Prezídium Copa-Cogeca 5.2.2015

Zástupcovia informovali o konaní konferencie EÚ/Severná Amerika, ktorá sa uskutoční 21. až 23/10 v Belfaste.

Ďalší bod programu sa týkal iniciatívy predsedu Komisie Junckers. ohľadom investícií, vytvárania pracovných miest, ktorá bola odsúhlasená v decembri a teraz ju jednotlivé krajiny rozpracovávajú. Ako sa ukazuje, je tu prihlásených už vyše 10 000 projektov a to celkovo na sumu viac ako 3x vyššiu než akú uviedol Junckers. Väčšina zástupcov pôjde 23. februára do EP, kde bude híring a C / C tu chce predložiť požiadavky na investície do infraštruktúry a skladovanie, cezhraničnú spoluprácu, to všetko spolu s Coops Europe. Nemecký zástupca k tomu dodáva, že je potrebné žiadať o väčšie investície do agri-food sektora celkovo, pretože je významným nositeľom pridanej hodnoty v európskom exporte. Nový grécky zástupca uviedol, že jeho krajina pripravila 175 projektov, ale žiadny, ktorý sa týka agri-food, vláda ani tá nová o tom zatiaľ neviedla debatu. Existujú už teraz prehľady všetkých projektov zo všetkých členských krajín, čo by sa malo využiť v lobovanie v EP.

Akčný plán - mlieko. Všetko uvedené do súvislosti s ruskou krízou a aký majú jednotlivé krajiny prístup k riešeniu problémov v sektore.

K riadeniu trhu – v apríli -  koniec kvót, ale nie je príliš jasné, ako sa bude ďalej pristupovať k problémom riadenia trhu a výkyvom cien.

Litovská zástupkyňa tu uviedla, že od posledného obdobia veľkých štrajkov v sektore (2004) zostáva celá rada prípadov nedoriešená (legálne postihy) a teraz sa situácia dramaticky zhoršila. Ceny sú v mnohých prípadoch len 12 centov za liter a tretina fariem je prakticky v likvidácii.

Zástupca za španielske družstvá sa pokúsil o rozbor podmienok pre družstvá a aké majú výhľady. V Španielsku, podobne ako v mnohých krajinách sú 3 typy produkcie:

- Individuálna - bez prepojenia na PO's alebo Coops.

- Družstvá bez spracovania (viac zraniteľné).

- Veľké družstvá so spracovaním (majú alternatívy odbytu a tiež lepšie postavenie na trhu).

Pre väčšinu krajín je koniec kvót dosť dramatickým okamihom, aj keď reakcie na to sú veľmi rozdielne. Rad krajín stavila na rast produkcie a systematicky buduje svoje ďalšie kapacity aj za cenu, že dnes platia pokuty (It. Irl, Pl, DK, Nl.). Talianske ministerstvo poľnohospodárstva zvolalo debatu - okrúhly stôl pre mlieko. Školské mlieko u nich funguje s väčším či menším úspechom už 60 rokov.

Poľsko- 70% trhu majú Coops, ceny klesli za posledné mesiace takmer o 30%, teraz sú pod 28 centov. Najväčší problém je prekračovanie kvóty (vlani o 2%), tento rok to bude o viac než 8%, pokuta za nadprodukciu sa neruší. Tí, ktorí majú platiť za nadprodukciu žiadajú plnenie po častiach.

Nemecko: cena je teraz okolo 30 centov, prepad sa teraz zastavuje. 70% mlieka ide cez družstvá. Problém nespôsobuje len koniec kvót, ale aj celková svetová vyššia produkcia a stagnácia trhu. Problematická je aj orientácia vývozu. Väčšina farmárov súhlasí s ukončením kvót - proti je „Milk Board“.

Fínsko: súčasná cena je 35 centov za liter (čo je prepad o viac než 30%).
Lotyšsko: v sektore potravinárskeho priemyslu sa prepúšťa až tretina zamestnancov, krajina čelí obrovskému problému ako udržať ľudí na vidieku.

Írsko: ceny okolo 30 centov, 95% mlieka ide cez družstvá. Družstvá sú stabilizačným prvkom pre farmára. Španielsky zástupca k tomu dodáva, že družstvá majú až 10c pozitívny podiel na cenách pre svojho farmára.

Vystúpenie SPPK:

Z nášho pohľadu je potrebné sústrediť sa predovšetkým na presadenie opatrení ako:

- zvýšenie intervenčnej ceny

 - znovuzavedenie exportných dotácií

- podpora odbytu mlieka a ml. výrobkov na nových trhoch

- zlepšenie transparentnosti v reťazci mlieka

- odstránenie nekalých praktík obchodných reťazcov a zneužívanie

dominantného postavenia obchodných reťazcov

- termínované obchody

- poistenie príjmov.

SPP - zjednodušenie. Odvolanie na vyhlásenie komisára Hogana, ktorý vyzval ČŠ, aby pripravili a predložili návrhy, má preskúmať cez 200 smerníc a Rada má tieto návrhy preskúmať v máji tohto roka. Skupina civilného dialógu sa zíde 4/3 a v ostatných pracovných skupinách sa budú preberať špecifické otázky súvisiace so zjednodušením.

Obchod: Stále tu dominuje otázka Ruska a embarga. Vplyvmi trpí predovšetkým poľnohospodársky sektor. Ten nesie všetky dôsledky geopolitických rozhodnutí, ale nemá na ne prakticky žiadny vplyv. Toho využíva tiež distribúcia na zvýšenie tlaku na výrobcov. Komisia by mala mať zodpovednejší prístup a kompenzovať farmárom straty.

ILUC  - pokračujú diskusie. Lotyšsko by túto kapitolu chcelo dokončiť.
Prípravky na ochranu rastlín. Od 2005 sú zahrnuté do krížového plnenia. Teraz sa tu diskutujú predovšetkým ochranné pásma (buffer zones). Problém je tu predovšetkým v rozdielnom postupe prakticky každej členskej krajiny. Napríklad Syngenta si prisvojuje tieto pásma, a chcela by pripraviť odporúčacie pravidlá pre tieto zóny. Za produkciu a pôdu zaručujú len farmári, nemožno pripustiť, aby si spoločnosti hrali na určujúceho hráča. Priemysel sa snaží stále hovoriť, že radí farmárom ako produkovať, ale to je výhradne v kompetencii farmárov.

Medzinárodný rok pôdy (IYS). Zástupcom Cogeca (neskôr i Copa) tu bol po hlasovaní na poslednom Pocci-CCC menovaný Mateo Bartolini z talianskej GIA, ktorý je zároveň súčasným predsedom Ceja. Schválené bez pripomienok. Mateo bude hlavne slúžiť ako spojovník s FAO (ktoré sídli v Ríme).

Smernica k veterinárnym liečivám a krmivám s liekmi. DG Sanco pripravilo v priebehu 2014 návrh. Sú len obavy, že sa od prevencie prejde na postupné liečenie, mala by sa nájsť správna rovnováha.

Pracovné metódy Copa

Švédska zástupkyňa, ktorá tu nahradila predsedníčky ad hoc skupiny Maira, povedala, že podobne ako Cogeca, tu boli od leta 4 schôdze.

Má skupina mandát na ďalšie pokračovanie?

Chcú, aby schôdze prezídia boli viac politické (piatkové rokovanie nemá dostatočný náboj), mali by tu byť predovšetkým strategické otázky ďalšieho vývoja a tiež pravidelné stretnutia s predsedami pracovných skupín.  Alternácie prezídia C / C?

Pracovné skupiny - majú zásadný význam, význam funkcie predsedov
Lobingu - lepšia koordinácia

Pozičný dokumenty - pre prezídium len súhrn (1 stránka).

Francúzi hovoria, že súčasná štruktúra skupín civilného dialógu nedáva dosť priestoru reprezentantom sektorov, ktorí majú veľké výhrady k terajšej forme fungovania. Úroveň CD je slabá, sektory majú výhrady ako k príprave, tak k priebehu týchto schôdzí, Komisia musí zvýšiť náročnosť.

Kalendár tohtoročných schôdzí:

 

 

Závery:

-Bol predstavený kalendár tohtoročných schôdzí

-Viac informácií ku konferencii EU/Severná Amerika je na
www.naeu2015.org

- SPP – pre väčšinu ČŠ je byrokratická záťaž jedným z hlavných problémov. Všetci zástupcovia jednoznačne presadzujú zjednodušenie SPP.

-Pretrvávajú problémy na trhu spôsobené ruským embargom, obavy posilňuje aj zrušenie kvót na mlieko v tomto roku

-SPPK navrhuje opatrenia, ktoré je potrebné presadzovať v sektore mlieka

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce