Argumenty a odbornosť musia byť na prvom mieste

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora /SPPK/ hodnotí výšku schválenej redistributívnej platby ako rozumný kompromis na základe našich relevantných odborných argumentov a zdravého rozumu. Platba vo výške 50 eur na prvých 28 hektárov pre rok 2021 je jeden z kompromisov, ktorý sme pre prechodné obdobie rokov 2021 a 2022 od začiatku navrhovali. Ministrovi pôdohospodárstva sa nepripravenou a nezvládnutou diskusiou o redistributívnej platbe podaril husársky kúsok. Nielenže nezmyselne postavil medzi seba veľkých a malých poľnohospodárov, ale aj ministerstvo pôdohospodárstva a Výbor NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.
 
 
Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora od začiatku diskusie o pripravovanej redistributívnej platbe túto platbu neodmietala. Ostro však kritizovala spôsob, formu a časový stres, v akom Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR túto zásadnú národohospodársku zmenu pripravovalo.
 
Výsledná podoba redistributívnej platby je pre SPPK prijateľná. Tento výsledok sa však zrodil práve vďaka odborným argumentom SPPK, množstvu oficiálnych a neoficiálnych rokovaní vedenia komory, ale aj osobnému záujmu o tému zo stany predsedu vlády SR Igora Matoviča, ministra financií Eduarda Hegera a predsedu Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Jaroslava Karahutu. 
 
Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora na dnešnom /23. februára/ mimoriadnom rokovaní predstavenstva rozhodla, že v najbližších dňoch nepôjde do formy traktorového protestu. Aj napriek tomu ostávame naďalej v štrajkovej pohotovosti, keďže stále ostáva množstvo problémov neriešených a chýba nám najmä odborná forma diskusie.
 
„Aj redistributívna platba potvrdila náš dlhodobý názor, že vedenie ministerstva sa rozhoduje na základe pocitov a emócií. Pod ťarchou argumentov musí svoje postoje často zásadne korigovať. Odborný hendikep je taký markantný, že kompetentní ľudia by sa mali nad touto situáciou zamyslieť. Sme v období, keď ideme rozdeľovať vyše 5 mld. eur na 7-ročné obdobie. Na to je potrebná odborná diskusia, ktorá je vecná a má pred sebou jasne zadefinovanú stratégiu nie na základe pocitov, ale odborných analýz,“ na tomto názore sa zhodlo Predstavenstvo SPPK.
 
Podľa SPPK je teraz kľúčové, aby sme sa sústredili na podstatné témy – prípravu Strategického plánu k novej Spoločnej poľnohospodárskej politike a správne prerozdelenie štátnej pomoci pre rok 2021.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce