sekretariát informoval o ďalšom zverejnenom návrhu pracovného programu Komisie, v ktorom je patrný pokles finančných prostriedkov na propagačné programy. Pôvodný návrh požadoval vyčlenenie 22% na ekologickú produkciu, posledný dokonca 30%. Sekretariát poslal Komisii list, v ktorom upozorňuje, že sa musí zohľadňovať dopyt a situácia na trhu. Pesonen sa o tom zmienil aj pred komisárom Wojciechowskim, ktorý  argumentuje situáciou v AT (tam je však bioprodukcia určená primárne na vývoz mimo EÚ).
 
Počas hlasovania členských štátov bol len 1 štát proti, sekretariát požiadal Komisiu o stretnutie. ES reprezentant uviedol, že návrh Komisie je znepokojujúci a otázkou je, či podpora propagácie mäsa a mäsových výrobkov bude umožnená iba pre bio živočíšnu výrobu.
 
Aktualizované informácie o rozpočte EÚ, SPP 2020+ a o prechodnom období
 
Rozpočet:  10. a 11. 12. sa koná samit v Bruseli, počas ktorého sa očakáva schválenie nového rozpočtu EÚ a fondu obnovy po pandémii. Čo sa týka SPP, zmena výšky rozpočtu sa neočakáva.
 
Prechodné obdobie: Trialógy sa skončili, to zaistí plynulé pokračovanie pravidiel čerpania SPP počas nasledujúceho dvojročného prechodného obdobia.
 
SPP 2020+: Priebehajú trialógy k 3 nariadeniam, sekretariát upozornil na odporúčania, ktoré Komisia zaslala k príprave strategických plánov členským štátom. Komisár Wojciechowski bude pozvaný na februárové prezídiá.
 
IT informovalo o odporúčaniach Komisie, ktoré vôbec nezohľadňujú aktuálnu situáciu s Covid-19 a vychádzajú zo starých údajov. Komisia veľmi zdôrazňuje ekologický aspekt a nutnosť plniť ciele F2F bez zohľadnenia ekonomických dopadov.
 
Dotazník pre dodávateľov v poľnohospodárskom a potravinovom dodávateľskom reťazci o nekalých obchodných praktikách (UTPs)
 
Dňa 17. 4. 2019 bola prijatá smernica (EÚ) 2019/633 o nekalých obchodných praktikách vo vzťahoch medzi podnikmi v poľnohospodárskom a potravinárskom dodávateľskom reťazci. Komisia bude každoročne posudzovať účinnosť opatrení, ktoré prijali členské štáty v súvislosti s touto smernicou, takisto zisťuje aktuálny stav pred zavedením nových vnútroštátnych opatrení v rámci anonymného dotazníku, ktorý je prístupný do 31. 1. 2021.
 
Brexit
 
Rokovania stále pokračujú, sekretariát informoval o krízovej rezerve pre postihnuté krajiny/odvetvia vo výške 5 mld. EUR. Výška je podľa neho  nedostatočná, pretože v prípade ruského embarga predstavovali krízové opatrenia len pre poľnohospodárstvo 1,3 mld. EUR.
 
Informácie a výmena názorov na medzinárodný obchod
 
USA: Sekretariát Copa a Cogeca spolu s FoodDrinkEurope a CELCAA poslali Komisii a administratíve USA list, v ktorom žiadajú vynechanie poľnohospodárstva zo vzájomných obchodných sporov.  
 
Austrália: Prebiehajú diskusie týkajúce sa ochrany zemepisných označení a uznávania regionalizácie v súvislosti s AMO v EÚ.
 
Informácie a výmena názorov na situáciu na trhu
 
Najväčšie problémy stále spôsobuje Covid-19, obmedzený HORECA sektor v EÚ a AMO v DE. Trh v Ázii je pre bravčové mäso z DE uzavretý, ceny bravčového sú veľmi nízke. Ďalšie komplikácie spôsobuje výskyt vtáčej chrípky.
 
Pekka Pesonen upozornil na stanovisko komisára Wojciechowskiho, podľa ktorého nepredstavujú pre šírenie AMO riziko malí chovatelia, ale veľké komerčné farmy. Pesonen proti tomuto silne protestoval a upozornil na nutnosť dodržiavať sanitárne opatrenia.
 
Informácie o aktuálnom stave budúceho európskeho partnerstva pre obehovú Európu založenú na biotechnológiách: udržateľné inovácie pre novú hodnotu z lokálneho biologického odpadu a biomasy (CBE)
 
Diskusie o podobe budúceho európskeho partnerstva stále prebiehajú, záver sa očakáva do konca tohto roka. Podľa sekretariátu je dôležité, aby boli poľnohospodári viac zapojení a mohli z partnerstiev ťažiť.
 
Informácie o projekte Horizont 2020 DISARM o antimikrobiálnej rezistencii
 
Cieľom projektu DISARM je znížiť antimikrobiálnu rezistenciu na antibiotiká znížením ich spotreby v chove hospodárskych zvierat tým, že sa kladie väčší dôraz na prevenciu chorôb a na obozretné používanie antibiotík. Sekretariát vyzval organizácie na poskytnutie konkrétnych príspevkov.
 
Informácie o budúcom stanovisku Copa a Cogeca k označovaniu dobrých životných podmienok zvierat
 
Označovanie dobrých životných podmienok zvierat je politicky veľkou prioritou Komisie aj DE predsedníctva. Pozícia sekretariátu je, že rozhodnutie musí byť podložené vedeckými poznatkami, nie emotívnymi závermi aktivistov. DK reprezentant upozornil, že EÚ má už teraz jedny z najprísnejších podmienok živočíšnej výroby, označovanie musí byť dobrovoľné a v súlade s existujúcimi štandardmi.
 
DE reprezentant vyjadril nesúhlas s výsledkom pracovnej skupiny živočíšnej výroby – na rozdiel on nich, DBV podporuje zavedenie označenia, pretože takto budú môcť byť zdôraznené vysoké výrobné štandardy v DE.
 
Informácie o ukončení výnimky pre nariadenie 185/2017, ktorým sa stanovuje odchýlka zabíjania pre „nepovolené zariadenia na porážky“ pre hydinu a zajacovité
 
Podľa Komisie sa problém s ukončením výnimky týka iba FR, o rovnakej požiadavke o predĺženie sa však zmienili aj reprezentanti AT, NL a RO. Sekretariát je v kontakte s Komisiou, ktorú chcú požiadať o permanentné prijatie tejto výnimky.
 
Informácie o posúdení EFSA o maximálnych úrovniach krížovej kontaminácie pre 24 antimikrobiálnych účinných látok v krmivách
 
Komisia pripravuje akt prenesenej právomoci týkajúci sa maximálnych úrovní krížovej kontaminácie konkrétnych 24 antimikrobiálnych účinných látok, ktorý by mala zverejniť v roku 2023. Komisia vyzvala úrad EFSA na vypracovanie vedeckého stanoviska k maximálnym úrovniam krížovej kontaminácie v krmivách. Prvý návrh stanoviska bol už prezentovaný, ale bola použitá problematická metodika, preto sekretariát spolu s FEFAC a AnimalHealthEurope pripravujú list pre EFSA.
 
Rôzne
 
Nutričné označovanie na prednej strane obalu: Rada by mala hlasovať tento týždeň, pozície členských štátov sú rôzne. Podľa sekretariátu systém NutriScore predstavuje prílišné zjednodušenie vlastností potravín.
 
Priebeh online volieb predsedníctiev pracovných skupín:  Voľby sa uskutočnia v marci, sekretariát bude o ďalšom priebehu informovať.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce