Výnimka pre prípravok STUTOX-I predĺžená, boj s hlodavcami bude pokračovať

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora na základe požiadaviek svojich členov kontaktovala Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoj vidieka Slovenskej republiky a upozornila na problém v regiónoch s výskytom hlodavcov a škody, ktoré spôsobujú poľnohospodárskym subjektom. Na Slovensku nebol autorizovaný žiadny prípravok, a preto vydalo ministerstvo pôdohospodárstva pre dva prípravky dve povolenia uvedenia na trh a ich použitie na 120 dní (výnimky podľa čl. 53 nariadenia (ES) č. 1107/2009). Výnimky boli udelené pre prípravok STUTOX (aplikácia do pôdy - do nôr) a Phostoxin na aplikáciu v skladoch (zaplyňovanie). Prípravky sa začali v praxi používať od marca 2014.

 

Vzhľadom na pretrvávajúce  problémy a škody, ktoré spôsobovali hlodavce poľnohospodárom Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora opätovne kontaktovala Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR o predĺženie výnimky na ďalšie obdobie. Ministerstvo predĺžilo platnosť povolenia od 10. júla do 7. novembra 2014.

Pri obidvoch prípravkoch sa pripravuje autorizácii v Slovenskej republike, takže situácia by sa v budúcom roku nemala opakovať.

 

Spracovala: Ing. Jarmila Dubravská, PhD., odbor poľnohospodárstva a služieb, SPPK

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce