Dohoda ministrov spolkových krajín DE k reforme SPP

Ministri poľnohospodárstva nemeckých spolkových krajín sa dohodli na kompromisných návrhoch potrebných na presadenie reformy spoločnej poľnohospodárskej politiky EÚ v Nemecku.
 
Ilustračné foto
 
V rámci tretieho kola mimoriadneho rokovania ministrov poľnohospodárstva nemeckých spolkových krajín, ktoré sa uskutočnilo v Berlíne 26. marca, došlo k presadeniu kompromisného návrhu k reforme spoločnej poľnohospodárskej politiky, na základe ktorého od roku 2023 výrazne poklesnú základné sadzby platby na hektár. Dohodli sa tiež, že minimálne 25 % rozpočtových prostriedkov určených na priame platby bude vyčlenených na ekoschémy. Tým idú nemeckí ministri nad rámec dohody európskych ministrov, ktorí sa zaviazali presadiť minimálnu hranicu 20 %. Rokovania v rámci Trialógu však ešte nie sú definitívne uzatvorené. Očakáva sa, že práve hranica 25 % bude predstavovať kompromis medzi návrhom Európskeho parlamentu vo výške 30 % a návrhom Rady ministrov poľnohospodárstva, ktorý hovorí o vyčlenení 20 % prostriedkov.
 
Tretie kolo rokovaní trvalo 37 hodín a jeho výsledkom je aj dohoda o prerozdelení prostriedkov pre II. pilier, prijatý katalóg opatrení v rámci ekologických pravidiel a nový prerozdeľovací kľúč pre podporné prostriedky na rozvoj vidieka. Ako povedal predseda konferencie spolkových ministrov poľnohospodárstva a minister poľnohospodárstva Spolkovej krajiny Hesensko až 47 % prostriedkov spoločnej poľnohospodárskej politiky bude v Nemecku určených pre spoločné blaho a dobro.
 
Spolkové krajiny očakávajú, že ich stanoviská a návrhy premietne spolková vláda do legislatívnych návrhov pri presadzované reformy spoločnej poľnohospodárskej politiky EÚ. Ešte pred tým však musí s týmito návrhmi súhlasiť spolkové ministerstvo poľnohospodárstva.
 
Spolková ministerka poľnohospodárstva Julia Klöckner závery rokovania ministrov privítala. Bola však sklamaná z toho, že nedošlo k dohode o väčšom prerozdelení prostriedkov v prospech malých farmárov. Navrhovala zavedenie redistributívnej platby iba pre malých farmárov do 300 hektárov, čo ministri jednotlivých spolkových krajín odmietli. Presun 10 % prostriedkov na úkor priamych platieb sa jej zdá z pohľadu poľnohospodárov ako nie jednoduché vzhľadom k tomu, čo sa od nich očakáva.
 
Prerozdelenie prostriedkov v prospech II. piliera by malo postupne narásť až o 15 %.  Začať by sa malo v r. 2023 = 10 %, v r. 2024 = 11 %,  v r. 2025 = 12,5 %,  v r. 2026 = 15 %. Tým by sa mala zabezpečiť minimálna výška rozpočtových prostriedkov pre agroekologické opatrenia na úroveň 40 %. Výška presunu prostriedkov z I. do II. piliera pre rok 2027  sa určí v r. 2026. Prerozdelené prostriedky by mali zostať v príslušnej spolkovej krajine.
 
Momentálne pre rok 2021 platí, že sa z priamych platieb do II. piliera presunie 6 % prostriedkov, pre rok 2022 sa hovorí o kompromise vo výške 8 %, ale zatiaľ definitíva ešte nepadla.
 
Z dôvodu prerozdelenia prostriedkov v prospech II. piliera by mali priamy platby od r. 2023 poklesnúť z dnešnej úrovne 270 EUR na 140 EUR na hektár.
 
Ministri poľnohospodárstva spolkových krajín Nemecka sa tiež dohodli na nasledovnom:
 
Nebude sa uplatňovať žiadne stropovanie a ani degresivita platieb. Z priamych platieb bude 12 % vyčlenených na prvých 60 hektárov. Podľa prepočtov to vychádza na dodatočnú prémiu vo výške 70 Eur na prvých 40 hektárov a 40 EUR na ďalších 20 hektárov.
 
Zruší sa systém nárokovateľnosti platby.
 
Mladí poľnohospodári dostanú na prvých 120 hektárov prémiu 70 EUR. Na to bude vyčlenená z balíka priamych platieb suma vo výške 2 %.
 
Kritérium aktívny poľnohospodár sa nepožaduje.
 
Nemci zavedú viazanú platbu na pasúce sa zvieratá bez trhovej produkcie mlieka. Na bahnicu a kozu bude výška podpory 30 EUR, na kravu bez trhovej produkcie mlieka 60 EUR. Na to bude vyčlenená z balíka priamych platieb suma vo výške 2 %.
 
Návrh niektorých ekoschém v Nemecku:
 
  • dobrovoľné navýšenie neprodukčných plôch v súlade s kondicionalitami
  • zriaďovanie kvitnúcich plôch a pásov na ornej pôde a na plochách trvalých kultúr
  • agrolesnícke systémy na ornej pôde
  • mnohodruhové kultúry na ornej pôde vrátane minimálne 10 % strukovín a minimálne 5 % hlavných ovocných plodí
  • zriaďovanie trávnatých pásov a ostrovčekov na plochách trvalých kultúr
 
 

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce